Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ | ΟΠΕΡΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

ΟΠΕΡΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ
Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ασημακόπουλος


2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Α΄ Δυτ. Αττικής (Δ.Ε.)

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων (Ζαλόγγου & Αράχθου Άνω Λιόσια 13341)

 
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ
Πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.)
Συμμετέχουν
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανίδα/Θεά Ήρα: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος
Βία/Θεά Αθηνά: Μαρίζα Κιοσέογλου, σοπράνο
Παντελής Λεγάκης, πιάνο


Σεμινάριο

"Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία"
Χαιρετισμός: Κατσαμάγκος Αντώνιος, Διευθυντής
Συντονισμός: Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχ. Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. ΠΕ05 Α΄ Αθήνας
Επιμέλεια: Μπουρτσουκλή Παναγιώτα, φιλόλογος ΠΕ2
Συμμετέχουν
Μαρία Λυμπεροπούλου, Σχολική Σύμβουλος Β'/θμιας Εκπ/σης Δ.Ε. ΠΕ02  Φιλολόγων της ΠΔΕ Αττικής, Δ/νση Δ.Ε. Δυτικής Αττικής
Αθανασίου Ελένη, Μουσικός ΠΕ16
Ντάλης Λάμπρος, Τεχνολογίας ΠΕ17
Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου, εκπαιδευτικός
Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης


Συμμετοχή μαθητών του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων
Παράδειγμα προσωδίας αρχαίας ελληνικής λυρικής ποιήσεως
Α. Φράσεις της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» ο Αισχύλου
Β. Ανάγνωση του δευτέρου χωρικού (Β' Στάσιμο) της τραγωδίας
«Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη
σε επιμέλεια της φιλολόγου Παναγιώτας Μπουρτσουκλή
Γ. Δεύτερο Χορωδιακό της όπερας «Προμηθεύς Δεσμώτης»
Συμμετέχουν μαθητές μουσικής του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων
Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος
Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων
υπό τη διεύθυνση της μουσικού Ελένης Αθανασίου
 
 «Προμηθέας Δεσμώτης»
του Παναγιώτη Καρούσου

Ιστορικό του έργου:
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Place des Arts, και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Γρυπάρη. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Κορινθίων, Χαλκίδας, Σαλαμίνας, Καλλιθέας, Αργοστολίου, Ιθάκης, στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Το Μάρτη του 2014 η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο παρουσιάστηκε στο Queens Mamie Fay Auditorium και στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην UNESCO. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής όπερας που ταξιδέψε έργο από την Ελλάδα στην Αμερική. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός». Το 2016 παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (Αμφιθέατρο Richelieu της Σορβόννης) με πρωταγωνιστές τους: Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα, Βανέσσα Καλκάνη, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, και Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη στο πιάνο, και το 2017 στην Εθνική Όπερα της Σόφιας (Sofia National Opera and Ballet). Η μελωδική δύναμη του Προμηθέα έχει κάμει να μιλούν με ενθουσιασμό μεγάλες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός του Καναδά Pierre Trudeau.  

Ιστορικό 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων

Το 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και πιο συγκεκριμένα την 1η  Σεπτεμβρίου του 1982. Τον πρώτο χρόνο στεγάστηκε προσωρινά σε κτίριο της οδού Φυλής, εκεί που σήμερα εξακολουθεί να φιλοξενείται το 3ο Λύκειο Άνω Λιοσίων. Το 1983 μεταφέρθηκε στη Δροσούπολη, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης, σε ένα κτίριο όπου πριν στεγαζόταν το ιδιωτικό σχολείο «Μήτση». Εκεί, στην οδό Φιλιατρών, που έχει πλέον μετονομαστεί σε Λούρου, λειτούργησε μέχρι το 2005. Ο σεισμός του 1999, που έπληξε την περιοχή, κατέστησε αναγκαία την εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο λυόμενων αιθουσών, κάνοντας την ήδη προβληματική διαμονή σχεδόν ακατάλληλη. Αυτό ώθησε την τοπική κοινωνία να κινητοποιηθεί και να ασκήσει πιέσεις στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο, το οποίο τελικά παραδόθηκε το Σεπτέμβρη του 2005 και από τότε στεγάζει με επάρκεια τη σχολική κοινότητα. Βρίσκεται στη ίδια περιοχή με το παλιό, στη συμβολή των οδών Ζαλόγγου και Αράχθου, και διαθέτει δεκαπέντε διδακτικές αίθουσες, εργαστήρια θετικών επιστημών και πληροφορικής, ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, χώρους αθλοπαιδιών, γραφεία διδακτικού προσωπικού και υπαίθριο θέατρο. Σ’ αυτές τις τρεις σχεδόν δεκαετίες την ευθύνη της διεύθυνσης της σχολικής μονάδας ανέλαβαν κατά σειρά οι  Μ. Κατσαρού, Π. Λεύκας, Γ. Κωσταράς, Κ. Περιμένης  Σ. Σταμάτη, Α. Νταβαρίνου και Μ. Κωτσέλη ενώ δεκάδες καθηγητές όλων των ειδικοτήτων πρόσφεραν σπουδαίο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο σε εκατοντάδες παιδιά της ιδιαίτερης από πολλές απόψεις περιοχής των Άνω Λιοσίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου