Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

«Μικρός εζωγράφιζα αγίους»: Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Η IANOS Αίθουσα Τέχνης διοργανώνει ένα μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα, την ομαδική έκθεση με τίτλο Μικρός εζωγράφιζα αγίους, στον κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η πολυκύμαντη ζωή και το σπουδαίο, εν πολλοίς αυτοβιογραφικό έργο του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων» κατά τον Κ. Π. Καβάφη, αποτέλεσε γόνιμο πεδίο έμπνευσης, αναζήτησης και δημιουργίας για τους σημαντικούς εικαστικούς που συμμετέχουν στην έκθεση.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νεκτάριος Αποσπόρης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Γιάννης Δέδες, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Βάσω Καρακωνσταντή, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Βασίλης Λιαούρης, Αγγελική Λόη, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Χαρίτων Μπεκιάρης & Παναγιώτης Μπρέντας.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που έζησε «μοναχικός, ανέραστος και πάσχων», ασυλλόγιστα σπάταλος αν και εξαιρετικά λιτός στα του δικού του καθημερινού βίου, ανοργάνωτος και πλούσιος μόνο «κατ’ εκείνην την ημέραν» που έπαιρνε τον μισθό του από την εφημερίδα, ζητώντας την πνευματική ανακούφιση στα ποιήματα και τον ποιητικότατο πεζό του λόγο, επέστρεψε στα τέλη του Μαρτίου του 1908 στο νησί του, με χρήματα που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν οι λίγοι φίλοι του, με σκοπό να μην ξαναγυρίσει στην πόλη «της δουλοπαροικίας και των πλουτοκρατών». Πέθανε στη Σκιάθο τον Ιανουάριο του 1911.
Στο έργο του, με περιγραφές άλλοτε ειδυλλιακές κι άλλοτε αγριεμένες σαν τη χειμωνιάτικη θάλασσα, θα ζουν για πάντα οι ρεματιές και οι χαράδρες, «τα ρόδινα ακρογιάλια», τα λιμανάκια και οι θαλασσοσπηλιές της Σκιάθου. Μαζί, τα δικά του αυτοβιογραφικά βιώματα, εμποτισμένα με το θρησκευτικό στοιχείο, σημαδεμένα από τα βάσανα και τις μικροχαρές της σκιαθίτικης φτωχολογιάς. Οι ήρωές του, ψαράδες και αγρότες, σκυθρωποί εργένηδες και απελπισμένοι πολύτεκνοι, ιερωμένοι και σκοτεινές χήρες, μάγισσες και έρημα ορφανά, συναντούν κάποτε τον αλλόκοτο ανθρώπινο θίασο που στοιχειώνει τους περιπάτους του στις φτωχογειτονιές της Αθήνας. «Μόνο ο Παπαδιαμάντης κι ο Σολωμός μας έδωσαν έργα με συνολική σύλληψη ζωής, λυτρωμένα από το τυχαίο και το επεισοδιακό» συνοψίζει ο Φώτος Πολίτης.
«Δεν “εψεύσθη ποτέ”, δεν εμιμήθη ποτέ, δεν επροσποιήθη ποτέ, δεν εκιβδηλοποίησε ποτέ. Έκοψε μόνον χρυσά νομίσματα από το μεταλλείον της ψυχής του, της αγνής και αδιάφθορου (...). Η ψυχή του είναι καθαυτό η ρωμέικη λαϊκή ψυχή» γράφει ο Παλαμάς. «Εκείνος που θα δώσει μίαν ημέραν μακρινήν (...) την εικόνα του Παπαδιαμάντη, του πρώτου και μοναδικού της εποχής μας, δεν πρέπει να χωρίσει ποτέ τον συγγραφέα από τον άνθρωπον (...). Ο Παπαδιαμάντης δεν είναι γραμματάνθρωπος, είναι ποιητής» καταλήγει για εκείνον ο Νιρβάνας το 1906.
Το εικαστικό αφιέρωμα θα ξεκινήσει παράλληλα με το κεντρικό και πολυσχιδές αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ στον συγγραφέα. Η διάρκεια του αφιερώματος και της έκθεσης θα είναι έως τις 17 Μαρτίου 2018.
Παράλληλα, το βράδυ των εγκαινίων ο ΙΑΝΟS διοργανώνει μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη όπου λογοτέχνες, εικαστικοί και καλλιτέχνες αφηγούνται τον «δικό» τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και διαβάζουν αγαπημένα αποσπάσματα από το έργο του. Την εκδήλωση συντονίζει ο Νίκος Θρασυβούλου και συμμετέχουν αλφαβητικά οι Mπέττυ Αρβανίτη, ηθοποιός, Χρήστος Γιανναράς, συγγραφέας, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, συγγραφέας-ποιητής-καθ. Πανεπιστημίου, Πέτρος Ζούλιας, σκηνοθέτης, Λυδία Κονιόρδου, σκηνοθέτης-ηθοποιός-υπουργός Πολιτισμού, Ίρις Κρητικού, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια έκθεσης, Βασιλική Λαμπροπούλου, δρ. φιλολογίας-γ.γ. Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, Ηλίας Λογοθέτης, ηθοποιός-σκηνοθέτης, Στέλιος Μάινας, ηθοποιός, Νένα Μεντή, ηθοποιός, Κων/νος Μπούρας, ποιητής-κριτικός βιβλίου, Θανάσης Σαράντος, ηθοποιός-σκηνοθέτης, Κώστας Σταμάτης, επιμελητής Εκδόσεων Πατάκη, πατήρ Παντελεήμων Τζορμπατζόγλου, εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Ψυρρή, Κώστας Φέρρης, σκηνοθέτης, Σωτήρης Χατζάκης, σκηνοθέτης.
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00, Σαβ: 10:00 - 18:00 
IANOS Αίθουσα Τέχνης 
Σταδίου 24, Αθήνα
Τηλ.: 210-3217917
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου