Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ελληνικές Μουσικές Γιορτές αφιέρωμα στον Σπύρο Σαμάρα

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Μάιρα Μηλολιδάκη, υψίφωνος και Τίτος Γουβέλης, πιάνο θα ερμηνεύσουν αντίστοιχα πιανιστικά έργα και τραγούδια του Σπύρου Σαμάρα, ενδεικτικά της τέχνης του μεγάλου Κερκυραίου συνθέτη. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πιανιστικά έργα του Σαμάρα αποτελούν «διαμάντια» της ελληνικής πιανιστικής φιλολογίας, που σπανιότατα παρουσιάζονται – ανάμεσά τους θα ακουστούν και δύο έργα που μέχρι πολύ πρόσφατα θεωρούνταν χαμένα.

Ο Τίτος Γουβέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τους Άρη Γαρουφαλή (Ωδείο Αθηνών), Peter Katin (Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου), Fali Pavri(Ακαδημία της Σκωτίας) και Dominique Merlet (Παρίσι). Παράλληλα μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο με τον Nicolas Kynaston. Έχει κερδίσει βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Academica Αθηνών κ.ά. Δίνει τακτικά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Νότιο Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο) συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα. Από τις σταθερές και πολύχρονες μουσικές του συνεργασίες ξεχωρίζουν αυτές με τον βιολοντσελίστα Άγγελο Λιακάκη, με τον πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο και με την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο N. Μάντζαρος. Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Σημαντική θέση σε αυτό κατέχει η ελληνική δημιουργία• έχει ερμηνεύσει έργα άνω των 60 Ελλήνων συνθετών, περιλαμβανομένων και αρκετών πρώτων εκτελέσεων. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Mε την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί» στο «Beton7» στην Αθήνα.

Η Μάιρα Μηλολιδάκη, σοπράνο, είναι απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, με σπουδές σε Μιλάνο και Ρώμη, συνεργάζεται με τους περισσότερους μουσικούς φορείς στη χώρα μας, ερμηνεύοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, με έμφαση στη σύγχρονη παραγωγή. Με μια ανάσα: Μπρεχτ στο Εθνικό Θέατρο, Violetta (Verdi, La Traviata) και Madga (Puccini, La Rondine) στην Ρώμη, Gilda (Verdi, Rigoletto) στο Teatro dal Verme (Μιλάνο), Rosina (Rossini, Ο Κουρέας της Σεβίλλης) και Micaela (Bizet, Carmen) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Βασίλισσα της Νύχτας (Mozart, Ο Μαγικός Αυλός) στην ΕΛΣ, ρεσιτάλ στο Carnegie Hall (Νέα Υόρκη) με το κουιντέτο Melos Brass, Ένα Μουσείο από Μουσική (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, κύκλος συναυλιών με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, 2009-2011), τα Γραφόμενα του Ι. Βαλέτ (δισκογραφία), σύμπραξη με τον κόντρα τενόρο Michael Chance, ομάδα ΡΑΦΗ - Céphise (Rameau, Πυγμαλίων, σκηνοθεσία Π. Μέξης) και Morgana (Handel, Alcina, σκηνοθεσία Θ. Γλυνάτσης) – τα τραγούδια σε ποίηση Ελύτη του Γ. Κουρουπού, τα τραγούδια του J. Tavener σε ποίηση της Αχμάτοβα με τον τσελίστα Α. Λιακάκη στη Στέγη, η Gepopo από την όπερα Le Grand Macabre του Ligeti για το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ, συμμετοχή στην περφόρμανς BSDAτου Γ. Παντελεάκη και στην ταινία ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ του Ν. Κορνήλιου, διδασκαλία τραγουδιού στο Deree, διδακτορικό σημειολογίας από τη Σορβόννη. Δεσμοί μουσικής και ζωής με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη.



Πέμπτη 25 Μαΐου, ώρα 21.00
Αίθουσα Εκδηλώσεων Μελίνα Μερκούρη, Φράγκων 15

Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου