Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Μαγεία με την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο 1ο Γενικό Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018. Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου, από το 1ο Γενικό Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας «Αθ. Διάκος». Η όπερα παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Εγκεκριμένου Πρόγραμματος από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.), "Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία".
Στο σεμινάριο που προηγήθηκε της όπερας έδωσε χαιρετισμό ο Καλουδιώτης Ιωάννης, Διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου της Νέας Φιλαδέλφειας και καλωσόρισε τους καλλιτέχνες της όπερας και τους συντελεστές του Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό του Σεμιναρίου έκαμε άρτια η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχ. Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. ΠΕ05 Α΄ Αθήνας, η οποία εισηγήθηκε τεκμηριωμένα στο θέμα «Η ιστορία της όπερας και η εξέλιξή της στο πέρασμα των αιώνων».
Η φιλόλογος Πετρογιάννη Ελευθερία έκαμε εκτεταµένη και πολύ εµπεριστατωµένη εισήγηση με θέμα, «Αναφορά στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου».
Η Δήμητρα Μακρή, Σχολική Σύμβουλος Β'/θμιας Εκπ/σης Δ.Ε. ΠΕ15, έδωσε χαιρετισμό και μίλησε πάνω στην συγκριτική σύνδεση λόγου και μουσικής στην όπερα.
Η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου, έκαμε μια αναφορά στο ιστορικό της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. 
Συμμετείχαν η Μπαρούνη Φωτεινή, θεατρολόγος και η Αμωράτη Χριστιάννα, φιλόλογος.
Στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» συμμετείχαν εξαιρετικοί λυρικοί πρωταγωνιστές, καλλιτέχνες της όπερας με επικεφαλής τον θαυμάσιο μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο στο ρόλο του επαναστάτη Προμηθέα. Ο δυναμικός μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ανέπτυξε εύστοχα της πτυχές αντίστασης του ήρωα ενάντια στην τυραννική εξουσία του Δία, με ευρεία γκάµα φωνητικών αποχρωσεών.
Η δραματική σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στο ρόλο της τραγικής Ιούς συγκίνησε με την ερμηνεία της συγκλονίζοντας τους μαθητές.
Η σοπράνο κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη εντυπωσίασε στο ρόλο της Ωκεανίδας τόσο πολύ τους μαθητές που της έδωσαν ένα έξτρα χειροκρότημα όταν βγήκε για δεύτερη φορά να ερμηνεύσει την περίτεχνη άρια της Θεάς Ήρας.
Ο τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος ερμήνευσε το ρόλο του Ωκεανού με την απαιτούμενη αυστηρότητα και συνεπήρε τους μαθητές με την μελωδικότατη άρια του Ερμή.
Η σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου ερμήνευσε την άρια της Βίας με ορμή και στο φινάλε της όπερας το ρόλο της Θεάς Αθηνάς που παρεμβάλλεται στην τιμωρία του Προμηθέα.
Τους λυρικούς τραγουδιστές συνόδευσε στο πιάνο ο Παντελής Λεγάκης.
Τα χειροκροτήματα των μαθητών ήταν ασταμάτητα και δεν άφηναν κυριολεκτικά τους συντελεστές να αποχωρήσουν απ΄ τη σκηνή.
Ωραία ήταν και η συμμετοχή μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου της Νέας Φιλαδέλφειας υπό την επιμέλεια της φιλολόγου Ελευθερίας Πετρογιάννη.
Το Παράδειγμα προσωδίας αρχαίας ελληνικής λυρικής ποιήσεως σε φράσεις της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου ερμηνεύτηκε από την μαθήτρια Μοντσενίγου Αθηνά, Β3.
Η ανάγνωση του δευτέρου χωρικού (Β' Στάσιμο) της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη απαγγέλθηκε από τον μαθητή Γαλάζιο Θοδωρή, Β1 και επιλεγμενα αποσπασματα απο την τραγωδία «Προμηθεύς Δεσμώτης» από τον μαθητή Καταβάτη Σπύρο, Β2.
Ο συνθέτης του έργου Παναγιώτης Καρούσος, έκανε μια εξειδικευμένη ανάλυση της προσωδίας, και ανέπτυξε την σύνδεση της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία
Ήταν αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών οι οποίοι παρακολούθησαν με απόλυτη συγκέντρωση την όπερα αλλά και το πρωτοποριακό σεμινάριο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας.
Στο τέλος του σεμιναρίου δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου στους συμμετέχοντες και πολλά συγχαρητήρια στους τραγουδιστές της όπερας.


 
 
 
 






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου