Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε η όπερα «Προμηθέας δεσμώτης»


Δευτέρα 25 Μαΐου 2015. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου.

Ο Δήμος Καλλιθέας με την συνεργασία του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος παρουσίασε με επιτυχία την ελληνική όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΑΛΥΨΩ».

«Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε την λυρική τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου με πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το έργο έχει δημιουργήσει μια ιστορία μοναδική στην ελληνική όπερα. Ο επαναστάτης Προμηθέας φέρνει με την φωτιά της γνώσης και το πανανθρώπινο μήνυμα αντίστασης στην τυραννική εξουσία. Στην σημερινή βίαιη και ταραγμένη εποχή ο ήρωας Προμηθέας φέρνει ένα μήνυμα ελπίδας. Το είδος της όπερας έχει παγκόσμια απήχηση και προβολή και είναι είδος διδακτικό, πνευματικής ανάτασης και ψυχικής προόδου.
Δεν είναι μόνο ο υψηλός λυρισμός του Αισχύλου και ο συμβολισμός του Τιτάνα Προμηθέα που συγκινούν τόσο τον κόσμο, αλλά είναι και η εμπνευσμένη μουσική δημιουργία του Παναγιώτη Καρούσου που ξυπνά αρχέγονα συναισθήματα πρωτόγνωρα στον ακροατή».
Τόνισε η Νίνα Διακοβασίλη, πρόεδρος  του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, καλωσορίζοντας το εκλεκτό κοινό.
 Η σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου έφερε το έργο στην σημερινή εποχή με έναν αριστουργηματικό τρόπο ούτως ώστε θα μπορούσε να ταυτιστεί ο καθένας με τους ήρωες του έργου. Ως πρωταγωνιστής ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος ήταν ο ίδιος ο ρόλος ταυτισμένος απόλυτα με τον Προμηθέα. Δεν ερµηνεύει απλώς τέλεια το ρόλο αλλά φαίνεται να τον ζει στην σκηνή.
 Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στον ρόλο της Ιούς ήταν ολόκληρη η τραγική Ελλάδα προσωποποιηµένη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στο πρόσωπο της ηρωίδας.
Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας μάγεψε με την υπέροχη φωνή του στο ρόλο του Ερμή.
Η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου εντυπωσίασε με την άρτια φωνητική τεχνική της σε άριες με δυσκολότατους ακροβατισμούς όπως της Ωκεανίδας και της Ήρας.
Συνόδεψαν η εκπληκτική πιανίστα Βικτωρία Κιαζίμη, και η Ράνια Ζέττα στη βιόλα.
 Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία  τους σύσσωμο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, καθώς και άνθρωποι των τεχνών γραμμάτων και τεχνών ανάμεσα τους και ο συγγραφέας κ. Πισσάνος.
Ηταν μια αξέχαστη βραδιά όπερας που όλοι αισθανθήκαμε περήφανοι για τον πολιτισμό μας. Ομίλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καρβουντζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου