Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα


Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα
Την περίοδο από 29 Απριλίου έως 05 Μαϊου 2015 η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Δώρα Γιαννίτση, καλεσμένη της Κρατικής Ταινιοθήκης της Ρωσίας (οργανισμός “Gosfilmofond” - «Госфильмофонд» России) συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ρωσικού Κινηματογράφου, αφιερωμένο στα 70 της  Νίκης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του φασισμού, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα και στο Λουτράκι. Διοργανωτές του Φεστιβάλ Πολεμικών και Ιστορικών Ταινιών, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αμύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Δήμου Αθηναίων, με τη στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού και Επιστημών της Πρεσβείας της Ρωσκής Ομοσπονδίας στην Αθήνα,  ήσαν η Ταινιοθήκη της Ρωσίας “Gosfilmofond” και η εταιρεία «XL-Group-Hellas».

Στη σύνθεση της ρωσικής αποστολής, εκτός από τη Θεοδώρα Γιαννίτση, συμμετείχαν σημαίνοντες και διάσημοι παράγοντες του πολιτισμού και καλλιτέχνες της Ρωσίας, όπως ο καλλιτέχνης του λαού της Ρωσίας  Γιούρι Ναζάροβ, η καλλιτέχνης του λαού της Ρωσίας, σκηνοθέτης, σεναριογράφοε, ακαδημαϊκός Σβετλάνα Ντρουζίνινα, ο καλλιτέχνης του λαού της Ρωσίας, βουλευτής της Βουλής (Δούμας) του Δήμου/Κυβέρνησης της Μόσχας και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Μαζικής Επικοινωνίας Εβγκένιι Γκεράσιμοβ, η καλλιτέχνης του λαού της Ρωσίας και γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Ανγκελίνα Βοβκ, η διακεκριμένη καλλιτέχνης της Ρωσίας Λιουντμίλα Μάλτσεβα, η καλλιτέχνης του λαού της Γεωργίας και γνωστή ηθοποιός της Ρωσίας Ίγια Νιίτζε, η ηθοποιός του Θεάτρου «Ταγκάνκα» της Μόσχας Πωλίνα Νετσιτάιλο, ο ηθοποιός Μαξίμ Κόλοσοβ, ο γραμματέας της Ένωσης Κινηματογραφιστών της Ρωσίας Σεργκέι Νοβοζίλοβ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, γενικός διευθυντής της Ταινιοθήης της Ρωσίας “Gosfilmofond”, γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Κινηματογραφιστών Ρωσίας, διακεκριμένος με κρατικό βραβείο Νικολάι Μποροντατσόβ στο μεστό, έντονα φορτισμένο συναισθηματικά λόγο του κατά την τελετή εγκαινίων της Εβδομάδας Ρωσικού Κινηματογράφου, την Τετάρτη 29 Απριλίου τ.ε., στην κατάμεστη από ενθουσιώδες κοινό αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου, προβαίνοντας σε μία σύντομη ιστορική επισκόπηση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επεσήμανε τις τεράστιες αριθμητικά ανθρώπινες απώλειες της Ελλάδας και της Σοβιετικής Ένωσης. Αναλογικά, μάλιστα, του πληθυσμού της, η Ελλάδα σημείωσε τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες (600 χιλ. νεκροί, περί  το 1/10 του συνόλου του πληθυσμού της), ενώ η Ρωσία και η Σοβιετική Ένωση με τα 27 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, που αιματοκυλίσθησαν στη δίνη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (περί το 2,8 του συνόλου του πληθυσμού της) αντιμετώπισε το φασισμό, το σκοταδισμό και εξασφάλισε σε όλη την προοδευτική ανθρωπότητα τη Νίκη κατά του φασισμού, κατά του απολυταρχισμού.

Το ίδιο μήνυμα επισημάνθηκε και την επομένη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σύπου της αποστολής σε Μ.Μ.Ε. Η Δώρα Γιαννίτση, από την πλευρά της, επεσήμανε τις κοινές σελίδες ιστορίας που συνδέουν με άρρηκτους ιστορικούς-πνευματικούς-πολιτιστικούς δεσμούς αιώνων τους δύο ομόδοξους λαούς, Έλληνες και Ρώσους.  

Η φιλμογραφία της Εβδομάδας Ρωσικών Πολεμικών και Ιστορικών Ταινιών περιελάμβανε τυαινίες μεγάλου μήκους, όπως «Είναι γαλήνια εδώ η χαραυγή» του Στανισλάβ Ροστότσκι, «Οι τελευταίες ομοβροντίες» του Λέοντα Σαάκοβ, «Τέλος και αρχή» του Μάνου Ζαχαρία, καθώς και ντοκιμαντέρ, όπως «Μεγάλος Πατριωτικός ή Άγνωστός Πόλεμος» (σκηνοθεσία Ρομάν Κάρμεν), «Η Νίκη του Στάλινγκραντ» (όπου χρησιμοποιείται ένας τεράστιος αριθμός λήψεων, που πραγματοποιήθηκαν από σοβιετικούς πολεμικούς ανταποκριτές), «Η τύχη του κατασκόπου. Επιχείρηση Χόλλυγουντ» (σε σκηνοθεσία Βλαντίμιρ Μπόκουν και Βλαντίμιρ Ορλόβ) κ.α.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη στους διοργανωτές του Φεστιβάλ για τη δυνατότητα συμμετοχής στην Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου, μύησης στα αριστουργήματα του ρωσικού-σοβιετικού κινηματογράφου, επικοινωνίας με το κοινό, από κοινού εορτασμού της Μεγάλης Νίκης, της κοινή μας Νίκης του ανθρωπισμού και της αρετής. Επισης εκφράζουμε την ειλικρινή μας εγνωμοσύνη στη συνδιοργανώτρια-συντονίστρια του εγχειρήματος Άννα Πεντρακόβσκαγια.   Δώρα Γιαννίτση, διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου