Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Εγκαίνια έκθεσης ομογενούς ζωγράφου Αλμπίνας Ακρίτα στην Πρεσβεία της Κύπρου‏ στη Μόσχα

Σε μία εξαιρετικά ζεστή και αβίαστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία την Τρίτη 21 Απριλίου 2015, στις κατάμεστες από κόσμο εγκαταστάσεις της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα, τα εγκαίνια της έκθεσης της διακεκριμένης ομογενούς ζωγράφου, ακαδημαϊκού, Αλμπίνας Ακρίτα
«Ελληνική καρδιά – ρωσική ψυχή»,
Η εκδήλωση, που αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία,  του Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ) και της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας, προσύλκησε το ενδιαφέρον του κοινού, Ελλήνων και Φιλελλήνων, που έσπευσε να δώσει το παρόν.
Στην εισαγωγική του ομιλία (επισυνάπτεται) ο Εξοχότατος Πρέσβυς της Κύπρου στη Μόσχα Γιώργος Κασουλίδηςαναφέρθηκε στην αξία και ιδιαιτερότητα του έργου της Αλμπίνας Ακρίτα, επεσήμανε την αναγνωρισιμότητα της δράσης του Κ.Ε.Π., καθώς και τόνισε τη σημαντικότητα του γεγονότος του συντονισμού τριών φορέων (Κυπριακής Πρεσβείας, Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και Ακαδημίας Καλών Τεχνών Ρωσίας) για την ανάδειξη του έργου μιας ξεχωριστής καλλιτέχνιδος.
Η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε το γεγονός ότι μέσα από τα μεστά και ζωντανά σε χρώμα, φως, ευωδιές, ήλιο και αέρα έργα της Αλμπίνας Ακρίτα ξετυλίγεται τόσο ο ψυχισμός της, ο εσωτερικός της κόσμος, οι ανησυχίες και προβληματισμοί της, η άποψή της για τον ανθρωπο και το σύμπαν, καθώς και αντικατοπτρίζεται η αγάπη της για την Ελλάδα, η οποία αποτελεί για αυτήν μόνιμη πηγή έμπνευσης, αλλά και η προσκόλλισή στο ρωσικό πολιτισμό, που διακρίνεται για το φιλοσοφικό του βάθος και την ανθρωπιστική του διάσταση.
Οι ελληνικές καταβολές της προίκισαν την Αλμπίνα Ακρίτα με έντονο ταπεραμέντο, ενέργεια, αισιοδοξία, ενώ η μύησή της στο ρωσικό πολιτισμό την εφοδίασε με μεγαλείο, ηρεμία, καρτερία, σοφία. Στα έργα της παρατηρούμε την αρμονική συνύπαρξη δύο αλληλοσυμπληρούμενων και αλληλοεφαπτόμενων κόσμων, του ελληνικού και του ρωσικού. Καταλήγοντας, η Δώρα Γιαννίτση εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη όλων μας στον πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, τον καλό φίλο Γιώργο Κασουλίδη, και στους συνεργάτες του, για την ευγενική φιλοξενία και τη στήριξη του όλου εγχειρήματος. 
Η Αλμπίνα Ακρίτα αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ζεστασιά για την ιστορική της πατρίδα, την Ελλάδα, την οποία πρωτοεπισκέφτηκε το 1988 και από την πρώτη στιγμή, που πάτησε την ελληνική γη, αισθάνθηκε ότι βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον, έκτοτε δε την επισκέπτεται τακτικά. Όπως χαρακτηριστικά, εκφράστηκε, όταν για πρώτη φορά βρέθηκε στους πρόποδες του Παρνασσού, όλα της φάνηκαν γνώριμα και οικεία, γεγονός, που, κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη μύησή της στην ελληνική μυθολογία από τα παιδικά της χρόνια. Η δε φοίτησή της στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη την εφοδίασε με απαράμιλλη τεχνική.
   Ο συντονιστής της έκθεσης και γιος της Αλμπίνας Ακρίτα Νικήτας Ογκουρτσόβ αναφέρθηκε αρκετά γλαφυρά στα παιδικά του χρόνια, επισημαίνοντας το πάθος της μητέρας του για τη ζωγραφική. «Η Αλμππίνα μπορεί να ζωγραφίζει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σε οποιδήποτε σημείο, κουβαλά δε πάντοτε ένα μπλοκάκι μαζί της», είπε χαρακτηριστικά.
    Απογείωση της τελετής εγκαινίων της έκθεσης αποτέλεσε η παρουσία σε αυτή του Προέδρου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας Ζουράμπ Τσερετέλι, ο οποίος επεσήμανε ότι η 
πενιά της Ακριτα είναι μοναδική και ανεπανάληπτη, ενώ τόνισε ότι έργα της κοσμούν αρκετές αίθουσες  της Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Η κα Ακρίτα τον ευχαρίστησε δημοσίως για την επί σειράς ετών στήριξή του, χωρίς την οποία δεν θα είχε καταφέρει τόσες διακρίσεις.   

Τη βραδυά εμπλούτισε η Χορωδία του Κέντρου Ελληνικού  Πολιτισμού (επικεφαλής η μουσικός κα Όλγα Τάντσεβα και η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός από το πουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων της Ελλάδας Ινέσσα Εφραιμίδου), η οποία ειδικά για την περίσταση παρουσίασε και το κυπριακό μεσαιωνικό παραδοσιακό τραγούδι «Αροδαφνούσα», καθώς και το καλλιτεχνικό συγκρότημα «Οτράντα» (=Χαρά), που αποτελείται από μαθητές του Ορθόδοξου Γυμνασίου του Ορφανοτροφείου του Γυναικείου Μοναστηριού του Αγία Νικολάου στην πόλη 
Μαλογιαροσλάβετς (Περιφέρεια Καλούγκα). Τα παιδιά παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα από παραδοσιακούς ρωσικούς και ελληνικούς χορούς και τραγούδια και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Επί τούτου αναφέρεται ότι τα παιδιά διένυσαν 120 χιλιόμετρα ειδικά για να μετάσχουν στην εκδήλωσή μας. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι το εν λόγω συγκρότημα ιδρύθηκε το 1994 με τις ευλογίες του Πατριάρχη τη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιου. Έκτοτε έχει διαπρέψει με τις εμφανίσεις του τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, τακτικά δε πραγματοποιεί εμφανίσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει επανειλημμένα διακριθεί με βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς και φεστιβάλ, ενώ τα Χριστούγεννα του 2002 ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτοιν είχε περάσει τις εορτές με τους μαθητές του Γυμνασίου και τα μέλη του καλλιτεχνικού συγκροτήματος «Οτράντα.». Οι μαθητές τότε είχαν παρουσιάσει στο Ρώσο πρόεδρο θεατρικό δρώμενο, βασισμένο σε ρωσιό παραδοσιακό παραμύθι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τότε εκφράσθηκε χαρακτηριστικά: «ήθελα να δω ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα και, πραγματικά, το είδα, το βίωσα». Στο τέλος της εκδήλωσης η ηγούμενη Νικολέττα, πνευματική μέντρορας του συγκροτήματος, εκφράσθηκε με τα καλύτερα λόγια και χαρακτηρισμούς για την Κύπρο και την Ελλάδα.

   Η εκδήλωση συμπληρώθηκε απο ανάγνωση ποιημάτων της Αλμπίνας  Ακρίτα (δεδομένου ότι η Αλμπίνα, εκτός από ζωγράφος, είναι και επιτυχημένη ποιήτρια) από τη διακεκριμένη καλλιτέχνιδα της Ρωσίας, ομογενή τραγουδίστρια Ξένια Γεωργιάδου  και τη διευθύντρια του Κ.Ε.Π. και ηθοποιό Δώρα Γιαννίτση.      
 

Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε ότι η συγκεκριμένη βραδυά στην Πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα συγκέντρωσε ιδιαίτερα αξιόλογο αριθμό Ελλήνων και Φιλελλήνων, όπως η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα και εκλεκτή φίλη Ελένη Μιχαλοπούλου, ο Πρέσβυς της Ρωσίας στηνβ Ελλάδα την περίοδο 2004-2009και νυν πρόεδρος του Συνδέσμου ΕλληνοΡωσικής Φιλίας Αντρέι Βντόβιν, ο πρόεδρος τουΣυλλόγου Ελλήνων Μόσχας Αρχιμήδης Σαχμπάζοβ, οι ομογενείς καλλιτέχνες Πάβελ Αρζουμενίδης, Μιχαήλ Μπαγλαρίδης, Πάβελ ΤουζάνοβΓιούρι Ανδρεάδης, ο ομογενής διακεκριμένος ηθοποιός Ευκλείδης Κιουρτζίδης(υποδύεται τον κεντρικό ρόλο του Κρέοντα στην παράστασή μας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή). 
Το κοινό αποχωρούσε από την τελετή εγκαινίων με έκδηλη την ικανοποίηση στην έκφρασή του προσώπου του. Κάτι τέτοιο αποτελεί τη μεγαλύτερη ικανοποίηση για όλους εμάς, τους οργανωτές, της όλης εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου