Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Θρίαμβος της ελληνικής όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» στο στο 4ο Γυμνάσιο Αλίμου (Φωτογραφίες)

www.esos.gr/ Τρίτη 23 Μαΐου 2017. 
Και όμως η ελληνική παιδεία μπορεί να θριαμβεύσει όταν υπάρχουν άξιοι οραματιστές του επιπέδου του συνθέτη μας Παναγιώτη Καρούσου, και άνθρωποι των γραμμάτων ικανοί να υποδεχτούν και να συντονίσουν ένα τόσο σημαντικό έργο.
Θαυμάσαμε σπουδαίους ερμηνευτές του ύψους του Βασίλη Ασημακόπουλου (Προμηθέας) και της Ειρήνης Κώνστα (Ιώ) σε ρόλους τραγικούς ανείπωτης ομορφιάς, αλλά και τέλειους συντελεστές όπως ο Θεόδωρος Μπιράκος (Ωκεανός/Ερμής) και η υπέροχη πιανίστα Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη.
Ίσως είναι το πιο άρτιο και καλύτερο πρόγραμμα που έχει παρουσιαστεί στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για πολλούς λόγους. Πρώτον, παρουσιάζεται με κατανοητό τρόπο το πιο δύσκολο και φιλοσοφικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία της όπερας μελοποιήθηκε με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο που να καθηλώνει και να εντυπωσιάζει όλα τα είδη του ακροατηρίου, από εξειδικευμένο απαιτητικό κοινό, απλούς ακροατές και κυρίως όπως βλέπουμε τώρα τους μαθητές των σχολείων. Αυτό είναι ένα γεγονός αξιοσημείωτο και πρέπει ιδιαιτέρως να επισημανθεί.
Δεύτερον, η άμεση συμμετοχή μαθητών απαγγέλοντας χορικά της τραγωδίας του Αισχύλου, παραδείγματα Προσωδίας, αλλά και συνομιλώντας με τον συνθέτη πάνω στην όπερα.
Τρίτον, η αξιόλογη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, καθηγητών, Σχολικών Συμβούλων και διευθυντών των σχολείων που εμπλουτίζουν το Σεμινάριο προσφέροντας στους μαθητές ένα συνολικό πρωτότυπο παιδαγωγικό μάθημα κριτικής ανάλυσης του θέματος.  
Στο εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.), της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» προηγήθηκε το παιδαγωγικό σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία». Στην παρουσίαση του σεμιναρίου συμμετείχαν: η Ελένη Σαββάκη Διευθύντρια του 4ου Γυμνάσιου Αλίμου, ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος, η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχ. Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. ΠΕ05 Α΄ Αθήνας, η Ευανθία Μίχου, Σχ. Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. ΠΕ05 Δ΄ Αθήνας, ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, φιλόλογος που συντόνισε υποδειγματικά το σεμινάριο του Υπουργείου Παιδείας, και ο μουσικός του 4ου Γυμνασίου Αλίμου Μανώλης Καρτσάκης που βοήθησε στην άψογη παρουσίαση του εργου.
Ο υποδειγματικός τρόπο που παρουσιάστηκε η σημαντικότερη όπερα της Ελλάδος, το αριστούργημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας «Προμηθέας Δεσμώτης», υμνεί τον μοντέρνο ελληνικό πολιτισμό μέσα στην σύγχρονη μουσική δημιουργία. 
Η Τραγωδία του Αισχύλου  «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Ι. Γρυπάρη, Μουσική Παναγιώτη Καρούσου και Σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου, μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο της σοβαρής όπερας με τον μυστηριακό τρόπο της μουσικής έμπνευσης.
Ο απαράμιλλος πρωταγωνιστής Βασίλης Ασημακόπουλος ενσαρκώνει τον ακλόνητο επαναστάτη Τιτάνα Προμηθέα με σφρίγος αλλά και την ευγένεια του ρομαντικού ήρωα. 
Η άφταστη φωνητικά και σκηνικά Ειρήνη Κώνστα εντυπωσιάζει με την δύναμη της φωνή της και τον απόμακρο ρεαλισμό της ερμηνείας της.
Ο Θεόδωρος Μπιράκος ερμήνευσε το ρόλο του Ωκεανού με αυστηρότητα, και την μελωδικότατη άρια του Ερμή εντυπωσιάζοντας τους θεατές. Τους καλλιτέχνες συνόδεψε η έξοχη πιανίστα Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη.
Επίσεις κείμενα σχετικά με την όπερα καθώς και το Β' Στάσιμο της Τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Ι. Γρυπάρη διάβασαν οι μαθητές: Γρηγόρης Βομπιράκης, η Ελένη Λουράντου, η Μαρία Μενεδιάτη, η Δήμητρα Τουρναβίτη, και η Ειρήνη Φατσέα.
Η Διευθύντρια του 4ου Γυμνάσιου Αλίμου Ελένη Σαββάκη έδωσε θερμό χαιρετισμό στην ασφυκτικά γεμάτη από μαθητές αίθουσα του σχολείου. Σύσσωμο το σχολείο με τους καθηγητές καταχειροκρότησε την όπερα, οι διάδρομοι από παντού γεμάτοι μαθητές έκθαμβους από το μεγάλο γεγονός της ελληνικής όπερας στο σχολείο τους.  

 https://www.esos.gr/arthra/50859/anepanaliptos-thriamvos-tis-operas-promitheas-desmotis-sto-4o-gymnasio-alimoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου