Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Σεμινάριο: Συναισθήματα και Τέχνη στην προσχολική εκπαίδευση

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Τα συναισθήματα μέσα από την Τέχνη στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία" στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Ημέρα: Κυριακή 11 Μαρτίου 2018
Ώρα: 11:00-16:00
Χώρος: Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής ΡΟΔΑΚΙΝΟ, Εμμ. Μπενάκη 105Β-Εξάρχεια

Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ/Δίνεται βεβαίωση συμμετοχής, βιβλιογραφία και προτάσεις προς επεξεργασία με τις ομάδες παιδιών
Αριθμός συμμετεχόντων: Αυστηρά μέχρι 20 άτομα. Το σεμινάριο είναι βιωματικό και απαιτεί συμμετοχή από τα μέλη της ομάδας. 
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Που απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης, νηπιαγωγούς, δασκάλους, εμψυχωτές θεατρικής αγωγής, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, εικαστικούς, γονείς και όλους όσοι έχουν ανάλογο ενδιαφέρον.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΕΜΨΥΧΩΣΗ: Κατερίνα Ανωγιαννάκη, παιδαγωγός προσχολικής εκπαίδευσης, εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής, παιδαγωική συμβουλευτική.

Περιγραφή:
Τι είναι τα συναισθήματα και πώς τα αναγνωρίζουμε; Πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας με τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας;
Το σεμινάριο έχει στόχο να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες, σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο, μεθόδους και τεχνικές που θα οδηγήσουν τα παιδιά τόσο στο να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους όσο και να τα επικοινωνούν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους.�
Με κύριο άξονα τις τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, χορό, φωτογραφία) αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα και ανακαλύπτουμε τεχνικές που θα οδηγήσουν την ομάδα παιδιών στην αυτογνωσία και την συναισθηματική ενημερότητα.

ΔΟΜΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
11:00-12:30: «Το σώμα ως μέσο επικοινωνίας” Μορφές σωματικής έκφρασης. Ο χορός, η κίνηση και η έκφραση συναισθημάτων χωρίς λέξεις. Θεατρική έκφραση και παντομίμα. Μη λεκτική επικοινωνία και συναισθήματα.
12:30-14:00 «Η τέχνη της ζωγραφικής και τα συναισθήματα” Πώς μπορεί η ζωγραφική να μας οδηγήσει σε δράσεις που αφορούν τα συναισθήματα μέσα στην τάξη; Μοντέρνα τέχνη και παιχνίδια μυθοπλασίας. Πορτραίτα και παιχνίδια ρόλων.
14:00-14:15 Διάλειμμα
14:15-15:30 "Τα συναισθήματα στην τέχνη της φωτογραφίας. Συνδιάζοντας την μουσική με την εικόνα και την θεατρική έκφραση. Από την εικόνα στο κείμενο και στη δράση. Εξωλεκτική επικοινωνία.
15:30-16:00 Αξιολόγηση και κατάθεση ιδεών για μελλοντικά σχέδια εργασίας,

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:
Η Κατερίνα Ανωγιαννάκη είναι παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, απόφοιτη του ΤΕΙ Αθηνών με ειδίκευση στην Παιδαγωγική Θεάτρου. Από το 1998 εργάζεται με ομάδες παιδιών και ενηλίκων ως εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής, ενώ έχει σχεδιάσει και εμψυχώσει σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα Αισθητικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας. Έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ ως βοηθός παραγωγής σε παιδικά προγράμματα, έχει διδάξει στα ΤΕΙ Αθήνας και έχει σχεδιάσει και οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε συνεργασία με διάφορους φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΚΕΠΑ, εκδοτικούς οίκους, ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.) Εχει εργαστεί ως παιδαγωγός στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ από το 2002-2012.
Έχει εργαστεί επίσης ως βοηθός σκηνοθέτη σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις, ενώ το 2012 διασκεύασε και σκηνοθέτησε την παράσταση για παιδιά “Μια Κυριακή του Απρίλη” βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Άλκης Ζέη και το 2016 την βρεφική παράσταση “Αυτό” σε κείμενο της ίδιας, βασισμένο στο έργο “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Σάμουελ Μπέκετ.
Την περίοδο 2016- 2017 ολοκλήρωσε με επιτυχία το ετήσιο πρόγραμμα ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ίδια χρονιά συμμετέχει στο πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου “Συμβουλευτική ζεύγους και οικογένειας” και “Διαζύγιο και η διαχείρισή του στην οικογένεια”
Από το 2011 εως το 2017 υπήρξε μια από τις ιδρύτριες του χώρου δημιουργικών δράσεων «Μικρές Ιστορίες» ως υπεύθυνη για την παιδαγωγική και καλλιτεχνική προσέγγιση των δράσεών του.

Το 2017 ίδρυσε το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο μαζί με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Γιώργο Παραδειση, με στόχο την ανάπτυξη μιας προσεγγισης του ανθρώπου που συνδυάζει την συστημική παιδαγωγικη και ψυχολογία.
Την ίδια χρονιά ξεκίνησε εκπαίδευση στην ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ.
Συνεργάζεται με παιδικούς σταθμούς εντός και εκτός Αθηνών στο κομμάτι της συμβουλευτικής και της εποπτείας παιδαγωγικής ομάδας, ενώ είναι εξωτερικός συνεργάτης του Ινστιτούτο Παιδιατρικής Φροντίδας Ρεθύμνου, στο κομμάτι της επιμόρφωσης παιδαγωγών.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της:
-Ένα δέντρο για τις 4 εποχές του χρόνου, Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση (2011),
-Γνωρίζω το σώμα μου μέσα από την τέχνη: Γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία, Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση (2012),
-"Ο Πρίγκιπας Μισός” (2015-προτεινόμενο για βραβείο περιοδικού ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ),
-"Χωρίς παπούτσια” (2017)
-"Ο χορός της Χαράς" (2018)


https://www.facebook.com/events/400734357015675/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου