Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Με επιτυχία η διάλεξη του Αλέξαδρου Σαμαρά στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard

Tην Τετάρτη 22 Απριλίου, ο Αλέξανδρος Σαμαράς, Αρχιτέκτων, Ιδρυτικό μέλος, Επίτιμος Πρόεδρος Harvard Club of Greece, Ιδρυτικό και ισόβιο μέλος, Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ιδρύματος Χάρβαρντ., έδωσε μία ακόμα διάλεξη της σειράς εκδηλώσεων ‘Events Series 2015’, στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. 

Το θέμα της ομιλίας ήταν «Φαντασία και ρεαλισμός για δημιουργία». Συνομιλήτρια του κυρίου Σαμαρά ήταν η Άλκηστις Ρόδη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι ομιλητές πραγματεύτηκαν ερωτήματα όπως: Ποιά είναι η βάση της φαντασίας και πώς ορίζεται ο ρεαλισμός; Ποιός είναι ο ρόλος της φαντασίας και του ρεαλισμού για τη δημιουργία; Ποιά η σημασία της «μεταφοράς» στη σύγχρονη αρχιτεκτονική; Μέσα από την ανασκόπηση εξαιρετικών έργων από την μοντέρνα και σύγχρονη αρχιτεκτονική, μιλώντας με παραδείγματα, συμπέραναν ότι κατά τη δημιουργική διαδικασία, οι δύο αυτές έννοιες αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοτροφοδοτούνται. Μόνο έτσι γεννιούνται δημιουργήματα με νόημα, αληθινά έργα τέχνης.

Στην αρχιτεκτονική, ένα έργο μεταφέρεται στο επίπεδο της δημιουργικότητας όταν κατοθρώνει να γίνει έκφραση και μέσον μετάδοσης νοήματος. Τέλος, παρουσίασαν τρία αντιπροσωπευτικά τους έργα, όπου το ισχυρό concept συνοδεύτηκε από γνώση, οργάνωση και σκληρή δουλειά και υλοποιήθηκε με συνέπεια, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών
Πανεπιστημίου Harvard 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου