Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η μαγεία της τέχνης με την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018. Συνεχίζεται με τεράστια επιτυχία το Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου από το 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων.
Η όπερα παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Εγκεκριμένου Πρόγραμματος από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.), "Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία".
Στο σεμινάριο που προηγήθηκε της όπερας έδωσε χαιρετισμό ο Κατσαμάγκος Αντώνιος, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων καλωσοριζοντας τους καλλιτέχνες της όπερας και τους συντελεστές του Επιμορφωτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό του Σεμιναρίου έκαμε άρτια η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχ. Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. Α΄ Αθήνας και νήσων Χίου και Λέσβου ΠΕ05, η οποία εισηγήθηκε τεκμηριωμένα στο θέμα «Η ιστορία της όπερας και η εξέλιξή της στο πέρασμα των αιώνων».
Η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη έχει αποδεικνύει περίτρανα με τη σοβαρότητα που τη διακατέχει πάνω στα εκπαιδευτικά θέματα του Υπουργείου ότι η Παιδεία στην Ελλάδα έχει την πρώτιστη θέση στα Πανευρωπαικά επίπεδα των προτύπων διεθνών Πανεπιστημίων. 
Η Δρ. Θεατρολογίας Μαρία Κέκκου, Σχολ. Σύμβουλος Φιλολόγων Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ΠΕ02, έκαμε εκτεταµένη και πολύ εµπεριστατωµένη εισήγηση με θέμα, Αναφορά στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.
Την επιμέλεια της παράστασης και την σχολική προετοιμασία έκανε η φιλόλογος  Μπουρτσουκλή Παναγιώτα.
Η διαδραστική συμμετοχή των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων ήταν αξιόλογη.
Το παράδειγμα προσωδίας της αρχαίας ελληνικής λυρικής ποιήσεως πάνω σε φράσεις της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» ο Αισχύλου και το Δεύτερο Χορωδιακό της όπερας «Προμηθεύς Δεσμώτης» ερμηνεύτηκε από τους μαθητές μουσικής του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων υπό τη άρτια διεύθυνση της μουσικού Ελένης Αθανασίου.
Συμμετείχαν οι μαθητές: Γεώργα Ρίτα, Ελεθέρου Δήμητρα, Μουζή Αθηνά, Καλαϊτζίδου Στέλλα, Μυλωνάς Μπάμπης, Ηλιάδου Χριστίνα, Δαφνά Μαρκέλλα, Γαλιάτσου Φιλιππία, Κοσμίδου Ειρήνη, Ράπελα Ιωάννα, Οικονομάκη Κατερίνα, Αυγέρης Λεωνίδας, Κόκκαλη Μιχαέλα, Βασιλόπουλος Νίκος, Παϊτέρη Σοφία.
Η Ανάγνωση του δευτέρου χωρικού (Β' Στάσιμο) της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη σε επιμέλεια της φιλολόγου Παναγιώτας Μπουρτσουκλή ερμηνεύτηκε από τους μαθητές: Καμπόλη Βασιλική, Καλογιάννη Όλγα, Σκουτέρη Εβελίνα, Φλουσκούνη Μαριτίνη.
Αποσπάσματα κειμένων της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου αναφερόμενα στις τέχνες απήγγειλε ο Χαράλαμπος Θανασός.
Η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου, Απόφοιτη Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Διδακτική της Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, έκαμε μια αναφορά στο ιστορικό της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. 
Την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» ερμήνευσαν με εντυπωσιακό τρόπο λυρικοί πρωταγωνιστές της όπερας με επικεφαλής τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο στο ρόλο του επαναστάτη Προμηθέα. Ο δυναμικός μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ερμήνευσε
τον ήρωα με το θεατρικό σθένος του τραγωδού που είναι σπανιότατο και δυσεύρετο στον χώρο της όπερας.
Η δραματική σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στο δύσκολο ρόλο της Ιούς συγκλόνισε τους μαθητές. Στο ντουέτο Προμηθέας και Ιώ ο Βασίλης Ασημακόπουλος και η Ειρήνη Κώνστα έδωσαν μια απόλυτα θεατρική σκηνή στο ύψος του Εθνικού Θεάτρου.
Η σοπράνο κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη στο ρόλο της Ωκεανίδας καθήλωσε κυριολεκτικά τους μαθητές με την φωνητική της άνεση στις ψηλές νότες που με καθαρή κρυστάλλινη φωνή ικανή να ερμηνεύσει τις πιο περίτεχνες άριες όπως της Θεάς Ήρας που ακολούθησε προς το τέλος της όπερας εντυπωσιάζοντας περισσότερο τους μαθητές.
Ο τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος ερμήνευσε τους ρόλους του Ωκεανού και του Ερμή με συνεπαίρνοντας τους μαθητές με την σκηνική του οντότητα και ωραία φωνή.
Η σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου ερμήνευσε τους ρόλους της Βίας και της Θεάς Αθηνάς με σωστή τοποθέτηση της φωνής και την σωστή σκηνική παρουσία.
Τους λυρικούς τραγουδιστές συνόδευσε στο πιάνο ο Παντελής Λεγάκης.
Τα χειροκροτήματα και ο ενθουσιασμός των μαθητών αντάμειψαν τους σπουδαίους καλλιτέχνες και τους συντελεστές της υπέροχης αυτής παράστασης.
Ο συνθέτης του έργου Παναγιώτης Καρούσος, έκανε μια εξειδικευμένη ανάλυση της προσωδίας, και ανέπτυξε την σύνδεση της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία
Ήταν αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών που παρακολούθησαν με απόλυτη συγκέντρωση την όπερα αλλά και το πρωτοποριακό σεμινάριο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας.
Στο τέλος του σεμιναρίου δόθηκαν βεβαιώσεις επιμόρφωσης και παρακολούθησης του σεμιναρίου στους συμμετέχοντες και πολλά συγχαρητήρια στους τραγουδιστές της όπερας. Λουλούδια στους πρωταγωνιστές της όπερας πρόσφεραν οι μαθητές Άγγελος Ζαχαρής και Μάριος Διαμαντόπουλος.

Σημαντική ήταν και η συμβολή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φυλής, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στην επιτυχημένη υλοποίηση του Προγράμματος της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» στο εξαιρετικό και άρτια οργανωμένο 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων.
 
 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου