Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Τρίτη & 3 στο Τρίτο: Μάγος Έρωτας. Ισπανόφωνη μουσική και ποίηση

17η εκδήλωση του κύκλου "Τρίτη και 3 στο Τρίτο" για την περίοδο 2017-18, στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσία κοινού (ελεύθερη είσοδος) και με απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση (στοwebradio.ert.gr/trito
την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 στις 3.00 το μεσημέρι: 

«Ο Μάγος Έρωτας»: Ισπανόφωνη μουσική και ποίηση
Ερμηνεύουν:
Ιωάννα Βρακατσέλη, μεσόφωνος
Αμαλία Κουντούρη, φλάουτο
Μυρτώ Ακρίβου, πιάνο
Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, ηθοποιός - απαγγελία

Θα ακουστούν ποιήματα των Federico García Lorca (1899-1936), Lope de Vega y Carpio(1562-1635), Luis Cernuda (1902-1963), Darío Jaramillo Agudelo 1947, Pablo Neruda (1904-1973), José Martí (1853-1895), σε μετάφραση στα ελληνικά των: Αγαθής Δημητρούκα, Ρ. Καπάτου, Β. Λαλιώτη και Η. Ματθαίου.

Πρόγραμμα:
1) Ποίημα: Federico García Lorca (1899-1936) «Μικρή μπαλάντα
των τριών ποταμών» (μετάφραση Ρ. Καπάτου)
2) "Alalá" παραδοσιακή μελωδία από την Γαλικία (μεταγραφή για φωνή, φλάουτο και πιάνο)
3) Ποίημα: Federico García Lorca (1899-1936) «Ο ποιητής ζητά από την αγάπη του να του γράψει» (μετάφραση Ρ. Καπάτου)
4) Enrique Granados (1867-1916): "La maja dolorosa" no1, no2, no3, Η θλιμμένη Μάχα (η γυναίκα από την Μαδρίτη).
5) Manuel de Falla (1876-1946): " Danza ritual del fuego", Ο χορός της φωτιάς (μεταγραφή για φλάουτο και πιάνο).
6) Ποίημα: José Martí (1853-1895) «Το κορίτσι από την Γουατεμάλα». (μετάφραση Ρ. Καπάτου)
7) Joaquin Rodrigo (1901-1999): "Canciones para canto y piano":
a) Cancion del grumete, Το τραγούδι του ναύτη, b) Sobre el Cupey, Στην κούνια (φωνή, φλάουτο και πιάνο)
8) Ποίημα: Lope de Vega Y Carpio(1562-1635) «Σονέτο: Να φεύγεις και να μένεις…» (μετάφραση Ρ. Καπάτου)
9) Federico Moreno Torroba (1891-1982) “Dedicatoria” Αφιέρωση (για φλάουτο και πιάνο).
10) Ποίημα: Pablo Neruda (1904-1973) "Δεν σ’ αγαπώ…"(από τα 100 ερωτικά σονέτα, μετάφραση Η.Ματθαίου)
11) Fernando Obradors (1897-1945): "Canciones clásicas españolas vol.4": a) "El molondron" Ο μυλωνάς , b) "Trova" τραγούδι των τροβαδούρων.
12) Ποίημα: Darío Jaramillo Agudelo 1947 «Μια μέρα» (μετάφραση Ρ.Καπάτου)
13) Manuel de Falla (1876-1946): "Siete canciones populares", μεταγραφή για πιάνο και φλάουτο: a) Nana, νανούρισμα από την Ανδαλουσία, b) Jota, χορός από την Αραγονία
14) Ποίημα: Federico García Lorca (1899-1936) «Σονέτο του γλυκού παράπονου» (μετάφραση Ρ. Καπάτου)
15) Joaquin Rodrigo (1901-1999): Canciones para canto y piano: a) Cancion del cucu, το τραγούδι του κούκου, b) Romancillo, ρομαντικό τραγούδι (φωνή, φλάουτο και πιάνο)
16) Ποίημα: Luis Cernuda (1902-1963) «Αν μπορούσε να ονομάσει» (μετάφραση Β. Λαλιώτη)
17) Ángel Eugenio Lasala (1914-2000, “Poema del Pastor Coya”
a) Quena, παραδοσιακό φλάουτο των Άνδεων, b) Danzando χορός.
18) Ποίημα: Pablo Neruda (1904-1973) «Το γέλιο σου» (μετάφραση Αγαθής Δημητρούκα)
19) Xavier Montsalvatge (1912-2002): "Cinco canciones negras", πέντε νέγρικα τραγούδια.
a) “Cuba dentro de un piano”, η Κούβα σ’ένα πιάνο
b) “Punto de Habanera (siglo 18th)”, άποψη της χαμπανέρα του 18ου αιώνα
c) “Chévere”, Ο γοητευτικός άντρας με το μαχαίρι
d) “Cancion de cuna para dormir a un negrito”, νανούρισμα για ένα νέγρικο μωρό
e) “Canto negro”, νέγρικος χορός

Παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη
Ήχος Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Για να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία από κοντά, χρειάζεται κράτηση θέσης με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση trito@ert.gr

Η Ελληνική Ραδιοφωνία στηρίζει τη σύγχρονη κλασική σκηνή, συνθέτες και ερμηνευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους σολίστ, αλλά και ταλαντούχους νέους μουσικούς, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ρεπερτόριο χωρίς σύνορα εποχής, ύφους και φόρμας, με τη φροντίδα του τμήματος ηχογραφήσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Ιωάννα Βρακατσέλη (μεσόφωνος) γεννήθηκε στη Λευκάδα. Είναι διπλωματούχος μονωδίας με την κ. Σ. Καραμανιάν, πιάνου με την κ. Αγγ. Τόζου και πτυχιούχος φυγής (φούγκας) με τον κ. Ι. Σπυρόπουλο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σκηνικής αγωγής με τον σκηνοθέτη Σ. Βαφειάδη, ρεπερτόριο και ερμηνεία κλασικού τραγουδιού με την κ. Χ. Σαβίνο, και τους κ.κ. Αντ. Παπακωνσταντίνου, G. Janowitz, Γ. Χατζηνίκο, Τ. Χριστογιαννόπουλο και Δ. Τηλιακό. Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ερμηνείας παλαιάς μουσικής με τους κ.κ. Άρη Χριστοφέλλη, M. Chance, Δ. Κούντουρα και Π. Αδάμ. Είναι πτυχιούχος γαλλικής φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.
Από τον Οκτώβρη του 2016 παρακολουθεί το μεταπτυχιακό τμήμα μουσικής ερμηνείας στη μονωδία του Ιόνιου Πανεπιστημίου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ρόζα Πουλημένου. Τον Απρίλιο του 2013 αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και διάκριση απ’ το μεταπτυχιακό τμήμα μονωδίας του Ωδείου Αθηνών (τάξη Χ. Σαβίνο).
Το Νοέμβριο του 2008 κέρδισε το Β΄ βραβείο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ λυρικών τραγουδιστών στην Αθήνα και το 2009-2010 συμμετείχε στο studio όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φ. Σ. Παρνασσός, Φίλιππος Νάκας, Goethe Ιnstitut, Γαλλικό και Δανέζικο Ινστιτούτο, Ιωνικό Κέντρο, Γερμανική Εκκλησία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γαία-Γουλανδρή) και σε φεστιβάλ ελληνικών πόλεων, καθώς και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Έχει συμπράξει με τους μαέστρους Γ. Πέτρου, Μ. Μιχαηλίδη, Μ. Οικονόμου, Ρ. Πυλαρινό και Δ. Γιάκα. Έχει συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων, με την ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, με σχήματα όπως Melos Brass και κουαρτέτο χάλκινων πνευστών Λευκάδας, καθώς και με τους συνθέτες Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Πλατύραχο, Ν. Ξυδάκη, Δ. Καραβέλη και τον αείμνηστο σκηνοθέτη και δάσκαλο Μ. Κακογιάννη (Λυσιστράτη). Έχει συνεργαστεί με τις χορωδίες της Ε.Λ.Σ., Fons Musicalis, Μέλισμα, Έκληψις.
Σήμερα ανήκει στο δυναμικό της Μικτής Χορωδίας του Δήμου της Αθήνας και συνεργάζεται με το ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος».

Η Αμαλία Κουντούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969.
Σπούδασε φλάουτο με την Janina Batko και πήρε το δίπλωμά της το 1992.Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φλάουτου με τους M. Grauwels, J. Elvira και B. Frommanger και φλαόυτου με ράμφος με τους Δ. Κούντουρα και H. Tol, καθώς και σεμινάρια ερμηνείας παλιάς μουσικής με τους: M. Chance, T. Koopman, C. Rousset, T. Watanabe, E. Michelangeli. Παρακολουθεί μαθήματα jazz αυτοσχεδιασμού στο Ωδείο Athenaeum με τον Σύλβιο Σύρρο.
Είναι μέλος των συνόλων Duo Capricorn, Con Fusion και PicarDuo. Επίσης συμμετέχει στο Free Time Quartet που εξειδικεύεται στη Βραζιλιάνικη μουσική.
Παίζοντας φλάουτο με ράμφος συμμετέχει στο σύνολο Ritornello, όπου μαζί με τους Ηλέκτρα Παπασιμάκη (φωνή, φλάουτο με ράμφος), Αλέξανδρο Κάλκο (αρχιλαούτο, βιχουέλα, μπαρόκ και αναγεννησική κιθάρα) και Βασίλη Τιγγιρίδη (θεόρβη, μπαρόκ λαούτο) ερμηνεύει οργανική και φωνητική μουσική από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ.
Από το 2008 συνεργάζεται με την πιανίστα Μυρτώ Ακρίβου εξερευνώντας το σύγχρονο ρεπερτόριο για φλάουτο και πιάνο.
Από το 2014 συνεργάζεται με την κιθαρίστα Εύα Φάμπα, με την οποία έκανε περιοδεία στην Κίνα τον Απρίλιο του 2014.
Έχει πάρει μέρος σε ηχογραφήσεις CD (Will-o-the wisp, Τατιάνα Ζωγράφου, Νίκος Πιπέρης) και επίσης έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Επίσης συμμετέχει σε πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών και νέοι συνθέτες (Ν. Χαριζάνος, S. Vachez) τής έχουν αφιερώσει έργα τους. Έχει δώσει συναυλίες με διάφορα μουσικά σχήματα σε πολλά νησιά και πόλεις της Ελλάδας.
Διδάσκει στο Ωδείο Εν Οργάνοις, στο Ωδείο Ζωγράφου (Γ. Πολιτόπουλου) και στο Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Ν.Ηρακλείου, Αμαρουσίου).
Σπούδασε Κτηνιατρική στη Θεσσαλονίκη κι έχει πτυχίο Master of Science στην Κτηνιατρική των άγριων ζώων από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η Μυρτώ Ακρίβου σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Έλενας Μουζάλα απ’ όπου και πήρε το δίπλωμά της. Συνέχισε της σπουδές της στο London College of Music at Thames Valley University όπου έλαβε το Performer’s Recital Diploma με την Penny Shue Joyce.
Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε συνεργασία με την Όπερα Δωματίου Αθηνών, το Τρίο Olympico, και το Trio da Camera στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Eklipsis Vocal Ensemble, πιανίστας της ορχήστρας δωματίου Nuovarte και ντουέττο με τη φλαουτίστα Αμαλία Κουντούρη, έχοντας πραγματοποιήσει μαζί τους πάνω από εκατό συναυλίες ανά την Ελλάδα.
Το 2015 ηχογράφησε το πρώτο της cd με τίτλο “Beauty and Hope in the 21st century” με έργα εννέα σύγχρονων συνθετών από διάφορα μέρη του κόσμου, σε παραγωγή των εκδόσεων Musica Ferrum.
Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την συνεργασία της με τη διεθνώς αναγνωρισμένη και βραβευμένη χορωδία Rosarte υπό τη διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα.

O Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής.
Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αγ. Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Παρακολουθεί τακτικά μαθήματα χορού, τραγουδιού ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους : Παρθενόπη Μπουζούρη (2012), Ομάδα X- Act (2013) , Στεφανία Γουλιώτη (2013- 2017), Θωμάς Μοσχόπουλος (2014-2015), Σοφία Πάσχου (2016).
Ως ηθοποιός έχει εργαστεί στο θέατρο: «Πρωτομάστορα έργα» (Θέατρο Αλκμήνη 2013- 2014, σε σκηνοθεσία Ι. Μπάστα), «Ταρτούφος» (Θέατρο του Νέου Κόσμου 2014 - 2015 σε σκηνοθεσία Κ. Μάρκελλου ), «Το Γαϊτανάκι των Σκιών» (Θέατρο Λιθογραφείο – Πάτρα 2015 – 2016 σε σκηνοθεσία Γ. Μπεκιάρη), «Τα όνειρα του Αινστάιν» (2016-2017 θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Ελένης Βλάχου).
Είναι ιδρυτικός μέλος της Ομάδας Θεάτρου Δον Κιχώτες, με την οποία συμμετέχει σταθερά σε παραστάσεις, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις χορού, performances, θεατρικά αναλόγια.
Μαζί με την Ελένη Βλάχου έχουν γράψει το παραμύθι «Φαρφανέλα», το οποίο έχει εκδοθεί από τον οίκο Πατάκη.
Αυτήν την περίοδο εργάζεται ως ηθοποιός στις παραστάσεις «Ακόμη πιο βρώμικα παραμύθια», θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Θ. Γρίβα και «Παραμύθι χωρίς όνομα», θέατρο Σταθμός, σε σκηνοθεσία Χ. Χριστόπουλου.

Η Μουσική σας περιμένει. Στο Τρίτο.


https://www.facebook.com/events/277209852812352/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου