Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θαύμασε το μεγαλείο του τύμβου της Αμφίπολης!

Το μεγαλείο του λαμπρού ταφικού περιβόλου της Αμφίπολης είχε την ευκαιρία να θαυμάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και τον τύμβο Καστά, όπου από το καλοκαίρι βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανασκαφικές εργασίες που έφεραν στο φως το απαράμιλλης ομορφιάς ταφικό μνημείο με τα αγάλματα των Σφιγγών, τις Κόρες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης.

Στην είσοδο του χώρου της ανασκαφής τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη συνοδεία του ανέμενε ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος και επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη που ξενάγησε τον Παναγιώτατο στον χώρο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε το θαυμασμό του για τα ευρήματα που έφερε στο φως η
αρχαιολογική σκαπάνη και εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος τόσο από το μέγεθος του μνημείου, αλλά και από την ποιότητα της κατασκευής του περιβόλου που έχει περιφέρεια σχεδόν 500 μέτρα και
κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από μάρμαρο Θάσου.

Η Κατερίνα Περιστέρη ενημέρωσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους ιεράρχες που τον συνόδευαν για τα ευρήματα που ανασκάφηκαν από το εσωτερικό του τύμβου, καθώς και για την εξέλιξη των εργασιών εφεξής που σκοπό έχουν τη συντήρηση και την αποκατάσταση των ευρημάτων.

Ιδιαίτερη εντύπωση σε όλους έκαναν το μέγεθος των σπαραγμάτων των μαρμάρινων θυρών που κάποτε έκλειναν τον χώρο του μνημείου που υπήρχε ο κιβωτιόσχημος τάφος. Τα δυο ογκωδέστατα κομμάτια της μαρμάρινης θύρας έχουν ανασυρθεί από το εσωτερικό του τύμβου και έχουν αποτεθεί προς φύλαξη στον περίβολο του ταφικού μνημείου.













Πηγή: amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου