Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Λογοτεχνικοί Περίπατοι: Στα χνάρια του Μάριου Πλωρίτη

plwritisΠεριγραφή Εκδήλωσης

Τα Public,  ο νούμερο 1 προορισμός για το βιβλίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την εταιρεία πολιτιστικού τουρισμού, Discover Greek Culture, και εγκαινιάζουν έναν νέο θεσμό τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους»!
Πιο συγκεκριμένα, λίγοι τυχεροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία ένα Σάββατο το μήνα να περιηγηθούν μαζί με συγγραφείς, ειδικούς στον χώρο του βιβλίου και εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων σε διάφορες περιοχές της πόλης της Αθήνας ανακαλύπτοντας συγχρόνως την ιστορία, τα μυστικά και το έργο γνωστών συγγραφέων και ποιητών.
Ο επόμενος περίπατος είναι αφιερωμένος στον Μάριο Πλωρίτη για τον οποίο θα μιλήσει η Άλκη Ζέη. 
Αφετηρία –Πρώτος Σταθμός: Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, επί της οδού Σουηδίας 61 στις παρυφές του Λυκαβηττού, είναι η αφετηρία και ο πρώτος μας σταθμός στην περιήγηση αυτή. Η Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, που ιδρύθηκε μετά τη δωρεά 26.000 τόμων από τον λόγιο ευεργέτη Ιωάννη Γεννάδιο και που σήμερα αριθμεί πάνω από 120000 βιβλία, σπάνια χειρόγραφα και βιβλιοδεσίες, καθώς και σημαντικά αρχεία που καλύπτουν την ελληνική (και όχι μόνο) Ιστορία, Φιλολογία και Τέχνη, αποτελούσε αγαπημένο και συχνό προορισμό του Μάριου Πλωρίτη. Εδώ μελετούσε, στον εστέτ και αριστοκρατικό χώρο της Βιβλιοθήκης, τον οποίο θα επισκεφθούμε κι εμείς, ερχόμενοι σε επαφή με τη γαλήνη και την ηρεμία που αναδύει. Μετά από μια ξενάγηση – περιήγηση του χώρου, θα βγούμε στους Κήπους. Αφού κάνουμε μια μικρή περιήγηση και θαυμάσουμε τους κόκκινους λαλέδες και τα αρωματικά βότανα τα οποία έχουν φυτευθεί εδώ, σα μια μικρή σύνοψη της μεσογειακής-ελληνικής χλωρίδας, θα διαβαστούν σύντομα χωρία από την πένα του Μάριου Πλωρίτη, για παράδειγμα αποσπάσματα από τα «Γράμματα σ’ έναν νέον Ποιτή» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε (από τις πιο γνωστές μεταφράσεις του), καθώς και ένα μέρος της παρουσίασης που είχε γράψει για τη μαγική «Μοβ Ομπρέλα» της Άλκης Ζέη και που η ίδια ξεχώρισε για το σημερινό μας περίπατο.
Δεύτερος Σταθμός: οδός Σουηδίας και Μαρασλή, όπου θα δούμε τον δρόμο, στον οποίο, λίγο πιο ανηφορικά, βρισκόταν το σπίτι του Πλωρίτη, στο οποίο έζησε με τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρίκα Ανεμογιάννη.
Τρίτος Σταθμός: Πλατεία Δεξαμενής. Η εμβληματική πλατεία του Κολωνακίου – στο μέσον της διαδρομής των κολωνακιώτικων σπιτιών του Πλωρίτη – με το παλαιό καφενεδάκι, τα «άγνωστα» ερείπια της ρωμαϊκής δεξαμενής του φιλαθήναιου αυτοκράτορα Αδριανού, αλλά και το χάλκινο άγαλμα του Οδυσσέα Ελύτη, με τον οποίο συναντιόταν συχνά ο Πλωρίτης στον ΙΚΑΡΟ και σε άλλα καφέ-στέκια διανοουμένων, θα μας απασχολήσουν στη στάση μας εδώ.
Τέταρτος Σταθμός: Οδός Σκουφά, καφέ ΦΙΛΙΟΝ (πρώην Dolce), τόπος συνάντησης του Πλωρίτη με άλλους διανοούμενους, φίλους και γνωστούς. Σύντομη αναφορά στην άμεσα γειτνιάζουσα εκκλησία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.
Πέμπτος Σταθμός: Το τελευταίο σπίτι του Πλωρίτη στην οδό Λυκαβηττού 9, όπου και έμεινε έως το τέλος της ζωής του με την τελευταία του σύντροφο και μετέπειτα σύζυγό του, τη γνωστή ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη.
Τερματικός Σταθμός: Τα PUBLIC Συντάγματος, όπου θα συναντήσουμε την Άλκη Ζέη, για μια συζήτηση σχετική με το θέμα του λογοτεχνικού μας περιπάτου, που οργανώθηκε σε συνεργασία με τη DISCOVER GREEK CULTURE.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής που θα βρείτε πιο κάτω.
Λόγω της αυξημένης ζήτησης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες σε όλο τον περίπατο θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς για επιβεβαίωση. Όσοι δεν προλάβουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τον περίπατο, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ομιλία της Άλκης Ζέη η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κλείσιμο της διαδρομής στο Public Συντάγματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου