Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Συναυλία του Μαέστρου Χρήστου Κολοβού με τη Φιλαρμονική του Δ. Αθηναίων, 26/5/2018.

Ελληνικοί χοροί ταξιδεύοντας... στην Ήπειρο, στη Σίφνο, στην Μακεδονία, αλλά και στην αρχαία Ελλάδα με τον «Ιπποκράτειο Όρκο». Και όλα αυτά κάτω από μια γέφυρα - αψίδα που συνδέει Ανατολή και Δύση την οποία στήνει ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου με την Πρώτη του Συμφωνία, την «Ανατολική».
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας δίνεται έμφαση σε σκοπούς της ηπειρωτικής Ελλάδας κατά κύριο λόγο, καμωμένους για μπάντα από τον ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος, τον «μαέστρο» μας Νιόνιο Λαυράγκα, το «χρυσό μετάλλιο Ανδρέου και Ιφιγενείας Συγγρού» του Ωδείου Αθηνών Νίκο Σκαλκώτα, τον διά παντός εμψυχωτή του Έθνους μας με το εμβατήριο «Περνάει ο Στρατός» Ζακυνθινό μας Βάρδο Διονύσιο Βισβάρδη και τους ένδοξους εκπροσώπους των δύο τελευταίων γενεών μας· τον Καρδιτσιώτη Θωμά Μπακαλάκο και τον Κορφιάτη Σπύρο Προσωπάρη.
Στο δε δεύτερο μέρος ακούγονται έργα της Επτανησιακής μας Σχολής η οποία μάς δίνει μερικά από τα μουσικά της διαμάντια για μπάντα ξεκινώντας από τον ιδρυτή του ελληνικού « el systema » και Πατριάρχη της μουσικής μας, Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο με την Πρώτη του Συμφωνία και καταλήγοντας στην εμβληματική μορφή για την μουσική μας εκπαίδευση στην Κέρκυρα, Στέφανο Δολιανίτη, αρχιμουσικό της «Μάντζαρος» επί 50ετία! Περιλαμβάνονται επίσης μάρτσιες, πόλκες, βαλς, μέρη από οπερέττες, αλλά και το «πάσσο ντόππιο» του Λιβεράλλη. Δίνεται έμφαση στη περίφημη σχολή σύνθεσης της Νεαπόλεως. Σε Πρώτη Παγκόσμια ακούγεται η πόλκα «Λουλού» του Αλέξανδρου Κατακουζηνού, τού πιο πετυχημένου διευθυντή του Ωδείου Αθηνών κατά τον Καλογερόπουλο, αλλά και δυο κομμάτια τιμής ένεκεν του Σπυρίδωνος Καίσαρη, επικεφαλής της Φιλαρμονικής Αθηνών στους Ολυμπιακούς του 1896, οργανωτού και μαέστρου της Μπάντας του Δήμου Αθηναίων και του Σπυρίδωνος Δουκάκη, μουσικού διευθυντού της Ένωσης Φιλαρμονικών της Διοικήσεως Πρωτευούσης. Άξιο λόγου, ότι ο Δουκάκης ως τρομπεττίστας κάποτε έπαιξε υπό τη μπαγκέττα του Αρτούρο Τοσκανίνι.
Οι ενοργανώσεις, μεταγραφές και προσαρμογές στα μη πρωτότυπα έργα έχουν γίνει από τους καλύτερους του είδους, όπως οι πρώην μαέστροι της «Μάντζαρος» Στέφανος και Σπύρος Δολιανίτης, ο αρχιμουσικός και ο τρομπεττίστας αντίστοιχα της Μπάντας του Δήμου Αθηναίων Δημήτρης Μίχας και Αλέκος Κάτσιος, ο μαέστρος της «Παλαιάς» Φιλαρμονικής Κερκύρας Σπύρος Προσωπάρης και ο υπαρχιμουσικός της «Μάντζαρος» Σπύρος Μαυρόπουλος. Όλοι τους καθαρόαιμοι μπαντίστες.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με έμφαση στην παλαιά μορφή δημόσιων εμφανίσεων (μη λιτανειών) μπαντών, όπου παλαιοί χοροί και επιλογές ή αλλιώς ποτ-πουρί από οπερέττες μαζί με πρωτότυπα έργα σε στυλ φανφάρας ή άλλα με ενορχηστρωτικά στοιχεία κινηματογραφικής μουσικής και ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί θα μας οδηγήσουν σε μια άλλη
εποχή με αυτό το ανοιχτό κοντσέρτο στον πανέμορφο κήπο του Βυζαντινού Μουσείου στο κέντρο των Αθηνών.

14ες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ, 26/5/2018, 20.30
Πολυχώρος "αννα και μαρια καλουτά" 
Τιμοκρέοντος 6Α, Αθήνα 117-45
τηλ. 210-9341131
ώρα, 21.00

Α’ μέρος
* Θωμάς Μπακαλάκος (γεν. 1948): «Ιπποκράτειος Όρκος», Εισαγωγή για μπάντα (διασκ. για συμφωνική μπάντα Δημήτρη Μίχα)
* Διονύσιος Βισβάρδης (1910-1999): «Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο», σουΐτα σε τρία μέρη
α) «Στου Παπαλάμπρου την αυλή» (Εισαγωγή)
β) «Βυσσανιώτισσα» («Κοντούλα Λεμονιά», Ιντερμέτζο)
γ) «Πογωνίσιος χορός» (Φινάλε)
* Διονύσιος Λαυράγκας (1860-1941): Σουΐτα Νο.1
ΙΙΙ. «Χωριάτικος» χορός
* Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Τρεις Ελληνικοί Χοροί, από τη συλλογή των 9 ελληνικών χορών για ορχήστρα πνευστών σε επιμέλεια Gunther Schuller (προσαρμογή Δ. Μίχα)
«Ηπειρωτικός» (I/4)
«Η Μαριωρή μου» (III/4)
«Σιφνέικος» (I/7)
* Σπύρος Προσωπάρης (γεν. 1979): «Μέγας Αλέξανδρος», φανφάρα για μπάντα, έργον 64

Β’ μέρος
* Στέφανος Δολιανίτης (1929-2009): «Έλενα», εμβατήριον
* Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος (1795-1872): Συμφωνία αρ. 1 «Ανατολική» (« di genere orientale ». Ενοργ/ση Στ. Δολιανίτη)
* Αλέξανδρος Κατακουζηνός (1824-1892): «Λουλού»· πόλκα (μτγρ. για μπάντα Σπ. Προσωπάρη). Α’ Παγκόσμια Εκτέλεση
* Αντώνιος Λιβεράλλης (1814-1842): Passo Doppio «del Maestro» (διασκ. για μπάντα Αλέκου Κάτσιου)
* Σπύρος Καίσαρης (1857-1946): « Jouissons de la vie » («Απολαύσεις της ζωής»), γαλλική πόλκα (ενοργ/ση για τη μπάντα της Φ.Ε.Κ. Σπ. Προσωπάρη)
* Αλέξανδρος Γκρεκ (1876-1959): Εισαγωγή από την οπερέττα «Μυριέλλα» (μτγρ. για μπάντα Σπύρου Δολιανίτη)
* Σπυρίδων Δουκάκης (1888-1974): Se… vals lente
* Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας (1861-1917): «Η Πριγκίπησσα της Σάσσωνος», ορχηστρική σουΐτα από την οπερέττα (διασκ. για μπάντα Σπύρου Μαυρόπουλου)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου