Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Άρχοντες, Κλήρος και λαός στην ενθρόνιση του Σεβ. κ. Γεωργίου στο Λιτόχωρο

SAM_3508
* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η ΑΡΧΙΕΡΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΩΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΓΟΓΓΥΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΑΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΜΑΣ.
* ΣΕΒ. κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ: ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ, ΩΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΝΑ ΠΟΙΜΑΝΩ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Με την παρουσία δύο Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών και ενός Θεοφιλεστάτου Επισκόπου πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο ενθρονιστήρια τελετή (η τρίτη κατά σειρά) του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου. Οι δύο προηγούμενες ήταν στην Κατερίνη και στο Αιγίνιο, έδρα του δήμου Πύδνας-Κολινδρού.
Συγκεκριμένα, στην τελετή του Λιτοχώρου συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Λαρίσης κ. Ιγνάτιος (τοποτηρητής της Ι. Μητρόπολης Κίτρους κατά το προηγούμενο διάστημα μέχρι να εκλεγεί νέος Μητροπολίτης) και Σύρου κ. Δωρόθεος. Επίσης, παρών ήταν και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.
Η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Κίτρους έγινε κοντά στον κεντρικό δρόμο κοντά στον Ιερό Ναού του Αγίου Νικολάου με τη συμμετοχή Κλήρου, τοπικών αρχών, στρατιωτικού αγήματος, της δημοτικής μπάντας, παιδιών με παραδοσιακές στολές αλλά και πλήθους κόσμου. Στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Παπαθανασίου και ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος ανέβηκαν σε εξέδρα που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία προκειμένου να εκφωνήσουν λόγο.
Αρχικά μίλησε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου ο οποίος καλωσόρισε τον Σεβασμιότατο, ως εξής:
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
«Σεβασμιότατε Πάτερ.
Με αισθήματα χαράς και λύπης σάς υποδέχομαι ως Δήμαρχος του Δήμου Δίου-Ολύμπου, στο ιστορικό Λιτόχωρο.
Ο Όλυμπος με τη μεγάλη του ιστορία, το πρώτο βουνό της Γης. Το Δίον με την ιστορία των Μακεδόνων και τα αρχαιολογικά του ευρήματα. Το Κάστρο του Πλαταμώνα με τη βυζαντινή του ιστορία. Οι ρεματιές με τα πολυβούητα νερά τους, οι ακρογιαλιές, τα Δάση, τα φαράγγια, όλα ομιλούν και το καθένα έχει μια χάρη και όλα υμνολογούν και δοξάζουν τον Θεό, όλα αυτά χαίρονται την έλευσή σας, πολύ δε μάλλον ο ευλογημένος λαός του Δήμου μας.
Η άφιξή σας μας δίνει χαρά και κάνει να στρέψομε τη σκέψη μας προς τους μεγάλους Πατέρας της Εκκλησίας που με τη βαθιά τους πίστη και την ευσυνείδητη αρετή τους, τη δικαιοσύνη και την αγάπη τους τροφοδότησαν τον λαό μας με τις αιώνιες και ακατάλυτες αξίες.
Έχουμε και λύπη, διότι ο Γέροντάς μας, πρώην Μητροπολίτης μας Αγαθόνικος, που δίδαξε τη δικαιοσύνη, την κατανόηση και την αγάπη προς όλους, βρίσκεται σε μακροχρόνια ασθένεια. Εσείς όμως με τη Δήλωσή σας ότι θα είστε στο πλευρό του, ως υιός αγαπητός, και κοντά του μέσα στην ίδια Μητρόπολη, κατοικία, τη λύπη μας τη μετατρέψατε σε χαρά και αισιοδοξία.
Στα χρόνια της θεοφιλούς διακονίας του είχαμε αναπτύξει ως Δήμος μια αξιόλογη αμοιβαία συνεργασία με εκατέρωθεν σεβασμό. Μια τέτοια συνεργασία είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε και στη διάρκεια της δικής σας ποιμαντορίας και είναι πεποίθησή μας ότι θα είναι πολύπλευρα λυσιτελής για τον τόπο μας.
Στο πρόσωπό σας, Σεβασμιότατε, βλέπουμε τον συνεχιστή μιας μεγάλης παραδόσεως σ’ αυτή την περιοχή. Σ’ αυτή την περιοχή όπου υπεράξιοι ποιμενάρχες υπηρέτησαν, διακόνησαν τον περιούσιο λαό με αυταπάρνηση, ταπείνωση, δικαιοσύνη και αλήθεια.
Παρθένιος Βαρδάκας, Κωνσταντίνος Κοϊδάκης, Βαρνάβας Τζωρτζάτος, Αγαθόνικος Φατούρος.
Σεβασμιότατε,
Ο λαός μας παίρνει δύναμη και θάρρος όταν διαπιστώνει ότι περιβάλλεται με τόση αγάπη από άξιους ποιμενάρχες. Όταν λαός και κλήρος αισθάνονται ότι ο Επίσκοπος είναι πατέρας που προσέχει το παιδί του με υπομονή, επιμονή, ελπίδα και αγάπη, τότε δίνει την ψυχή και την καρδιά του.
Οι καιροί μας είναι δυσοίωνοι, η ανθρωπότητα διέρχεται κρίση, η νεολαία μας αγωνιά, πάσχει, οδυνάται, κλαίει. Εσείς στον ενθρονιστήριο λόγο σας διαβεβαιώσατε ότι η Εκκλησία αγωνιά, κουράζεται για να κατορθώσει την προσωπική ζωή του ανθρώπου να την απαλύνει, ώστε να την κάνει να αναπτύσσεται αρμονικά, ευθεία, ώστε να είναι αποδοτική. Αποδοτική, φυσικά, δεν εννοούμε τα ορατά αγαθά, τα υλικά, αλλά πρώτα απ’ όλα να δίδει στον άνθρωπο ηρεμία, ψυχική γαλήνη και σιγουριά, ώστε να αποφεύγει το τρομερό ρήμαγμα που φέρνει στον άνθρωπο η αγωνία, ο φόβος για το παρόν και το μέλλον του καιρού μας.
Η Εκκλησία, εσείς οι πνευματικοί είστε εκείνοι που μπορείτε να προσφέρετε μια γωνιά ηρεμίας, ένα λάλημα σιγής, για μια πραγματική υπαρξιακή ανάσα, για ένα πνευματικό αναπαμό.
Εμείς όμως Σεβασμιότατε, όλοι οι Πιεριείς, εξαιρετικά όμως ο λαός του δήμου μας έχουμε παρηγοριά, ελπίδα σ’ έναν ακούραστο, ακοίμητο πατέρα μας, τον όσιο Διονύσιό μας. Αυτός μας φροντίζει, μας στηρίζει στην πίστη παρά τους κλυδωνισμούς, ενίοτε, κρατύνει την υπομονή μας, θερμαίνει την αγάπη μας.
Η σχέση μας με τον όσιο ειλικρινής και δίκαιη, με τους ανθρώπους όμως χωρίς ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη, δίχως αγάπη, άνευ αρμονίας.
Σεβασμιότατε,
Η πνευματική σας ζωή, η θεολογική σας κατάρτιση, το ακραιφνές εκκλησιαστικό ήθος, η ευρυμάθειά σας, το αναγνωρισμένο έργο σας στην Εκκλησία αποτελούν για μας τα εχέγγυα ότι θα είστε ο ακούραστος ποιμενάρχης, ο στοργικός πατέρας, ο άξιος Ιεράρχης «εις τύπον και τόπον Χριστού».
Η Αρχιεροσύνη δεν είναι αξίωμα, ούτε τίτλος, είναι σταυρός, είναι αγόγγυστη υπηρεσία για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ειδικά σήμερα που ο χειμαζόμενος λαός μας έχει ανάγκη όχι μόνο από λόγους παρηγορίας μα από πράξεις αγάπης.
Σεβασμιότατε Πάτερ,
Παρακαλούμε, προσευχόμαστε ο κόπος μας, ο κόπος σας να μας αποφέρει καρπούς, διότι πρέπει ο πατέρας μας να είναι φιλόξενος όπως ο Αβραάμ, πράος όπως ο Μωυσής, άγιος όπως ο Ααρών, υπομονετικός όπως ο Ιώβ. Ταπεινός όπως ο Δαβίδ, ερημίτης όπως ο Ιωάννης ο Πέρσης, θρηνώδης όπως ο Ιερεμίας, διδάσκαλος όπως ο Παύλος, πιστός όπως ο Πέτρος, σοφός όπως ο Σολομών και πιστεύω, Σεβασμιότατε, όπως εκείνος χάρισε στον ληστή τον παράδεισο, να δώσει σε μας καλοσύνη.
Σεβασμιότατε, παρακαλούμε ως Επίσκοπός μας να αγωνίζεσθε: «Εγένετο τύπος των πιστών εν λόγω, εν αναστροφή, εν αγάπη, εν πνεύματι, εν πίστει, εν αγνεία».
Να καταστήσετε τη Μητρόπολή μας τμήμα της Βασιλείας του Θεού και να επικρατεί εν αυτή η ειρήνη, η χαρά και άπαντες οι καρποί του Αγίου Πνεύματος.
Άξιος, Άξιος, Άξιος».
Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΡΟΥΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ακολούθως, ο νέος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στην υποδοχή που του έγινε από τότε που ήρθε στην Πιερία, ενώ εξέφρασε και κάποιες λίγες πνευματικές σκέψεις για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει:
«Κύριε δήμαρχε, αισθάνομαι ιδιαίτερα υποχρεωμένος στα καλά αισθήματα και στην αγάπη σας όπως αυτά εκφράστηκαν από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου πριν από έναν μήνα περίπου και της χειροτονίας μου εις Επίσκοπο και Μητροπολίτη της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
Η σημερινή τελετή ενθρόνισης στην έδρα του ιστορικού δήμου Δίου-Ολύμπου, με έδρα το Λιτόχωρο, με την παρουσία μάλιστα των αγίων Αρχιερέων, των σεβαστών Πατέρων και όλων των συνοδών μας δείχνει ακριβώς την αναγνώρισή μας στα αισθήματα αυτά της αγάπης και της καλοσύνης που εκφράζεται από την πρώτη στιγμή.
Είναι γεγονός υπό την δροσερή σκιά του Ολύμπου και κάτω από την πνευματική προστασία του οσίου και θεοφόρου ημών πατρός Διονυσίου, του κοινοβιάρχου όπως τον λέγαμε εμείς μέχρι σήμερα στην Ημαθία, ή του εν Ολύμπω όπως είναι παγκοσμίως γνωστός, ο οποίος άγιος Διονύσιος είναι ο προστάτης ολόκληρης της επαρχίας μας κι αυτός ο οποίος φροντίζει και κατευθύνει τις πράξεις και τις ενέργειές μας. Στεκόμαστε σήμερα μέσα σ’ αυτή την πνευματική ατμόσφαιρα ζητώντας το έλεος και τη χάρη του Θεού, όλοι μας βεβαίως, ιδιαίτερα όμως εγώ, προκειμένου ο Θεός να με φωτίσει στην ποιμαντορία μου και στα νέα αρχιερατικά μου καθήκοντα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ενθουσιώδη αισθήματά σας και παρακαλώ πάρα πολύ, όπως το είπα και σε άλλη περίπτωση, να μετατρέψετε τον ενθουσιασμό σας σε προσευχή, ώστε ο Θεός να μου δώσει τη δύναμη και τη σοφία να ποιμάνω με αγάπη και δικαιοσύνη το ποίμνιο το οποίο η Εκκλησία μού εμπιστεύθηκε. Και οπωσδήποτε το πετραχήλι και το ωμοφόριο που μου εναποθέτετε δεν είναι απλώς ένα συμβολικό δώρο αλλά είναι η υπενθύμιση ότι στους ώμους μου ακριβώς η Εκκλησία εναπέθεσε αυτό το καθήκον, να ποιμάνω δηλαδή τον λαό του Θεού. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και σας καλώ να ενώσετε μαζί μας τις προσευχές σας στον Ιερό Ναό (του Αγίου Νικολάου) κατά την ενθρονιστήρια τελετή. Ευχαριστώ πολύ».
Η ΤΕΛΕΤΗ
Ακολούθησε ενθρονιστήρια τελετή στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου κατά την οποία αφού διαβάστηκαν τα σχετικά με την εκλογή του κ. Γεωργίου ως Μητροπολίτη Κίτρους, τη χειροτονία του στον βαθμό του Επισκόπου, καθώς επίσης και τις αποφάσεις του Κράτους που αφορούν το πρόσωπό του ως Μητροπολίτη Κίτρους, οι δυο παριστάμενοι Μητροπολίτες Λαρίσης και Σύρου αναφέρθηκαν στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου.
Επίσης, εκ μέρους των Ιερέων του δήμου Δίου-Ολύμπου λόγο εκφώνησε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Βασιλείου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική διακονία, εκ μέρους των Κληρικών της περιοχής παρέδωσε φάκελο με 1.000 ευρώ προς τον Σεβασμιότατο κ. Γεώργιο, με σκοπό να δοθούν στο πρόγραμμα των εκκλησιαστικών συσσιτίων της Μητρόπολης. Μάλιστα, ο π. Αθανάσιος είπε ότι αυτή η κίνηση γίνεται μετά από προτροπή του Σεβασμιοτάτου να μην του δοθεί δώρο, γι αυτό και τα χρήματα αποφασίστηκε να δοθούν προς όφελος αναξιοπαθούντων συμπολιτών.
Για δεύτερη φορά έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιότατος κ. Γεώργιος και αφού αναφέρθηκε στο πνευματικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως που πρέπει να συνεχιστεί, ανακοίνωσε ότι διοικητικά και πνευματικά αναβαθμίζει την περιοχή του δήμου Δίου-Ολύμπου ιδρύοντας μια νέα αρχιερατική περιφέρεια με έδρα το Λιτόχωρο. Όρισε ως πρώτο Αρχιερατικό Επίτροπο τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Βασιλείου.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις εκδηλώσεις τελετής ενθρόνισης του Σεβ. κ. Γεωργίου, πέραν των προαναφερθέντων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γ.Παπαθανασίου και ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, πάρα πολλοί Κληρικοί, ο βουλευτής Δημήτρης Χριστογιάννης, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φαρμάκης, Σοφία Ζουρζούρα και Μαρία Τσιμήτρη, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Γαρυφαλλιά Ζησκάτα, ο διοικητής της ταξιαρχίας Λιτοχώρου κ. Τζανιδάκης, εκπρόσωποι της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, ο πρόεδρος του νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου