Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στον Ηλία Σιμόπουλο--Πρόεδρο ΕΕΛ--1984-1989 του Γεωργίου Σταυράκη «Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η διαχρονική της πορεία»

Επιμέλεια: Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

 Πώς Να Υπάρξω ;; ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στον Η.Λ.Ι.Α... Σ.Ι.Μ.Ο.Π.Ο.Υ.Λ.Ο--Πρόεδρο ΕΕΛ--1984-1989--εκλεκτό παράγοντα του Λογοτεχνικού και Κοινωνικού μας χώρου- για 80 και πλέον... χρόνια !!

Πώς να υπάρξω; νόημα-κύλινδρος
πολτοποιεί την ουσία, σπαραγμός ύπτιος,
πόνος αειθαλής η ποιότητα.

Αισθητικός πίνακας καιροφυλακτεί,
αίθριο μάτι δειλινού που κλείνεται
σ΄ένα ρόδι-σύννεφο-κολυμπήθρα.

Στο βαθυπέλαγος καταπραύνεται
η όξινη λέξη κι ο άνθρωπος-μέριμνα,
χρόνια λείπει αγιάζοντας τις γωνίες.

Σαν αξημέρωτος λιθοξόος
που χάνεται στον απόηχο της τέχνης
και στη μεθόριο γεύση της αντοχής του.

Υψηλό φρόνημα, είναι δυόσμος που γέρνει
το μέτωπο στη αυτάρκεια του κήπου !!

Από το βιβλίο μου ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΟ ΑΕΊΦΘΟΓΓΟ ΜΕΛΛΟΝΤΑ
εκδ. ΔΡΟΜΩΝ -ΑΘΗΝΑ 2015-σελ.31.

Ο ποιητής, Ηλίας Σιμόπουλος (23 Νοεμβρίου 1913 -- 30 Αυγούστου 2015), από γονείς αγρότες. Εκεί φοίτησε -Κραμποβό (σήμερα Καστανοχώρι) Αρκαδίας-στο δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια στο «Ελληνικό Σχολείο» στο Ίσαρι. Το 1925 πήγε στην Αθήνα όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο, τη, Nομική σχολή, και το Γαλλικό Iνστιτούτο. Μιλούσε Γαλλικά, Αγγλικά και Ρώσικα.
Σαν φοιτητής πήρε ενεργό μέρος στο φοιτητικό κίνημα της εποχής και ήταν υπεύθυνος στη «Φοιτητική Φωνή», όργανο της αριστερής φοιτητικής παράταξης. Παράλληλα δούλεψε σε πολλές εφημερίδες. Από μαθητής στο γυμνάσιο είχε αρχίσει να γράφει ποιήματα και κείμενά του δημοσιεύονταν στη «Διάπλαση των Παίδων», την «Παιδική Χαρά» και άλλα έντυπα. Αργότερα με το ψευδώνυμο Παύλος Ροδής δημοσίευσε ποιήματα, μελέτες και άλλα λογοτεχνικά κείμενα σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Στο διάστημα 1934 - 1936 ήταν Γραμματέας της Καλλιτεχνικής Επιτροπής στην «Ενωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας» (με μέλη τους: Κώστα Βάρναλη, Γιάννη Ρίτσο, Μενέλαο Λουντέμη, Γιώργη Ζάρκο, Τίμο Βιτσώρη, και Πέτρο Στυλίτη) και σκηνοθέτες στο Εργατικό Θέατρο.
Το καλοκαίρι του 1936 με την κήρυξη της δικτατορίας του Μεταξά η λογοκρισία σταμάτησε την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του με τίτλο «Εναγώνια» που βρισκόταν στο τυπογραφείο. Αργότερα για την όλη δραστηριότητά του συνελήφθη από την ειδική ασφάλεια, βασανίστηκε και μετατάχθηκε από τη σχολή εφέδρων αξιωματικών στο 11ο σύνταγμα πεζικού σαν απλός στρατιώτης. Πιο μπροστά μετά από αλλεπάλληλες επιδρομές στο σπίτι του κατασχέθηκαν όλα του τα χειρόγραφα και καταστράφηκε όλο του το αρχείο. Πήρε μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας και στην Εθνική Αντίσταση.
Το 1946 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή. Όμως με τον εμφύλιο πόλεμο και τα γεγονότα που ακολούθησαν, διώχθηκαν όλα τα μέλη της οικογένειας του και για λόγους επιβίωσης υποχρεώθηκε, όχι μόνο να αναστείλει κάθε δραστηριότητα, αλλά να σταματήσει και κάθε δημοσίευση. Έτσι, μόλις το 1958 κυκλοφόρησε η «Αρκαδική Ραψωδία» που, μαζί με πολλά έργα του, ήταν έτοιμη από το 1919.
Με την έκδοση του τρίτου βιβλίου του, έγινε μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών στις 2.6.1959 και παράλληλα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών στις 20.3.1960. Επειδή όμως η εκλογή του στο Σύνδεσμο προηγήθηκε, για λόγους ευαισθησίας παρέμεινε σ' αυτόν. Στις εκλογές Δ.Σ. που έγιναν το Μάρτη του 1961 προτάθηκε υποψήφιος και μετά την εκλογή του τιμήθηκε με τη θέση του αντιπροέδρου μέχρι τις 22.3.1967, οπότε έγινε Γενικός Γραμματέας για δύο διετίες και από 3.3.1971 ομόφωνα Πρόεδρος μέχρι τη Συγχώνευση του Συνδέσμου με την Εταιρεία στις 5 Δεκέμβρη 1982. Στις νέες αρχαιρεσίες που ακολούθησαν μετά τη συγχώνευση ήρθε πρώτος επιτυχών και διετέλεσε αντιπρόεδρος από 22.5.83 και συνέχεια πρόεδρος από 18.10.84 για δύο διετίες μέχρι τις 18 Μαρτίου 1989, οπότε αποσύρθηκε, για να επιμεληθεί το έργο του.

Διακρίσεις
1. Χρυσό μετάλλιο της Ένωσης Βουλγάρων Συγγραφέων.
2. Διεθνές ποιητικό μετάλλιο «Βαπτσάροφ».
3. Α΄ Βραβείο «Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών».
4. Μετάλλιο «Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης».
5. Who's who in the world (Η.Π.Α. Έκδοση 10η 1990)
6. Βιογραφικό λεξικό Προσωπικοτήτων (Who's who 1979)
7. Λεξικό Ελλήνων Συγγραφέων, Πράγα. 1975 (Slovnik Spisovatelu, Αρχαίων - Βυζαντινών - σύγχρονων εκδ. «Odeon»)

Μελοποιήσεις έργων του:
Η «Αρκαδική Ραψωδία» μελοποιήθηκε από το μουσικοσυνθέτη Ιωσήφ Μπενάκη και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Τρίπολη (Κινηματογράφο Αρκαδία) στις 29.12.1980 με μεγάλη χορωδία και με τους πρωταγωνιστές της Λυρικής σκηνής Αντρέα Κουλουμπή και Μυρτώ Δουλή. Επαναλήφθηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά 3.2.81 στις εκδηλώσεις «Έκφραση» του Υπουργείου Πολιτισμού και στην τηλεόραση 2 στις 28 Οκτωβρίου 1987.Επίσης πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από διαφόρους συνθέτες, όπως «Ο Φονιάς» από τον Ιωσήφ Μπενάκη, «Ο Θρήνος της Μάνας» από τον Γιάννη Σπανό, επίσης το ίδιο ποίημα μελοποιήθηκε από τον Ιωσήφ Μπενάκη καθώς και «Ο ύμνος της ειρήνης». Ακόμα το ποίημα «Ναυάγιο» μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Teo el Greco στη Νέα Υόρκη, και ο «Ύμνος στα Λύκαια» από τον Ηλία Στασινό. Επίσης το ποίημα «Ο Φονιάς» μελοποιήθηκε και από τον Φαίδωνα Πρίφτη και κυκλοφόρησε σε δίσκο.

Συμμετοχές, διαλέξεις, συνεντεύξεις
Ο ποιητής συμμετείχε σε δεκάδες επιτροπές και διοργανώσεις πνευματικού περιεχομένου, σε πολλά λογοτεχνικά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε διεθνή φεστιβάλ και συναντήσεις με περιεχόμενο την ποίηση, την τέχνη, την ειρήνη. Προσκλήθηκε επίσημα και επισκέφθηκε, πλήθος χωρών του πλανήτη εκπροσωπώντας την Ελλάδα και τα Ελληνικά γράμματα, πάντα σαν απόστολος της ειρήνης, της ποίησης και των γραμμάτων. Έδωσε αμέτρητες διαλέξεις σε διάφορα πνευματικά κέντρα, πνευματικά ιδρύματα, πνευματικούς, φιλολογικούς και λογοτεχνικούς συλλόγους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.Έδωσε άπειρες συνεντεύξεις μιλώντας για το έργο του, την ποίηση, την ειρήνη και δημοσιεύθηκαν πάμπολλες δηλώσεις και διαμαρτυρίες του σε πλήθος εφημερίδων και περιοδικών στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Ακόμα δημοσιεύθηκαν σε διάφορα έντυπα κριτικά σημειώματα και μελετήματά του.Το έργο του ποιητή έγινε πολλές φορές αντικείμενο μελέτης από πλήθος Ελλήνων και ξένων πνευματικών ανθρώπων, αποσπώντας πάντα θετικά σχόλια και κριτική. Ακόμα το έργο του ποιητή έγινε αντικείμενο ειδικών εκδηλώσεων και παρουσιάστηκε επανειλημμένα από πολλούς ραδιοσταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προτάθηκε για Νόμπελ Λογοτεχνίας από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών το 2011.
Από την εργασία του Γεωργίου Σταυράκη «Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η διαχρονική της πορεία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου