Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Για την 70ή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας - Τη νίκη κατά του ναζισμού γιορτάζει η Ρωσία

«Ευχαριστώ τους λαούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στη νίκη» είπε ο Πούτιν ευχαριστώντας επίσης «τις διάφορες αντιφασιστικές χώρες που πήραν μέρος στις μάχες εναντίον των ναζί»
Η τεράστια στρατιωτική παρέλαση για την 70ή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας σήμερα το πρωί στην Κόκκινη Πλατεία, παρουσία είκοσι ξένων ηγετών θεωρείται η μεγαλύτερη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στη νίκη επί των ναζί.
«Ευχαριστώ τους λαούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στη νίκη. Ευχαριστώ τις διάφορες αντιφασιστικές χώρες που πήραν μέρος στις μάχες εναντίον των ναζί από τις τάξεις της αντίστασης και την παρανομία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος πριν τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Ενώπιον πολλών εκατοντάδων χιλιάδων θεατών, οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρουσίασαν ένα αντίγραφο της σοβιετικής σημαίας που υψώθηκε τον Μάιο του 1945 στο Βερολίνο και στη συνέχεια ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε τους περισσότερους από 16.000 στρατιώτες που συμμετέχουν στην παρέλαση. Ο υπουργός έφθασε στην Κόκκινη Πλατεία επιβαίνοντας σε ένα ανοιχτό Zil της σοβιετικής εποχής.
Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε είκοσι ρωσικές πόλεις, από τον Καλίνινγκραντ, το ρωσικό θύλακο στην Ευρώπη, μέχρι το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν υποδέχθηκε τους ηγέτες αναδυόμενων δυνάμεων όπως τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ινδίας Πρανάμπ Μουχέρτζι, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ή τον κουβανό πρόεδρο Ραουλ Κάστρο, καθώς και το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Κατά την παρέλαση αυτή, το μέγεθος της οποίας είναι πρωτοφανές, παρουσιάστηκαν τα νέα ρωσικά όπλα. Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν για περισσότερο από μια ώρα μια επίδειξη της δύναμης πυρός της Ρωσίας, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το νέο άρμα μάχης Armata T-14, το οποίο παρουσιάζεται από τον κατασκευαστή του ως το ισχυρότερο στον κόσμο, καθώς και διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.
Μετά τη στρατιωτική παρέλαση, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο κέντρο της Μόσχας σε μια γιγάντια πορεία κατά την οποία οι Μοσχοβίτες κρατούσαν πορτρέτα των πατέρων και των παππούδων τους που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βράδυ θα δοθούν συναυλίες και θα ακολουθήσει ένα σόου πυροτεχνημάτων, τα οποία θα εκτοξεύονται από δέκα σημεία στη ρωσική πρωτεύουσα.





















PROTOTHEMA

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου