Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Ι.Μ. Τορόντο: Aπονομή πτυχίων Θεολογικής Ακαδημίας

Με καταπληκτική επιτυχία, έγινε η απονομή πτυxίων της Θεολογικής μας Ακαδημίας.

Όπως κάθε χρόνο έγινε με δείπνο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Μ. Τορόντο, όπου παρεκάθησαν περισσότεροι από πεντακόσιοι (500) συνδαιτυμόνες.

Το πρόγραμμα άρχισε με προσευχή και τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Καναδά, τα οποία διηύθυνε ο Μητροπολίτης Σωτήριος.

Το φαγητό κατά γενική ομολογία ήταν άριστο και άπαντες συνεχάρησαν το Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης, ιδιαίτερα την κα Αναστασία Σωτηροπούλου, η οποία είναι πρόεδρος του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Τορόντο, αλλά και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου και τον π. Φ. Πάππα, Ιερατ. Προϊστάμενο της Κοινότητας αυτής.

Μίλησαν, ο δευθυντής της Θεολογικής Ακαδημίας π. Χ. Παπαδέας, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Καναδά, κα Σ. Ρασσιά, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου St. Paul, π. Yvan Mathieu, ο Πρόεδρος του Τάγματος Αρχόντων, κ. Δ. Άνας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο, κ. Α. Ιωαννίδης.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μουσικό διάλειμμα, το οποίο διηύθυνε ο π. Ο. Δρόσσος. Ελαβαν μέρος και έψαλλαν και τραγούδησαν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι της Ακαδημίας και ιερείς της περιοχής. Η εκτέλεση ήταν άριστη. Κάθε κομμάτι απέσπασε τα χειροκροτήματα όλων. Τα περισσότερα από τα κομμάτια συνέψαλλε και συνετραγούδησε όλος ο λαός.

Μετά το διάλειμμα, ο αριστεύσας της χρονιάς κ. Χρυσόστομος Γκιτσάλι, μίλησε, ελληνιστί και αγγλιστί, ωραιότατα και με πολύ βαθειά νοήματα.

Τελευταίος μίλησε ο Μητροπολίτης Σωτήριος με πατρικές νουθεσίες σε φοιτητές αποφοίτους και κληρικούς με θέμα «Ὁ Πατήρ μου έως άρτι εργάζεται .... κἀγώ εργάζομαι” (Ιωάν. 5,17).  Ερμήνευσε το χωρίο της Αγ. Γραφής και αναφέρθηκε στο έργο του Θεού επί του σύμπαντος, αλλά και επί των ανθρώπων. Προχώρησε και ζήτησε από τους φοιτητές, αποφοίτους και κληρικούς να ακολουθούν το παράδειγμα του Θεού Πατρός -Δημιουργού-και να εργάζονται συνεχώς και αδιαλείπτως επί του εαυτού τους -σώμα και ψυχή- και επί της κοινωνίας, με βάση την ενορία τους.

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος ανεκοίνωσε την επέκταση του ημερήσιου Ελληνορθόδοξου σχολείου «Μεταμόρφωση» της Ι. Μητρόπολης, η οποία θα στοιχίσει $1.500.000. Η Ι. Μ. θα διαθέσει $1.000.000 και οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα πρέπει να συγκεντρώσουν το άλλο μισό εκατομμύριο.

To ημερήσιο Ελληνορθόδοξο σχολείο «Μεταμόρφωση» έχει πάνω από τριακόσια (300) παιδιά και περισσότερα από εξήντα (60), σε κατάλογο αναμονής.

Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, ανεκοίνωσε ότι αρχίζει έρανος για προικοδοτικό ταμείο (Endowment Fund) της Θεολογικής Ακαδημίας, το οποίο πρέπει να συγκεντρώσει $5.000.000, ώστε η Θεολογική Ακαδημία να συνεχίζει τη λειτουργία της απρόσκοπτα εις το διηνεκές.

Το όλο πρόγραμμα τελείωσε με προσευχή και ψάλλοντας όλοι το Χριστός Ανέστη!

Άπαντες έμειναν ενθουσιασμένοι και μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την πρόοδο της Θεολογικής Ακαδημίας, η οποία εφέτος είχε  δώδεκα (12) φοιτητές.

Πολλοί ήσαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και τόσο ο συμποσιάρχης π. Θ. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του συμβουλίου των πρεσβυτέρων, όσο και ο Μητροπολίτης Σωτήριος ευχαρίστησαν άπαντες και ιδιαίτερα του καθηγητές της Θεολογικής μας Ακαδημίας, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντελώς δωρεάν.

Ακολουθεί η ομιλία του Μητροπολίτη Σωτηρίου. 

“O Πατήρ μου έως άρτι εργάζεται...” (Ιωάν. 5:17)

ΠΑΤΡΙΚΕΣ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ  ΚΑΙ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ

Μητροπολίτη Σωτηρίου

O Πατήρ µου έως άρτι εργάζεται καγώ εργάζοµαι» (Ιωάν. 5:17 ) Οµιλεί η Αλήθεια και τα λεγόµενα αληθή. Οµιλεί ο Χριστός. Ο Υιός του Θεού. Ο Αληθινός Θεός. Η σαρκωµένη Αλήθεια.

Το σύµπαν ανεξερεύνητο. Πολλά όµως γνωστά. Αστέρια πεθαίνουν. Αστέρια γεννιούνται. Ο Πατήρ - ο Δηµιουργός - εργάζεται συνεχώς και αδιαλείπτως. Δηµιουργεί.

Τα του πλανήτη µας περισσότερο γνωστά. Άνθρωποι γεννιούνται. Άνθρωποι πεθαίνουν. Η φύση τον χειµώνα κοιµάται. Την άνοιξη ζωντανεύει. Ποιος ξέρει; Και ο πλανήτης µας κάποια µέρα θα νεκρωθεί. Και εδώ, ο Πατήρ δηµιουργεί µε συνεργό τον άνθρωπο.

Φοιτητές, απόφοιτοι της Θεολογικής µας Σχολής και κληρικοί, γνωρίζετε ποιος είναι ο Δηµιουργός σας. Αποφασίσατε να τον ακολουθήσετε. Να τον υπηρετήσετε. Να τον µιµηθείτε.

Ο Πατήρ εργάζεται. Και ο Υιός εργάζεται. Και σεις πρέπει να εργάζεσθε και µάλιστα συστηµατικά. Να εργάζεσθε επί του εαυτού σας και  επί της κοινωνίας.

Συστηµατική εργασία επί του εαυτού σας για την σωµατική σας υγεία σηµαίνει: Σωστή διατροφή. Καθηµερινή γυµναστική. Ύπνος όχι αργότερα από τη 10η  βραδινή. Νους απηλλαγµένος από άγχος. Χρήση λογικής για την αποφυγή του άγχους. Αποφυγή βλαβερών ουσιών.

Για την πνευµατική υγεία σηµαίνει: Η διάνοια να έγκειται επί τα αγαθά. Ποτέ επί τα πονηρά. Αδιάλειπτη προσευχή. Συµµετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα στη Θεία Μετάληψη και στη Μετάνοια. Η Μετάνοια και η Εξοµολόγηση δεν είναι µόνο για τους λαϊκούς. Είναι και για τους κληρικούς.

Εάν καηθηµερινά τηρείτε τα ανωτέρω, τότε εύκολη θα είναι και η εργασία σας για την κοινωνία. Φροντίστε τα παρακάτω. Η εκκλησία σας να αστράφτει από καθαριότητα.  Τα πάντα να είναι στη θέση τους. Πριν αρχίζετε κάθε Ιερή Ακολουθία να είναι τα πάντα έτοιµα. Στις Ιερές Ακολουθίες και στη Θεία Λειτουργία, δώστε τους εαυτούς σας. Κάνετε τη Θεία Λειτουργία σαν να είναι η πρώτη σας και η τελευταία σας. Ζήστε τη µε ολόκληρο το είναι σας.

Έχετε τόσα άλλα πράγµατα µε τα οποία πρέπει να ασχοληθείτε και να δραστηριοποιηθείτε. Εξεύρεση  ή κατάρτιση ιεροψαλτών. Οργάνωση χορωδίας. Κατάρτιση Κατηχητών-Κατηχητριών. Οργάνωση Κατηχητικών Σχολείων. Νεολαίας. Κατασκηνώσεων. Πνευµατικών Συνάξεων. Μελέτη Αγίας Γραφής. Κατάρτιση Ιεροπαίδων. Επίβλεψη της όλης ζωής της Κοινότητας. Ο ιερεύς είναι ο πατέρας της Κοινότητας. Ό,τι κάµνει ο πατέρας για την οικογένειά του, πρέπει ο ιερεύς να κάµνει για την Κοινότητά του. Είναι ο πατέρας και η ψυχή της Κοινότητας.

Είναι πολλά; Σας φαίνονται βουνό; Τα νοµίζετε ακατόρθωτα; Όχι. Θυµηθείτε «Ο Πατήρ µου έως άρτι εργάζεται, καγώ εργάζοµαι». Εργάζεται ο Χριστός, ο Μονογενής Υιός του Θεού. Και σεις είσθε υιοί κατά χάριν και πρέπει να εργάζεσθε, όπως ο Πατέρας και ο Υιός. Και όχι µόνον. Πρέπει και να είσθε το παράδειγµα για το κάθε µέλος της Κοινότητάς σας, ώστε και πάντες να εργάζονται. Έτσι θα έχετε µία υγιή Κοινότητα. Μία Κοινότητα ζωντανή και προοδεύουσα. Κοινότητα που θα εργάζεται επί της γης, αλλά θα κατεργάζεται τα του Ουρανού.

Αγαπητοί φοιτητές, απόφοιτοι της Θεολογικής µας Σχολής και κληρικοί, µη φοβείσθε την εργασία. Θα σας δώσει υγεία. Ευτυχία. Η εργασία επί του εαυτού σας και της κοινωνίας, θα σας εξασφαλίσει την Ουράνια Βασιλεία. Βεβαίως, πάντοτε µε τη χάρη και το άπειρο έλεος του Θεού. Καλή συνέχιση της ανοδικής σας πορείας και του έργου σας. Ώσπου το έργο να τελειώσει. Ώσπου να τερµατίσετε όλοι στην αιώνια Βασιλεία. Την αγκαλιά του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου