Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, Φωτιστές των Σλάβων – Προστάτες Ελληνικού Γηροκομείου Τορόντο

Το Ελληνικό Σπίτι Τορόντο –Γηροκομείο –έχει δύο κτίρια. Ένα στο δυτικό και ένα στο ανατολικό Τορόντο. Στο ανατολικό Τορόντο ο Ι.Ναός που βρίσκεται μέσα στο Γηροκομείο είναι αφιερωμένος στους Αγ. Κύριλλο και Μεθόδιο, Φωτιστές των Σλάβων.

Την παραμονή της εορτής των Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου, 10 Μαΐου, έγινε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σωτηρίου και εκτός από τον Ιερ. Προΐστάμενο π. Γ. Νικηφοράκη, έλαβε μέρος και ο Ιερ. Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων, του Γηροκομείου του δυτικού Τορόντο, π. Χ Σοκοσάν, και άλλοι ιερείς της περιοχής.

Όπως κάθε χρόνο, αφού η γιορτή είναι στην αναστάσιμη περίοδο, ο Μητροπολίτης Σωτήριος επισκέφθηκε όλους στα δωμάτιά τους και τσούγκρισε πασχαλινό αυγό με τον καθένα. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τη χαρά που ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των ηλικιωμένων. 
Την κυριώνυμη ημέρα, τελέσθηκε Θ. Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Σωτήριο και τους ιερείς π. Γ. Νικηφοράκη, π. Φ. Φιλίππου, π. Χ. Σαρρή και π. Χ. Σοκοσάν.

Στην Θ. Λειτουργία προσήλθαν ευλαβείς προσκυνητές, αλλά και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι στις αναπηρικές καρέκλες τους.

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος μίλησε για το τι είναι η Θ. Κοινωνία και τόνισε, ότι όλοι μας πρέπει να έχουμε τον Χριστό μέσα μας. Παρότρυνε όλους να λαβαίνουν μέρος στο Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολόγησης και μετά στη Θεία Κοινωνία.

Ήταν συγκινητικό, ότι όλο το εκκλησίασμα εκοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων. Ο Μητροπολίτης και οι ιερείς κατέβηκαν και κοινώνησαν και όλους τους ηλικιωμένους στις αναπηρικές τους καρέκλες.

Μαζί με όλους τους ευλαβείς χριστιανούς, στην Θ. Λειτουργία και την Θ. Κοινωνία έλαβαν μέρος ο Γεν. Διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού, κ. Κ. Κωστούρος, και η υπεύθυνη του εθελοντικού και φιλανθρωπικού έργου κα Ειρήνη Ντότσικα.

Γνωρίζουν όλοι ότι το Ελληνικό Σπίτι –Γηροκομείο– προσφέρει άριστες υπηρεσίες στα δύο τμήματά του. Το τμήμα ηλικιωμένων, οι οποίοι μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και γι αυτούς διαθέτει 225 διαμερίσματα και το τμήμα ηλικιωμένων που χρειάζονται ολική περίθαλψη και γι’αυτούς διαθέτει 230 κλίνες.

Ο Εσπερινός και η Θ. Λειτουργία ήταν μία πραγματική πανδαισία και η χαρά και η συγκίνηση όλων ήταν διάχυτη.

Toronto Metropolis
Greek Orthodox Metropolis of Toronto (Canada)
86 Overlea Boulevard
Toronto, Ontario M4H 1C6 , Canada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου