Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Πρώτη Θεία Λειτουργία του Θεσσαλονίκης Ανθίμου ως Τοποτηρητής


ROMFEA.GR | Σήμερα Κυριακή του Θωμά 19 του μηνός Απριλίου ο Παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ιερούργησε για πρώτη φορά στον Ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. 
Στην Ιερά Μητρόπολη αυτή μετά την εκδημία του μακαριστού ποιμενάρχη της κυρού Προκοπίου ο Παναγιώτατος ορίστηκε ως τοποτηρητής με απόφαση της Ιεράς συνόδου .
Στο κήρυγμα του ο κ. Άνθιμος αναφέρθηκε επικαίρως στην σημερινή εορτή της ανάμνησης της ψηλάφησης του Κυρίου υπό του Αποστόλου Θωμά κάνοντας θεολογικά σχόλια σε θέματα πίστεως και απιστίας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε η απιστία των ανθρώπων στις μέρες μας διαφέρει από την απιστία του Μαθητού και Αποστόλου Θωμά καθώς είναι αποτέλεσμα κυρίως του εγωισμού και της υπερηφάνειας των ανθρώπων.
Επίσης η απιστία μπορεί να είναι όπως ανέφερε ο Παναγιώτατος αποτέλεσμα της σύγχρονης ειδωλολατρίας που ονομάζεται φιλαργυρία και λατρεία του χρήματος.
Τέλος συμπλήρωσε πως η απιστία μπορεί να είναι μια συνέπεια του εφάμαρτου του βίου των ανθρώπων οι οποίοι συνειδητά απέχουν από την θρησκεία για να μην αισθάνονται την ανάγκη της μετανοίας και της αλλαγής στον τρόπο της ζωής τους.

Ο πιστός άνθρωπος θα πρέπει να παραμερίζει τον εγωισμό του, να μην λατρεύει ως άλλον Θεό το χρήμα και να προσπαθεί να βιώνει την Αγιότητα μακριά από τις δυσμενείς συνέπειες τις αμαρτίας. 
Ο Παναγιώτατος ολοκλήρωσε τον λόγο του κάνοντας αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας τα οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι αποτέλεσμα της απομάκρυνσης από τον Θεό καθώς και της φιλαργυρίας μιας μερίδας Ελλήνων που θέτουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου