Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Καταχειροκροτήθηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στον Πολυχώρο Τέχνης “ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ” από το 42ο Γυμνάσιο Αθηνών

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018. Με τεράστια επιτυχία παρουσιάστηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου, από το 42ο Γυμνάσιο Αθηνών στον Πολυχώρο Τέχνης “ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ” το Ιστορικό σπίτι του Καραγάτση στην πλατεία Αμερικής.
Η όπερα παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Εγκεκριμένου Πρόγραμματος από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.), «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία».
Στο σεμινάριο που προηγήθηκε της όπερας έδωσε χαιρετισμό ο Δρίβας Αθανάσιος, Διευθυντής του 42ου Γυμνάσιου Αθηνών και καλωσόρισε τους καλλιτέχνες της όπερας και τους συντελεστές του Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό του Σεμιναρίου έκαμε άρτια η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχ. Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. ΠΕ05 Α΄ Αθήνας, η οποία εισηγήθηκε τεκμηριωμένα στο θέμα «Η ιστορία της όπερας και η εξέλιξή της στο πέρασμα των αιώνων».
Η Δρ Θεατρολογίας Μαρία Κέκκου, Σχολ. Σύμβουλος Φιλολόγων Δ.Δ.Ε.  Α΄ Αθήνας ΠΕ02, που έχει και την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου, έκαμε εκτεταµένη και πολύ εµπεριστατωµένη εισήγηση με θέμα, «Αναφορά στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου».
Ο Δρ Κατσίρας Λεωνίδας, Σχ. Σύμβουλος, Νομικών-Πολιτικών Επιστημών Δ.Ε.  Α΄ Αθήνας ΠΕ13, έκανε εισήγηση πάνω στο θέμα της εξουσίας και επανάστασης, το πολιτικό μήνυμα του μύθου του Προμηθέα.
Χαιρετισμό έδωσε η Δρ Εριέττα Ευφροσύνη Δεληγιάννη, Σχολ. Σύμβουλος Α΄Αθήνας ΠΕ02, και η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη μετέφερε το συγχαρητήριο μήνυμα του Δρ Τσάγκα Ιωάννη, Σχ. Σύμβουλου Θεολογίας  Δ/νση Δ.Ε. Α΄ Αθήνας και νομών Σάμου, Χίου & Δωδεκανήσου ΠΕ01.
Η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου μίλησε για το ιστορικό της όπερας του Παναγιώτη Καρούσου, και ο συνθέτης εισηγήθηκε πάνω στο έργο του.
Επίσης συγχαρητήρια έδωσε ο ηθοποιός Βασίλης Βλάχος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολυχώρου Τέχνης “ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ”.
Στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» συμμετείχαν εξαιρετικοί λυρικοί καλλιτέχνες της όπερας με επικεφαλής τον θαυμάσιο μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο στο ρόλο του επαναστάτη Προμηθέα. Ο δυναμικός μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ανέπτυξε τον ρόλο του ήρωα με στεντόρεια φωνή και ευρεία γκάµα φωνητικών αποχρωσεών.
Η δραματική σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στο ρόλο της τραγικής Ιούς άφησε άφωνους τους μαθητές με την ένταση της φωνής της και την απαράμιλλη ερμηνεία της.
Ο τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος σόκαρε και εντυπωσίασε τους μαθητές με την μοναδική ικανότητα του να ερμηνεύει αποκλειστικά τους γκροτέσκους ρόλους του Ωκεανού και Ερμή.
Η σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου ερμήνευσε σωστά ορμητικά την άρια της Βίας και στο φινάλε της όπερας το ρόλο της θυμωμένης Θεάς Αθηνάς που παρεμβάλλεται στην τιμωρία του Προμηθέα.
Τους λυρικούς τραγουδιστές συνόδευσε στο πιάνο ο Παντελής Λεγάκης.
Τα χειροκροτήματα των μαθητών ήταν ασταμάτητα που αποθέωσαν τους σπουδαίους καλλιτέχνες.
Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των μαθητών του 42ου Γυμνασίου Αθηνών υπό την επιμέλεια της φιλολόγου Ελένης Λίλη.
Η ανάγνωση του δευτέρου χωρικού (Β' Στάσιμο) της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη απαγγέλθηκε από τους μαθητές: Αλναΐμι Ρίμα, Γκρόσου Άγγελος, Νασράλλα Κύριλλος, Ντούκα Γκαμπριέλα, Σακέϊ Έκτωρ, Σαντίκ Γεωργία, Σύρμου Γενοβέφα, Τσιπορντέΐ Σοφία, της Γ΄ τάξης.
Το Παράδειγμα προσωδίας της αρχαίας ελληνικής λυρικής ποιήσεως σε φράσεις της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου σε επιμέλεια της μουσικού Μαρίας Μαρνιέρου ερμηνεύτηκε από τους μαθητές: Αμπντουλάχ Αλ Ρομάν, Ζιόμεκ Αρτούρ, Κατή Ελένη, Λάγια Κλεοπάτρα, Μαυρόφτα Ελένη, Ραφαέλ Τζόσουα, Στέφος Φίλιππος, Στοΐλοβα Μπέττυ, Τασιούλας Αθανάσιος, Τιρσίνα Νικολέτα, Τσενάϊ Μαριέλα, Τσιούστα Κρινιώ.
Διαδραστικά κείμενα της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου αναφερόμενα στις τέχνες διάβασε ο μαθητής Πέτρος Γκέτσι.
Ήταν αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών οι οποίοι παρακολούθησαν με συγκέντρωση την όπερα αλλά και το πρωτοποριακό σεμινάριο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας.
Στο τέλος του σεμιναρίου δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου στους συμμετέχοντες και πολλά συγχαρητήρια στους τραγουδιστές της όπερας και στους οργανωτές της παράστασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου