Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Όπερα "Τόσκα" Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μία από τις πιο θρυλικές όπερες που έχουν γραφτεί ποτέ, η Τόσκα του Τζιάκομο Πουτσίνι ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος (Skull of Yorick Productions). 
Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Victorien Sardou "La Tosca", ένα έργο που αποτελούσε μία από τις μεγάλες επιτυχίες της σπουδαίας ηθοποιού Sarah Bernhardt, η Τόσκα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της Μαρίας Κάλλας, με αποκορύφωμα την μαγνητοσκοπημένη παράσταση στην Βασιλική Όπερα, Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο, 1964 σε σκηνοθεσία Τζεφιρέλλι να αποτελεί σταθμό στην ιστορία του έργου.
Η Τόσκα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “θρίλερ”, απεικονίζοντας στη σκηνή έντονες σκηνές ψυχολογικής και σωματικής βίας. Είναι όπερα που διακατέχεται έντονα από τα χαρακτηριστικά του Βερισμού, αλλά και τις τεχνικές Leitmotif του Richard Wagner, με τη μουσική ιδιοφυΐα του Puccini στα καλύτερα της, δημιουργώντας ίσως την πιο έντονη αγωνιώδη μουσική ατμόσφαιρα στο οπερατικό ρεπερτόριο.
Την σκηνοθεσία/φωτισμούς υπογράφει ο Φίλιππος Μοδινός, τα σκηνικά είναι του Γιώργου Λεπίδα και τα κοστούμια είναι της Opera Classica Europa και της Ελένης Ψύρρα.

Σκηνοθεσία/Φωτισμοί: Φίλιππος Μοδινός
Μουσική Διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης
Σκηνικά: Γιώργος Λεπίδας
Κοστούμια: Opera Classica Europa/ Ελένη Ψύρρα
Μακιγιάζ: Απόστολος Μαρινόπουλος
Βοηθός Σκηνοθεσίας: Αθανάσιος Μαργούτας
Μουσική Προετοιμασία: Κωνσταντίνος Γκαρίπης

Στον ρόλο της Τόσκα η θεσσαλονικιά μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου, ενώ στον ρόλο του Καβαραντόσι, ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός. 

Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας
Μουσική διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης
Χορωδία Αποφοίτων του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ανατόλια
Διεύθυνση: Γιάννα Αθανασιάδου)

Περισσότερες πληροφορίες: 
http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2083#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου