Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

«“Έχουμε... θέμα!”: Πέντε δημιουργικοί μήνες σε βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας» της Άννας Κώτση

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών επιχειρούν να αναδείξουν μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες των βιβλιοθηκών ως κέντρων Παιδείας, όπου η γνώση αποτελεί ένα διαρκές πεδίο εξερεύνησης και ανακάλυψης. Γι’ αυτόν τον σκοπό, φέτος ξεκίνησαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, διάρκειας πέντε μηνών, που υποστηρίζει τα παιδικά τμήματα των βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Συγκεκριμένα, παρέχουν υποστηρικτικό υλικό σε κάθε βιβλιοθήκη του Δικτύου η οποία δηλώνει συμμετοχή στο πρόγραμμα, με στόχο τη διοργάνωση τεσσάρων εργαστηρίων τον μήνα για παιδιά ή σχολικές τάξεις γύρω από ένα κοινό θέμα.
Τι περιλαμβάνει το καινούριο αυτό πρόγραμμα;
Ήδη απ’ τον Ιανουάριο οι ερωτήσεις… πέφτουν βροχή. Η νέα χρονιά μπήκε με το δεξί, καθώς οι μικροί επισκέπτες των βιβλιοθηκών άρχισαν να θέτουν μεγάλες ερωτήσεις με πολλές και συναρπαστικές απαντήσεις. Γνωρίζοντας τεχνικές για να ρωτούν –τον εαυτό τους και τους γύρω τους–, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να παίρνουν τις πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις. Παράλληλα, διαβάζουν και απαντούν ερωτήματα παρμένα από λογοτεχνικά βιβλία.
Τον Φεβρουάριο τα παιδιά ανακαλύπτουν τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες. Ντυμένες στ’ αποκριάτικα, οι βιβλιοθήκες αφιερώνονται στη χαρά του μασκαρέματος και στο κατεξοχήν σύμβολο του καρναβαλιού, τη μάσκα, την οποία εξερευνούν ιστορικά και καλλιτεχνικά.
Ο Μάρτιος, πάλι, είναι γεμάτος ποίηση. Έτσι, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναρωτηθούν τι είναι ένα ποίημα, να αναγνωρίσουν ποιητές και ποιήτριες από τις λέξεις τους και να αναζητήσουν τη σχέση της ποίησης με άλλες τέχνες.
Τον Απρίλιο οι λέξεις και οι ιδέες γίνονται ζωγραφική. Πρόκειται για έναν εικαστικό μήνα, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έργα του Ρενέ Μαγκρίτ, που κρύβουν φιλοσοφικές σκέψεις και πολύ... μυστήριο. Πάντως, ο ίδιος ο ζωγράφος είχε πει πως «όταν κάποιος βλέπει έναν από τους πίνακές μου, θέτει στον εαυτό του μια απλή ερώτηση: “Τι σημαίνει αυτό;”. Τίποτα δεν σημαίνει, επειδή ούτε και το μυστήριο σημαίνει κάτι – είναι άγνωστο».
Τον Μάιο το παρελθόν συναντά το μέλλον, και τα παιδιά όλης της Ευρώπης ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν τις κοινές αξίες τους. Μάλιστα, η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό, οι βιβλιοθήκες ιχνηλατούν τη γηραιά ήπειρο μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Εκεί, από Ιανουάριο έως Μάιο, «έχουμε... θέμα»!
Περισσότερες πληροφορίες: Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών
Η Άννα Κώτση είναι βιβλιοθηκονόμος.
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου