Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Duet Yourself Festival |Θέατρο Άλφα.Ιδέα| 3 μέρες γιορτή

Η ομάδα Ιδέα (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα και Κων/νος Μπιμπής) και οι σταθεροί συνεργάτες της (Λευτέρης Πλασκοβίτης και Αριόν Βεΐζι) διοργάνωσαν για πρώτη χρονιά -και θα έχει και συνέχεια- στο θεατρικό τους σπίτι την πρώτη τριήμερη συνάντηση νέων ηθοποιών. Ένα φεστιβαλικού χαρακτήρα διαγωνισμό για ομάδες -ντουέτα πιο συγκεκριμένα- που με όπλο τους το σώμα και τη φωνή τους θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας ένα ολόκληρο έργο.
Συμμετείχαν συνολικά 21 ομάδες, οι οποίες είχαν στη διάθεσή τους από μισή ώρα η καθεμιά για να παρουσιάσουν μια σύντομη αλλά ενδεικτική μικρογραφία της παράστασής τους. Από τη σκηνή του Άλφα.Ιδέα πέρασαν πολλά ταλέντα, νέα παιδιά με όρεξη και διάθεση για θέατρο. Για 3 ημέρες ο χώρος κατακλύστηκε από νιάτα, φωνές, κοστούμια και σκηνικά να πηγαινοέρχονται, άγχος -δημιουργικό άγχος-, κουβέντες, γνωριμίες και πάλι άγχος. Σε μια άψογη διοργάνωση, πάντα εντός των χρονικών ορίων που είχαν δοθεί, το φεστιβάλ προμηνύεται ότι θα εξελιχθεί σε θεσμό. 
Τηρουμένων των αναλογιών και με τη δεδομένη αδυναμία της ομάδας να λάβει αποφάσεις όπως μας ενημέρωσε ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, οι νικήτες έγιναν έξι (με μια ισοψηφία επτά) και είναι οι εξής (3 βραβεία και 3 έπαινοι): το πρώτο βραβείο πήραν οι Στέλιος Γιαννακός και Θανάσης Ισιδώρου για την παράσταση «Περιμένοντας το Γκοντό», του Σ. Μπέκετ, τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν δυο improv παραστάσεις: «Θυμάσαι πως γνωριστήκαμε;» της ομάδας Μη Μου Up Two (Παναγιώτης Δελαβίνιας και Λίλα Μπάρμπα) και «The Bench» της ομάδας Bus (Μενέλαος Πρόκος και Βασιλική Κίσσα) και την τρίτη θέση κατέλαβε η παράσταση «Σταχτομπούτα» της ομάδας ValSia (Αθανασία Κουρκάκη και Βαλέρια Δημητριαδου).
Ακόμα δόθηκαν 3 έπαινοι, με την προοπτική της διερεύνησης της συνεργασίας με την ομάδα Ιδέα, στις παραστάσεις: «Χάρολντ και Μωντ» (Λάνης Διονύσης, Παπακωνσταντίνου Ήρα), «Τρωάδες» (Βαλεντίνα Κάντα και Νατάσα Καλογήρου) και «Νεύρωσις» (Μάρδη Μηλιαρά και Εύη Κολιούλη).
Σημαντικά ήταν τα λόγια που ακούστηκαν από τους συντελεστές της παράστασης όταν ο Κώστας Γάκης έκανε μια γλυκιά αναδρομή στο ξεκίνημά του με το Βασίλη Μαυρογεωργίου και την παράσταση-σταθμό «Κατσαρίδα», μέχρι να συναντηθεί με την τωρινή ομάδα και να συνεχίσει να ζει το όνειρό του, και μάλιστα σε δικό τους θέατρο πια. Εξίσου σημαντικά ήταν τα λόγια του Λευτέρη Πλασκοβίτη που αφορούσαν στη σημασία του να δίνεται βήμα σε νέους ανθρώπους και ομάδες, πράγμα που θεωρεί μοναδικό και σημαντικό.
Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: η ομάδα Ιδέα και οι άνθρωποι που στηρίζουν αυτό το εγχείρημα είναι σημαντικοί κυρίως για τον τρόπο που έχουν επιλέξει να κάνουν θέατρο, για την άποψη και την αναμόρφωση που επιδιώκουν για το θεατρικό γίγνεσθαι. Αυτό είναι που τους ξεχωρίζει, πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους.
Duet yourself festival και τα καλύτερα έρχονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου