Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ξεκινάει σήμερα το 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Ξεκινάει σήμερα το 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Ξεκινά σήμερα στις 9 π.μ. το 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος «Αρχαία Μεσσήνη 2015», το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, στο Εκκλησιαστήριο.
Ο Δήμος Μεσσήνης πρωτοπορεί, με την εφαρμογή “Explore Messene”, η οποία συνδυάζει τον κόσμο των τάμπλετ, της τεχνολογίας, με την αρχαιολογία. Για πρώτη φορά μια τέτοια εφαρμογή δίνει την ευκαιρία στο κοινό και δη στους μαθητές, ώστε να γίνει ο αρχαιολογικός χώρος ένα έναυσμα για μελέτη, για έρευνα και για παιχνίδι.
Συνολικά θα ανέβουν 16 παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και 3 από θεατρικές ομάδες από το εξωτερικό: της Royal Academy of Dramatic Art, του University College London και του Λυκείου Maurolico από την Ιταλία. Συνολικά σε αυτό θα συμμετάσχουν 400 μαθητές και οι συνοδοί τους, οι οποίοι θα μείνουν για περισσότερο από μία εβδομάδα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις 5.000 μαθητές από την Πελοπόννησο και όλη τη χώρα.
Στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης θα γίνουν παράλληλες δραστηριότητες, όπως: εκπαιδευτικό σεμινάριο «Μουσική και αρχαίο δράμα», εργαστήριο κατασκευής αρχαίων μουσικών οργάνων, διαδραστικό μουσικό - ηχητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ηχητικός μουσικός περίπατος), «Η βαλίτσα του ηθοποιού»: εκπαιδευτικό θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στους ορφικούς ύμνους. Ακόμη: εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαία Μεσσήνη: Η εκδίκηση των ειλώτων», γνωριμία του αρχαιολογικού χώρου μέσω δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέματα: «Ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Μεσσήνης. Η Αγορά» και «Ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Μεσσήνης. Το Γυμνάσιο και το Στάδιο», ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών/εκπαιδευτικών σεναρίων στα πεδία των θετικών επιστημών, της ιστορίας, της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, καθώς και της Φυσικής Αγωγής.
- Για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ της Αρχαίας Μεσσήνης η διαδικτυακή εφαρμογή “Explore Messene”, η οποία υποστηρίζει τη δημιουργία, υλοποίηση και καταγραφή εκπαιδευτικών σεναρίων επισκέψεων στην Αρχαία Μεσσήνη. Σκοπός της εφαρμογής αυτής είναι οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στον χώρο να μπορούν μέσω της τεχνολογίας που προσφέρουν οι φορητές συσκευές (tablet) να καθοδηγούνται στα εκθέματα και να αξιοποιούν την επίσκεψή τους στον μέγιστο βαθμό μέσω της τοποειδικής μάθησης και της διαδραστικότητας της εφαρμογής. Για το θέμα δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, όπου μίλησαν ο Γιάννης Βανίδης υπεύθυνος έργου, η Ζωή Καραμάνη στέλεχος της επιστημονικής ομάδας και ο Νίκος Αντωνιάδης υπεύθυνος ομάδας πληροφορικής για την υλοποίηση της εφαρμογής. Το έργο έγινε στο πλαίσιο της ομάδας 1 «Υλοποίησης εφαρμογής και εκπαιδευτικών σεναρίων» του υποέργου 2 «Δημιουργία διαδικτυακής εφαρμογής εκπαιδευτικών σεναρίων και υλοποίησή τους της πράξης: Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος - Αρχαία Μεσσήνη» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2007-2013.
Οπως έκαναν γνωστό χθες οι δημιουργοί του “Explore Messene” από την εταιρεία "MediaSuite" το πρότζεκτ χρειάστηκε 6 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί και προηγήθηκε διαγωνισμός. Η εφαρμογή χωρίζεται σε δύο ομάδες και υπάρχουν για τους μαθητές 20 πιθανά σενάρια. Η πρωτότυπη αυτή εφαρμογή βοηθά και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, να διατηρήσουν την επαφή τους με την πολιτιστική κληρονομιά, να κατανοήσουν την ανάγκη για τη διατήρησή και την προστασία της. Κάθε σενάριο έχει 3 φάσεις, πριν την επίσκεψη - μέσα στην τάξη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συμπεράσματα. Οι μαθητές στο τέλος καλούνται να γράψουν τα δικά τους φύλλα εργασίας και να τα παρουσιάσουν. Τα σενάρια είναι για όλες τις ηλικίες και τις τάξεις του σχολείου. Η εφαρμογή www.exploremessene.gr θα είναι εργαλείο χρήσιμο για τα σχολεία όλης της χώρας, που έρχονται για εκπαιδευτικούς λόγους στην Αρχαία Μεσσήνη. Τα γραφικά του πρότζεκτ σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να είναι προσιτά στα παιδιά όλων των τάξεων. Η δράση δεν έχει σκοπό μόνο τη μάθηση, αλλά και τη διασκέδαση, το παιχνίδι μέσα από παζλ, παιχνίδια μνήμης, σπαζοκεφαλιές και άλλα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τα 20 εκπαιδευτικά σενάρια έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.
Στη συνέντευξη το Δήμο Μεσσήνης εκπροσώπησε ο Νίκος Ξαρχάκος, ο οποίος παρουσίασε εισαγωγικά στοιχεία για την εφαρμογή. "Σκοπός είναι οι μαθητές να μπορούν με όλες τις συσκευές, να καθοδηγούνται στα εκθέματα και να αξιοποιούν την επίσκεψη στο μέγιστο βαθμό" τόνισε.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Στις 9 το πρωί θα γίνει η τελετή έναρξης με το άκουσμα ορφικών ύμνων, από τη λυρική τραγουδίστρια Μαριλένα Κυριακοπούλου και την Δημοτική Φιλαρμονική της Μεσσήνης, σε μουσική σύνθεση του Μηνά Αλεξιάδη και σκηνοθεσία Κλεώνης Φλέσσα. Η διεύθυνση είναι του Γιώργου Μουνδρουλέα, η σκηνογραφία της Αρτεμης Φλέσσα. Στις 9.30 π.μ. αρχίζει η παράσταση "The Eumenides" Aeschylus ("Ευμενίδες" Αισχύλου) από το Royal Academy of Dramatic Art (London) και στις 11 π.μ. "Πλούτος" Αριστοφάνη από το 4o Λύκειο Καλαμάτας.
ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9.30 π.μ. "Bacchae" Euripides ("Βάκχες" Ευριπίδη) από το University College London, 11 π.μ. "Προμηθεύς Δεσμώτης" Αισχύλου από το 9ο Γυμνάσιο Πατρών.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9.30 π.μ. "Πέρσες" Αισχύλου από το Λύκειο Μολάων 11 π.μ. "Κύκλωψ" Ευριπίδη από το Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9.30 π.μ. "Αλκηστις" Ευριπίδη από το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου 11 π.μ. "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" Ευριπίδη από το 7ο Γυμνάσιο Βόλου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9.30 π.μ. "Ελένη" Ευριπίδη από το Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας, 11 π.μ. "Ικέτιδες" Αισχύλου από το 7ο Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης.
ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9.30 π.μ. "Κύκλωψ" Ευριπίδη από το Κολέγιο Αθηνών, 11 π.μ. "Ελένη" Ευριπίδη από το 18ο Γυμνάσιο Αθήνας.
ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9.30 π.μ. "Προμηθεύς Δεσμώτης" Αισχύλου από το 7o Γυμνάσιο Κέρκυρας και 4ο Λύκειο Κέρκυρας, 11 π.μ. "Ανδρομάχη" Ευριπίδη από το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9.30 π.μ. "Φοίνισσαι" Ευριπίδη από το 1ο Λύκειο Μεσσήνης, 11 π.μ. "Prometeo Incatenato" Eschilo ("Προμηθεύς Δεσμώτης" Αισχύλου) από το Istituto di Istruzione Superiore "F. Maurolico", Liceo Classico di Messina, 12 το μεσημέρι λήξη του φεστιβάλ με το δρώμενο Μυθωδία από το Σύλλογο "Η χαρά του παιδιού".
Γ.Σαρ.

Ξεκινάει σήμερα το 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Γράφτηκε από την  Γιούλα Σαρδέλη

eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/62103-4o-diethnes-neaniko-festival-arxaiou-dramatos

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/62103-4o-diethnes-neaniko-festival-arxaiou-dramatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου