Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

4ΜΗΝΊΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ - Ενημέρωση από την συνάντηση με τον ΓΓ του Δήμου Α. Τσιατσιάμη. "Επαναπρόσληψη" και όχι "παράταση" η πρόθεση της δημοτικής αρχής. Νομοθετική Ρύθμιση ΤΩΡΑ ζητάνε οι 4μηνίτες.

 

Επιτροπή 4μηνιτών Δήμου Αθήνας


Αθήνα, Τετάρτη 26/08/20


ΘΕΜΑΤΑ: 

– Η συνάντηση της Επιτροπής 4μηνιτών του Δήμου Αθήνας με τον ΓΓ Αλέξανδρο Τσιτσιάμη και στελέχη της διοίκησης την Δευτέρα 24/8, παρά τις θετικές προθέσεις, απέδειξε πως υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας μέχρι να επιτευχθεί η παράταση της εργασίας μας.

– Επαναπρόσληψη (από τις 11/9) «στις οικίες θέσεις που εργάζονταν εν μέσω της πανδημίας» εισηγείται η δημοτική αρχή στην Οικονομική Επιτροπή της Δευτέρας 31/8 για να καλύψει τα νομικά κενά που αφήνει η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.

- Νομοθετική ρύθμιση ΤΩΡΑ από τον υφυπουργό εργασίας Θοδωρή Λιβάνιο για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες των παρατάσεων, διεκδικούν οι 4μηνίτες εργαζόμενοι.

– Να παραμείνουν στην εργασία του ΟΛΟΙ οι 4μηνίτες ανεξάρτητα από ποια ημερομηνία προσλήφθηκαν μέσα στον κορονοϊό. Κανείς να μην μείνει άνεργος. Οι 4μηνίτες της καραντίνας είναι αναγκαίοι!

Συνάντηση στο δημαρχιακό μέγαρο της Λιοσίων 22 πραγματοποίησε τη Δευτέρα 24/8 η Επιτροπή 4μηνιτών του Δήμου Αθήνας με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αλέξανδρο Τσιατσιάμη. Στη συνάντηση παρούσα ήταν η Γενική Διευθύντρια Διοίκησης Δήμητρα Νούση και παρόντες ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Βύρωνας Αθανίτης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Παναγιώτης Γιαννέλης.
Παρά του ότι πολλοί είναι οι 4μηνιτες συνάδελφοι που βρίσκονται σε άδεια την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου -αφού μέχρι τώρα κάλυπταν τις άδειες των μόνιμων συναδέλφων τους- εντούτοις πάνω από 15 4μηνίτες εργαζόμενοι από όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του Δήμου βρέθηκαν έξω από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα, την ίδια στιγμή που μια 5μελής αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της διοίκησης.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ Α. Τσιατσιάμης έχει βρεθεί το κονδύλι του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που χρειάζεται για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών των 4μηνιτών. Ωστόσο από την αρχή της συνάντησης έγινε ξεκάθαρο πως υπάρχουν σημαντικά νομικά κενά στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (17.7.2020 – ΑΠ 45201 - “4μηνες συμβάσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων του 
Covid-19”) με την οποία οι δημοτικές αρχές μπορούν να προχωρήσουν σε ανανέωση των συμβάσεων “εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού”. Παρόλο που (όπως μας είχε γίνει γνωστό και στην προηγούμενη συνάντηση στις 12/8) η δημοτική αρχή είχε ζητήσει νομοθετική ρύθμιση για την ανανέωση των 4μηνων συμβάσεών από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, ωστόσο μέχρι και την ημέρα της νέας μας συνάντησης (24/8) δεν υπήρχε καμιά επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι παρατάσεις.

Βασικό κόλλημα στην πιο πάνω εγκύκλιο (17.7.2020 – ΑΠ 45201 - “4μηνες συμβάσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων του Covid-19”) αποτελεί η ρητή αναφορά πως οι όποιες νέες προσλήψεις (ή επαναπροσλήψεις) πρέπει να γίνουν μέχρι τις 13/9. Ωστόσο 12 και 13 Σεπτέμβρη είναι Σαββατοκύριακο, οπότε οι επαναπροσλήψεις θα ΠΡΕΠΕΙ να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 11/9, πριν τη λήξη δηλαδή πολλών από τις συμβάσεις των 4μηνιτών.


Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τα στελέχη της δημοτικής αρχής, η νέα προκήρυξη για την επαναπρόσληψη εργαζόμενων 
“με προϋπηρεσία 3 μηνών και πάνω στις οικίες θέσεις του δήμου που εργάζονταν εν μέσω της πανδημίας” αλλά και το κονδύλι του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ θα εγκριθούν κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που θα συνεδριάσει πρώτη φορά για τη νέα σαιζόν τη Δευτέρα 31/8. Όπως εξήγησαν, στις αμέσως επόμενες μέρες θα ανέβει στο site του Δήμου ειδική αίτηση συμμετοχής στην προκήρυξη για όλους τους 4μηνίτες εργαζόμενους στο Δήμο Αθήνας.

Από τη μεριά μας έγινε ξεκάθαρο πως δεν θα δεχτούμε εξαίρεση κανενός 4μηνίτη από την παράταση της εργασίας του. Βρισκόμαστε όλοι ήδη πάνω από τρεις μήνες στη δουλειά και έχουμε μπει 
με υπευθυνότητα στα διάφορα εργασιακά πόστα που μας ανέθεσαν.

Αναδείξαμε το ζήτημα της επιδείνωσης της κατάστασης με τη διασπορά του κορονοϊού και τονίσαμε πως οι λόγοι για τους οποίους προσληφθήκαμε τρεις μήνες πριν όχι μόνο δεν εξέλειπαν, αλλά δυστυχώς επιδεινώθηκαν. Σαν 4μηνίτες δώσαμε ανάσα πνοής εν μέσω της πανδημίας σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Σήμερα διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στη δουλειά.

Σημαντική είναι η στήριξη που έχουμε βρει στην προσπάθειά μας για ανανέωση των συμβάσεών μας από τους μόνιμους συναδέλφους μας και από τα σωματεία τους. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν σωματεία μόνιμων εργαζόμενων -όπως αυτό της ΕΕΔΑ στην καθαριότητα (σωματείο μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ) - που στηρίζουν το αίτημά μας να μείνουμε στη δουλειά. Η Επιτροπή 4μηνιτών Δήμου Αθήνας τις επόμενες δυο εβδομάδες, στην τελική ευθεία πριν τη λήξη των συμβάσεών μας θα συνεχίσει τις παραστάσεις και τις επαφές με τη διοίκηση για να ξεκαθαριστεί και να οριστικοποιηθεί απόλυτα ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η παράταση της εργασιακής μας σχέσης και να αποσαφηνιστούν όλα τα κενά σχετικά με τη νέα σύμβασή μας.

ΖΗΤΑΜΕ εδώ και ΤΩΡΑ από το υπουργείο Εσωτερικών και από τον Υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο (πρώην ΓΓ του Δήμου Αθήνας) να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα απλοποιεί την διαδικασία της ανανέωσης των συμβάσεων των 4μηνιτών εργαζόμενων που προσλήφθηκαν μέσα στην καραντίνα.

ΖΗΤΑΜΕ από τον Δήμαρχο Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη προσωπικά να επιληφθεί του θέματος, από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αθήνας Αλέξανδρο Τσιατσιάμη, από τους αντιδημάρχους, από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, από τις δημοτικές παρατάξεις και τους επικεφαλής τους να φέρουν και να συζητήσουν ξανά το θέμα μας στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 31/8 και να προχωρήσουν στην άμεση ψήφιση της ανανέωσης των συμβάσεών μας χωρίς κωλυσιεργίες.

Οι 400 Τετραμηνίτες της πανδημίας ΔΕΝ είμαστε αναλώσιμοι, είμαστε αναγκαίοι.

Η ΑΠΟΛΥΣΗ μας είναι ΑΔΙΚΗ.

Καλύπτουμε υπαρκτές ανάγκες στο δήμο της Αθήνας και ζητάμε την δίκαιη ανανέωση των συμβάσεών μας.

ΟΧΙ στις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ στην ΑΝΕΡΓΙΑ και τη ΦΤΩΧΕΙΑ


ΕΠΙΤΡΟΠΗ 4ΜΗΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
(τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948171432 – 6940231438)

Φωτό: 24/8/20, η Επιτροπή 4μηνιτών Δήμου Αθήνας έξω από το Δημαρχείο στη Λιοσίων 22.


δημοτική κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου