Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Η Θεία Λειτουργία της Ρωσικής Εκκλησίας γιά την πενταετία της επανένωσής της

Romfea.gr. Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού με αφορμή την πενταετία της επανενώσεως της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας και της Διασποράς ετελέσθη την Κυριακή 20 Μαΐου 2012, προεξάρχοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.
Ακόμα συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Σαράνσκ και Μορδοβίας Βαρσανούφιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Ανατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Ιλαρίωνας, Πρωθιεράρχης της Υπερορίου Ρωσικής Εκκλησίας, οι Αρχιεπίσκοποι Βερολίνου, Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας Μάρκος, πρώτος αναπληρωτής Πρόεδρος της Αρχιερατικής Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς, Βερολίνου και Γερμανίας Θεοφάνης, Μοζαΐσκ Γρηγόριος, Ίστρας Αρσένιος, πλειάδα Ιεραρχών και κληρικών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
_DSC_0123
Παρέστησαν προσευχόμενες Ηγουμένες και αδελφές των γυναικείων Ιερών Μονών της επαρχίας Μόσχας, καθώς και μέλη ομίλου προσκυνητών της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς.
Ετελέσθησαν ειδικές ευχές υπέρ αναπαύσεως των αοιδίμων Πατριάρχου Μόσχας Αλεξίου και Μητροπολίτη Λαύρου, των προ πενταετίας, στις 17 Μαΐου 2007, υπογραψάντων την Πράξη Κανονικής Κοινωνίας μεταξύ των δυο μερίδων της Ρωσικής Εκκλησίας.
Μετά το κοινωνικό ο πρωθιερέας Μιχαήλ Ριαζάντσεβ, κλειδούχος του Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού, ανέγνωσε Πατριαρχικό Μήνυμα επ’αφορμής του  εορταζόμενου γεγονότος.
epanenosi-mosxa
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη ευχαριστήρια δοξολογία, και εν συνεχεία ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ανέγνωσε ευχαριστήρια ευχή.
Ακολούθως ο Πατριάρχης Μόσχας μίλησε στο εκκλησίασμα διά το γεγονός της επανενώσεως.
2(2)NOV_5813
Σε ανάμνηση της πενταετούς επετείου της αποκαταστάσεως της προσευχητικής και κανονικής ενότητας των δυο μερών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος, προσέφερε στον Μητροπολίτη Ανατολικής Αμερικής Ιλαρίωνα και εν τω προσώπω αυτού σε όλο το πλήρωμα της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς μια εικόνα της Αγίας Ματρώνη της Αόμματης με σκηνές απο το βίο της.
Ο Πατριάρχης προσφέροντας το δώρο μεταξύ άλλων τόνισε: «Καθημερινώς δίπλα στον θαυματουργό της τάφο συγκεντρώνει η Αγία Ματρώνα πολλές χιλιάδες ανθρώπους. Έζησε στη Σοβιετική Ένωση, ήταν ανάπηρη, με πλήρωη σωματική αδυναμία, και παρά τούτων ανεδείχθη σε ισχυρότερη αγία της Μόσχας και της Εκκλησίας μας, αφού εδοξάσθη στο πρόσφατο παρελθόν ακριβώς εκείνη την εποχή των σκληρών διωγμών και διαιρέσεων."
_DSC_0046
"Είθε η εικόνα αυτής να βοηθήσει όσους ακόμα αμφισβητούν την ορθότητα της προ πενταετίας γενομένης πράξεως να καταλάβουν ότι η Θεία Χάρις είναι ισχυρότερα της ανθρώπινης ασθενείας, ισχυρότερα της ανθρώπινης δυσμορφίας και ότι μέσω αυτής της ανθρώπινης ασθενείας τελειούται θεία χάριτι η δύναμή Του", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Σε ανάμνηση της πανηγυρικής Πατριαρχικής Λειτουργίας και ως δείγμα ευγνωμοσύνης διά τη διαποίμναση της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος προσέφερε στον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα έναν αρχιερατικό σταυρό και ένα εγκόλπιο.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αντιφώνησε και προσέφερε στον Προκωθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας την προσωπογραφία του, έργο του ζωγράφου κ. Ι. Μπαμπαΐλοφ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

2(4)NOV_5847
_DSC_0106
_DSC_0070
_DSC_0050
2(14)VSN_8836
_DSC_0312
2(18)NOV_6040

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου