Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Διαταραχη Κοινωνικου Αγχους (κοινωνική φοβία)

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς και φοιτητές

Σκοπός

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την διαταραχή κοινωνικού άγχους : Πρόκειται για μια αγχώδη Διαταραχή, με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ασθενούς. Η δυσλειτουργία που προκαλεί, σε όλους τους τομείς της ζωής, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική. Η έγκαιρη διαφοροποίηση της διαταραχής από την ντροπαλότητα ως χαρακτηριστικό προσωπικότητας, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ποιότητα ζωής του ασθενούς. 

Περιγραφή σεμιναρίου

Η Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένη από ότι πίστευαν μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί ψυχικής υγείας. Είναι η τέταρτη πιο συχνή ψυχική διαταραχή στις ΗΠΑ, και αποτελεί το 10% των ατόμων που επισκέπτονται τη Μονάδα Θεραπείας της Συμπεριφοράς του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής. Επίσης παρουσιάζει 60-70% συννόσηση με άλλους κλινικούς πληθυσμούς, κυρίως κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας και άλλες αγχώδεις διαταραχές.

Η Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους διαφέρει από την απλή ντροπαλότητα ή συστολή καθώς το άτομο με Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους αισθάνεται πολύ εντονότερο άγχος, αποφεύγει με κάθε τρόπο τις κοινωνικές καταστάσεις που του προκαλούν φόβο, και το άγχος του συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως ερυθρίαση, ξηροστομία, γαστρεντερικές δυσλειτουργίες, συχνοουρία, μούδιασμα, δύσπνοια ή /και γρήγορη αναπνοή.

Έχει φανεί από μελέτες ότι οι άνθρωποι με διαταραχή κοινωνικού άγχους δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην γνώμη που έχουν οι άλλοι για εκείνους, σε βαθμό που αρνητική κρίση των άλλων αποκτάει διαστάσεις καταστροφής.
ΟΙ ασθενείς δυσκολεύονται να εργαστούν, ή αν εργάζονται είναι πιθανό να αρνηθούν μια προαγωγή ή μια θέση, παρόλο που ανταποκρίνεται στις ικανότητες τους. Δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι, ή επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές (λιγότεροι άνθρωποι, ή /και λιγότεροι γνωστοί τους). Δυσκολεύονται να δημιουργήσουν μακροχρόνιες σχέσεις.
Συχνά καταφεύγουν στην κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών, για να διαχειριστούν το άγχος τους και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Η Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους είναι μια από τις σοβαρότερες αγχώδεις διαταραχές, που είναι δυνατόν να επηρεάσει και να περιορίσει την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή ενός ατόμου, και αν δεν γίνει αντιληπτή από το ίδιο το άτομο και το περιβάλλον του ως αποκλίνουσα συμπεριφορά, ώστε να ζητηθεί θεραπεία, συνήθως διαρκεί για όλη τη ζωή.

Εισηγητής: Μαρίνα Κατσαρή-Ψυχολόγος
Είναι απόφοιτη του τμήματος «Πρόγραμμα Ψυχολογίας « της Φιλοσοφικής Σχολής , κάτοχος του μεταπτυχιακού Διπλώματος « Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη» του τμήματος Μεθοδολογία Ιστορία Θεωρία της Επιστήμης, και «Κλινική Νευροψυχολογία» της Ιατρικής Σχολής. Επίσης είναι υποψήφια διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής (Θέμα: Νοητικές λειτουργίες στην Πολλαπλή Σκλήρυνση) , και εκπαιδεύεται στη Συμπεριφοριστική θεραπεία αγχωδών διαταραχών.


Πληροφορίες Συμμετοχής: τηλ 211-2143425 κιν 6972152645

Ολιγομελη τμηματα.

Παρεχονται: βεβαιωση παρακολουθησης σεμιναριου και υλικο σημειωσεων.

Κοστος σεμιναριου: 40 ευρω. Ειδικη τιμη για φοιτητες και ανεργους 30 ευρω

Ώρες παρακολούθησης: 4

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/05/2017 ΩΡΕΣ : 12:00-16:00

Tόπος: ΕΡΜΟΥ 58-60 ΑΘΗΝΑ


https://www.facebook.com/events/1815126445407500/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου