Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Αφιέρωμα στη ντοκιμαντερίστρια Yara Haskiel

Αφιέρωμα στη ντοκιμαντερίστρια Yara Haskiel
Η εικαστικός και ερευνήτρια Yara Haskiel (Βερολίνο/Βαρκελώνη) που, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δικό της στίγμα στον πειραματικό κινηματογράφο, μας αποκαλύπτεται μέσα από 4 προβολές ταινιών της -μικρού και μεσαίου μήκους- βασισμένες στα θέματα της μνήμης, της ταυτότητας, και στις αφηγήσεις της καθημερινότητας.
Οι ταινίες που θα προβληθούν:
1. I don’t write Diaries: On Love and Crisis, 2014, 14:22 λεπτά
Σε καταστάσεις αβεβαιότητας και επισφαλών συνθηκών διαβίωσης, οι σχέσεις με τους ανθρώπους που αγαπάμε μοιάζουν να γίνονται περισσότερο υπαρξιακές. Η ανασφάλεια δεν συνδέεται μόνο με τις συνθήκες εκμετάλλευσης της εργασίας αλλά εισχωρεί στις ερωτικές και φιλικές μας σχέσεις.
2. Memory Extended, 2011, 12:00 λεπτά
Το φιλμ είναι μέρος της μακροχρόνιας έρευνας της Yara Haskiel πάνω στην ελληνοεβραϊκή οικογενειακή ιστορία της, η οποία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη και το Μόναχο.
3. Tsakalos Blues, 2014, 65:18 λεπτά
Η ταινία αφορά στην ελληνική, εβραϊκή και γερμανική καταγωγή της δημιουργού, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία 3 γενιές μετά το Ολοκαύτωμα. Σε συζητήσεις με τον πατέρα της Γκάμπριελ, η Υara Haskiel αναζητά τη σημασία του να μεγαλώνει κάποιος στη μεταπολεμική Γερμανία ως άπατρις και πώς αυτή η εμπειρία μεταφέρεται στις διαφορετικές γενιές.
4. CrashTrustTar, 2010, 28 λεπτά
Μια μελέτη πάνω στην γερμανική κρίση. Ιανουάριος – Νοέμβριος 2009: ένα οδικό ταξίδι που ξεκινά με αφορμή τις αναφορές των εφημερίδων για απολύσεις και καθεστώς μερικής απασχόλησης στις εταιρείες. 

Σταυρούλα Πανοπούλου    debop.gr

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α, Κυψέλη
27.04.2015
20:00
€5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου