Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Εκδόσεις Αιώρα - Newsletter - Μάιος 2015‏


Το πέταγμα του φλαμίνγκο του Δημήτρη Φωτόπουλου έφυγε για το τυπογραφείο. Ένας νέος της γενιάς του ’70, περίεργος και ανήσυχος, ταξιδεύεικαι περιπλανιέταισε Ευρώπη και Αμερική.
Ένα ταξιδιάρικο βιβλίο και ταυτόχρονα ένα οδοιπορικό γνώσης και ενηλικίωσης.
Σατιρικός ποιητής και πεζογράφος, ο κεφαλλονίτης Ανδρέας Λασκαράτος πολέμησε την υποκρισία, τη διαφθορά, τις θρησκευτικές προκαταλήψεις και τον φανατισμό, και αφορίστηκε.
Οι Στοχασμοί του, το απόσταγμα των αντιλήψεων και του καυστικού πνεύματός του κυκλοφορούν σε δίγλωσση έκδοση, με αγγλική μετάφραση από τον Simon Darragh.
Τόσο επίκαιρος που αξίζει να τον ανακαλύψουμε, να τον θυμηθούμε, να τον συστήσουμε.
Αν και βαθιά ριζωμένη στο ελληνικό τοπίο και χρωματισμένη από το ελληνικό φως, η ποίηση του νικηφόρου Βρεττάκου διακρίνεται από μια οικουμενικότητα στα θέματα και στην αίσθηση που μεταδίδει. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημειώνει ο David Connolly στο βιβλίο Nikiforos Vrettakos, Selected Poems, μια δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά) ποιητική συλλογή που διαδέχεται τον Καβάφη στη σειρά Modern Greek Classics.
Τελείωσε η 12η ΔΕΒΘ, με θετικές εντυπώσεις, με πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα για την προσφορά και την αναγκαιότητα ύπαρξης του θεσμού, αλλά και με εμφανείς αρκετές αδυναμίες και ελλείψεις. Μας αποζημίωσε όμως ο κόσμος, που ήρθε με διάθεση να συμμετάσχει, να γνωρίσει, να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους των βιβλίων, συγγραφείς και δημιουργούς. Δείτε ένα μικρό φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων της νέας πτέρυγας στο Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας
Χανιώτικα Νέα, οι μελετητές του χαρτιού και συγγραφείς Μαρίνος Βλέσσας και Μαρία Μαλακού βρέθηκαν στην πόλη των Χανίων και παρουσίασαν τα βιβλία Ιστορία του Χαρτιού και Σούε Τάο των εκδόσεων Αιώρα.
Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 17 Μαΐου και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου που κατέκλυσε το μικρό αμφιθέατρο του μουσείου.
Το Μουσείο Τυπογραφίας διαθέτει σπάνια βιβλία και γκραβούρες, πιεστήρια και εργαλεία τυπογραφίας, καθώς επίσης κι ένα ακριβές αντίγραφο της πρώτης εκτυπωτικής μηχανής του Γουτεμβέργιου!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΩΡΑ
Μαυρομιχάλη 11, Αθήνα
τηλ. 210 3839000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου