Κυριακή 28 Μαΐου 2017

MIGUEL ABLONIZ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ)

MIGUEL ABLONIZ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ) (Κάϊρο Αιγύπτου, 29.5.1917 - Acqui Terme Ιταλίας, 29.7.2001) 
100 χρόνια από τη γέννησή του. 
Ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του διάσημου κιθαρίστα, επίσης συνθέτη έργων για κιθάρα και μουσικοπαιδαγωγού . 
Ο Μ. Αυλωνίτης -ο οποίος αναφέρεται ως Ιταλός κιθαρίστας και συνθέτης, λόγω και της δικής μας αδιαφορίας- γεννήθηκε από Έλληνες γονείς και ξεκίνησε από μικρός την καριέρα του με εμφανίσεις σε ρεσιτάλ και στο ραδιόφωνο. Ουσιαστικές μουσικές σπουδές έκανε -από το 1937- με τον Emilio Pujol στην Escuela Municipal de Musica της Βαρκελώνης. Το 1951 ακολούθησε τον δάσκαλό του στο Μιλάνο, όπου το 1953 δημιούργησε δική του σχολή κιθάρας. Στη δεκαετία του '60 μετέβη στις Η.Π.Α. όπου έκανε πολλά masterclasses στη Σχολή Μουσικής του Ithaca College της Νέας Υόρκης, παράλληλα με τα δεκάδες ρεσιτάλ του, σε αρκετές χώρες. 
Συνέθεσε πολλά έργα για κιθάρα και έκανε δεκάδες διασκευές έργων άλλων συνθετών για κιθάρα επίσης. 
Μεταξύ των έργων του και τα: "Pezzi Ricreativi" (δισκογραφήθηκαν από τον Δημήτρη Φάμπα το 1965), 2 "Ricercari Moderni", 2 "Sambas", 4 "Preludi","An Incorrigibile Dreamer (Bossa Nova)", "Back From Pernambuco", "Bailecito"), "Bulería Gitana", "Capriccio Flamenco", 4 "Capricci (1953-54) και "Chôrinho (1959).


Στις φωτογραφίες: ο Αυλωνίτης στη δεκαετία του '50, στη δεκαετία του '70 με μαθητή του, και η πρώτη σελίδα από το "Cappricio no.1".


Thomas Tamvakos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου