Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

METApolis/Ικαρία - Καλοκαιρινό εργαστήριο φωτογραφίας 2018

Αγαπημένη μου Ικαρία, Αγαπημένα μου πανηγύρια, Αγαπημένοι μου άνθρωποι 
Έξι (6) Ικαριώτικες ημέρες που θα μας ταξιδεύσουν στον κόσμο της φωτογραφίας.

Η Φωτογραφική ομάδα METApolis οργανώνει για άλλη μια χρονιά, ένα καλοκαιρινό εργαστήριο, δημιουργώντας μια Φωτογραφική Αποστολή στην Ικαρία, από Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 έως Κυριακή 22 Ιουλίου 2018. ( Επιστροφή στον Πειραιά - Δευτέρα 23.08.2018)
Η ομάδα αυτή, θα εργαστεί αποτυπώνοντας με το φωτογραφικό της φακό το πρόσωπο της Ικαρίας, μέσα από τις καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων που ζουν εκεί, τις διαφορετικές ιστορίες που θα συναντήσουμε, τις διαφορετικές κοινωνικές προεκτάσεις. Να γνωρίσουμε το νησί, τις παραδόσεις, την φύση, τον άνθρωπο.

Πρόγραμμα 
Τρίτη Αναχώρηση από Πειραιά - Βραδινή Φωτογράφιση Ράχες 
Τετάρτη Ολοήμερη Φωτογράφιση/Περιήγηση του νησιού - Το Βράδυ σχολιασμός φωτογραφιών
Πέμπτη Πεζοπορία/Φωτογράφιση Ράχες - Το Σπιτάκι της Μαμής - Το Βράδυ σχολιασμός φωτογραφιών
Παρασκευή Φωτογράφιση στα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία στις Βρακάδες και στις Καρές 
Σάββατο Επεξεργασία Φωτογραφιών/Τελική επιλογή - Το Βράδυ Παρουσίαση σχολιασμός φωτογραφιών
Κυριακή Επιστροφή 
Το Πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες που θα συναντήσουμε.

Συμμετέχοντες
Όλοι οι φίλοι της φωτογραφίας

Μόρφωση και διασκέδαση
Είναι γεγονός ότι οι διακοπές είναι ιδιαίτερα πολύτιμες και μάλλον σύντομες, για να θυσιαστεί είτε το μπάνιο και η διασκέδαση είτε η άσκηση τής τέχνης που κάποιος αγαπάει. Έτσι η λογική τού σεμιναρίου είναι να γίνεται εκμετάλλευση μέρους των καλοκαιρινών διακοπών και παράλληλα να γίνεται με σοβαρότητα και η φωτογραφία. Το σίγουρο πάντως είναι πως η περίοδος τού σεμιναρίου δεν είναι περίοδος ξεκούρασης. Και το επίσης σίγουρο είναι πως πρέπει να προηγείται σαν στόχος η φωτογράφιση και να ακολουθεί η διασκέδαση. Να μην ξεχνάμε ότι το θερινό σεμινάριο είναι μάθημα σε συνθήκες διασκέδασης και όχι το αντίθετο.

Το σεμινάριο έχει δύο σκέλη: 
Την φωτογράφιση και την κριτική όλων ανεξαιρέτως των λήψεων. Η συνεχής εξάσκηση, έξω από περισπασμούς, καθώς και η καθημερινή κριτική τόσων πολλών φωτογραφιών πετυχαίνουν τον συνδυασμό τής πράξης με τη θεωρία, δίνοντας ταυτόχρονα μια γεύση τής συνεχούς ροής τής καλλιτεχνικής πρακτικής. Η αναζήτηση και προσέγγιση διαφορετικών θεμάτων, οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει ο κάθε φωτογράφος τόσο στον εαυτό του όσο και στους υπολοίπους, η δυνατότητα να παρατηρεί και να σχολιάζει όχι μόνον δικές του αλλά και φωτογραφίες τρίτων των οποίων παρακολουθεί τις προσπάθειες, οξύνουν το κριτικό μάτι και οδηγούν σε βαθύτερες αναλύσεις και συζητήσεις. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η πλασματική ευτυχία μιας τυπικής επιδοκιμασίας, αλλά η πίεση προς την κατεύθυνση καλύτερης φωτογραφίας και σωστότερης μεθόδου δουλειάς. Ο ρυθμός προβολής των φωτογραφιών (άλλοτε γρήγορος και άλλοτε αργός) συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Στοιχείο τού περιεχομένου τού σεμιναρίου είναι να μάθει ο φωτογράφος να αποδέχεται την απόρριψη σαν εργαλείο σκέψης και μελέτης και να απολαμβάνει τον έπαινο σαν τυχαίο περιστατικό και όχι σαν στόχο.
Η θεματολογία μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα. Πάντως η κάθε σειρά φωτογραφιών πρέπει να στοχεύει κάπου. Πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι φωτογραφικές φλυαρίες και οι "τυχαίες" φωτογραφίες. Η φωτογράφιση πρέπει να γίνεται μεθοδικά, με αυτοσυγκέντρωση και προγραμματισμό. Αν γίνει έτσι, τότε μία με δύο το πολύ ώρες ημερησίως υπεραρκούν για παραγωγή δουλειάς. Η φωτογράφιση μπορεί να γίνεται όλη την ημέρα (Όσο διαρκεί το Φως). Ποτέ όμως με διάθεση "ξεπετάγματος". Τότε είναι καλύτερα να αποφεύγεται.

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί το πρόγραμμα. Ούτε να φωτογραφίζει. Ο καθένας κρίνει ελεύθερα τις δυνάμεις του και την αντοχή του. Υπάρχει περίπτωση (και έχει συμβεί στο παρελθόν) κάποιος, που απλώς παρακολουθεί, να κάνει τις καλύτερες του φωτογραφίες μετά το σεμινάριο.

Τεχνικές πληροφορίες
Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν ψηφιακές μηχανές. Ο κάθε φωτογράφος παραδίδει καθημερινά μία κάρτα αποθήκευσης ή ένα στικάκι USB. Ο φωτογράφος μπορεί, αν θέλει, να έχει κάνει μια πολύ καλή επιλογή (όχι όμως αυστηρή) και να έχει κάνει και μια στοιχειώδη επεξεργασία. Ο φωτογράφος αποφασίζει αν τις θέλει ασπρόμαυρες ή έγχρωμες. Σκοπός του σεμιναρίου δεν είναι μόνον η κριτική, αλλά η φωτογράφιση και η μετέπειτα κριτική. Δεν υπάρχει ενδεικνυόμενος συγκεκριμένος αριθμός ημερησίων λήψεων.

Φωτογραφική Αποστολή στην Ικαρία
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 έως Κυριακή 22 Ιουλίου 2018. ( Επιστροφή στον Πειραιά - Δευτέρα 23.08.2018)

Συμμετοχή:
Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο info@metapolis.gr 

Κόστος:
5ημερο, Φωτογραφικό Workshop στην Ικαρία 200€, (δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής)
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 21 Άτομα)

Έκπτωση 25% σε φοιτητές
Έκπτωση 25% στα παλιά μέλη της φωτογραφικής ομάδας του METApolis

https://www.facebook.com/events/212416565988142/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου