Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ο Αντώνης Μυστριώτης σε α΄ πρόσωπο

Κάποια στιγμή, μετά από ατέλειωτες συζητήσεις με τους φίλους σου, αποφασίζεις να βάλεις στο χαρτί τις ιδέες σου. Τότε τα πράγματα ξεκαθαρίζουν, παίρνουν σχήμα. Τα επιχειρήματα και οι συλλογισμοί αποκτούν δομή και τα λογικά κενά αποκαλύπτονται. Ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο αυτό από αγάπη για την Ιστορία. Όταν το τελείωσα, η εικόνα που αποκαλύφτηκε ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που είχα φανταστεί στην αρχή. Το βιβλίο Η δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα – Η άνοδος: 507-450 π.Χ. είναι μια πρωτότυπη παρουσίαση μιας από τις σημαντικότερες περιόδους της παγκόσμιας Ιστορίας, δηλαδή της κλασικής αρχαιότητας. Αναλύει με κριτικό τρόπο τόσο τα πολιτικά όσο και τα στρατιωτικά γεγονότα, που άλλωστε συνδέονται.
Πιο συγκεκριμένα το βιβλίο περιγράφει την ιστορία της αρχαίας Αθήνας κατά το πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. Τα γεγονότα αυτά σημάδεψαν ανεξίτηλα την παγκόσμια ιστορία. Έχουν γίνει αντικείμενο πολυάριθμων μελετών αλλά και λογοτεχνικών έργων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ιστορίες του Ηρόδοτου, που αποτελούν βασική πρωτογενή πηγή για την περίοδο αυτή, είναι το παλαιότερο πεζό κείμενο που σώζεται ακέραιο. Έτσι, η άνοδος της μικρής πόλης όπου οι πολίτες πήραν την τύχη τους στα χέρια τους έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα έπους. Αυτή η συναισθηματικά φορτισμένη καταγραφή των γεγονότων κάλυψε την πραγματικότητα με ωραιοποιημένα στοιχεία. Άλλωστε οι πολιτικές συγκρούσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής όσο και των αιώνων που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, πρόβαλαν συναρπαστικές αλλά ίσως  μεροληπτικές «ερμηνείες» που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Έτσι, η διερεύνηση των γεγονότων που οδήγησαν τη δημοκρατική Αθήνα να εξελιχθεί σε υπερδύναμη είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται ξεκάθαρο ότι οι Αθηναίοι ήταν βαθιά πεπεισμένοι ότι η πόλη τους ήταν αυτοί οι ίδιοι. Αυτή η αίσθηση τους έδινε μια ακαταμάχητη δύναμη.
Ο Αντώνης Μυστριώτης σε α΄ πρόσωπο
Η δημοκρατία στην αρχαία ΑθήναΗ άνοδος 507-450 π.Χ.: Θεσμοί, πολιτικά κινήματα, ηγέτες, περσικοί πόλεμοι
Αντώνης Μυστριώτης
Historical Quest
416 σελ.
ISBN 978-618-5088-22-4
Τιμή: €19,00
Το βιβλίο ερευνά σε βάθος τα γεγονότα και αναλύει την κοινωνική και πολιτική δομή της Αθήνας εκείνη την περίοδο χρησιμοποιώντας όσα στοιχεία έχουν διασωθεί σχετικά με τις πολιτικές παρατάξεις και τις συγκρούσεις τους στην Εκκλησία του Δήμου. Εξηγεί πώς η πολιτική πρακτική οδήγησε στην εμφάνιση θεσμών που αποτελούν και σήμερα στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως οι διακριτές εξουσίες: νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Εμβαθύνει στις κοινωνικές συγκρούσεις που οδήγησαν σε πολιτικές διαμάχες. Παρουσιάζει τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες της περιόδου και τη συμβολή τους στην άνοδο της πόλης τους. Τέλος, περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία των Περσικών Πολέμων, όπου η αποφασιστικότητα του λαού και η μεγαλοφυΐα της ηγεσίας του οδήγησαν την Αθήνα στο να νικήσει και να γίνει μια μεγάλη δύναμη. Μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται ξεκάθαρο ότι οι Αθηναίοι ήταν βαθιά πεπεισμένοι ότι η πόλη τους ήταν αυτοί οι ίδιοι. Αυτή η αίσθηση τους έδινε μια ακαταμάχητη δύναμη.
Αναπόφευκτα ο τρόπος γραφής μου είναι επηρεασμένος από την παιδεία μου στις θετικές επιστήμες. Πιθανόν το ύφος και η ορολογία που χρησιμοποιούνται να ξενίζουν κάποιους αναγνώστες, όμως η διεπιστημονική προσέγγιση ανοίγει συχνά νέους ορίζοντες. Πιστεύω ότι ο μελετητής θα βρει στο βιβλίο αυτό πρωτότυπες απόψεις και ενδιαφέρουσες αναλύσεις. Εκτός αυτού, τα πολλά ερωτήματα που τίθενται και εξετάζονται ασκούν την κριτική σκέψη, που είναι σημαντικό εργαλείο για να κατανοήσουμε και τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Άλλωστε, είναι εύκολο να βρει κανείς ομοιότητες της σύγχρονης πολιτικής με τα γεγονότα αυτά που συνέβησαν πριν από 2.500 χρόνια, σε μια εποχή που όχι αδικαιολόγητα ονομάζεται κλασική.
Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω για τους πιο ειδικούς ότι το βιβλίο μελετά και μια περίοδο σχεδόν τριάντα χρόνων (479-450 π.Χ.) που αποτελεί τμήμα της λεγόμενης Πεντηκονταετίας, δηλαδή των χρόνων που μεσολάβησαν μεταξύ των Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου (479-433 π.Χ.). Αυτή είναι μια μάλλον σκοτεινή περίοδος της αθηναϊκής ιστορίας του 5ου αι. π.Χ. για την οποία έχουμε ελάχιστα στοιχεία. Όμως κάποια ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα, όπως η πολιτειακή μεταρρύθμιση του Εφιάλτη, η δημιουργία της Συμμαχίας της Δήλου και το κτίσιμο των Μακρών Τειχών συνέβησαν τότε. Το βιβλίο προσπαθεί να διαφωτίσει την περίοδο αυτή, όσο αυτό είναι δυνατόν, συνδέοντας τα γεγονότα αυτά με την πολιτική κατάσταση και τις πολιτικές παρατάξεις που είχαν διαμορφωθεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων είκοσι χρόνων (499-480 π.Χ.). Έτσι, αναλύονται τόσο η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Αθήνας, όσο και οι σχέσεις της με τις άλλες δύο δυνάμεις της εποχής εκείνης, δηλαδή την Περσική Αυτοκρατορία και τη Σπάρτη.
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr
 Κατηγορία: ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
κείμενο: Αντώνης Μυστριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου