Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Σεμινάριο πάνω στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο 60ο Γυμνάσιο Αθηνών

16 Μαΐου 2017. Εντυπωσίασε μαθητές και εκπαιδευτικούς, στο 60ο Γυμνάσιο Αθηνών, η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μουσική Παναγιώτη Καρούσου και σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου.
Στο εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων συμμετείχαν οι σπουδαίοι λυρικοί ερμηνευτές, Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο - Βία/Αθηνά: Δήμητρα Καμίτση, σοπράνο και Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη, πιάνο. Το έργο βασισμένο στην προσωδία καθήλωσε, και οι τραγουδιστές της όπερας καταχειροκροτήθηκαν για την σπουδαία ερμηνεία τους.
Στο Σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία» που προηγήθηκε της όπερας συμμετείχαν: η Μαγδαληνή Μαυρουδή, Διευθύντρια 60ου Γυμνασίου Αθηνών, ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, φιλόλογος, ο Γιώργος Λιλής, μουσικός, η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχολική Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. ΠΕ05 Α΄ Αθήνας, ο Δρ. Λεωνίδας Κατσίρας, Σχολικός Σύμβουλος Νομικών-Πολιτικών Επιστημών ΠΕ13 Α΄ Αθήνας, και ο συνθέτης του έργου Παναγιώτης Καρούσος.
Ένα παράδειγμα της Προσωδίας του Παναγιώτη Καρούσου διδάχτηκε και ερμυνεύτηκε υπό την διεύθυνση του μουσικού του σχολείου Γιώργου Λιλή, από τις μαθήτριες: Έλενα Κάσα, Έλενα Θανάς, Σοφία Πασενίδου και Αλεξάνδρα Σιδηροπούλου.
Το Β΄ Στάσιμο της τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μετάφραση Ι. Γρυπάρη (Χορός των Ωκεανίδων) απαγγέλθηκε από τις μαθήτριες: Σοφία Πασενίδου, Αλεξάνδρα Σιδηροπούλου, Έλενα Κάσα, Έλενα Θανάς.
Κείμενα πάνω στην όπερα και την αρχαία τραγωδία επιμελημένα από τον Δρ. Αναστάσιο Κουτσούκο διάβασαν ο Γιώργος Κονοβαλιώτης, η Δανάη Κοάντα, η Έλενα Θανάς, Ίρις Κουντουράκη, η Αλεξάνδρα Σιδηροπούλου, η Σοφία Πασενίδου, και η Έλενα Κάσα.

Ένα μεγάλο μπράβο στο Υπουργείο Παιδείας για την σημαντική συνεργασία με τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο, και το υψηλού επιπέδου πρωτότυπο και άκρως εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρόμοιο δεν έχει προηγηθεί στην ελληνική εκπαίδευση. 
Κείμενο: Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχολική Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. ΠΕ05 Α΄ Αθήνας
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επιτυχημένη παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» και του σεμιναρίου στο 60ο Γυμνάσιο Αθηνών.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου