Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»


«Δεν ελπίζω τίποτα,
δεν φοβούμαι τίποτα,
είμαι λέφτερος»

Μία σπάνια παράσταση – αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης
από την Ομάδα 'Έκφρασης Κρητικών Χορών
Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη

Σάββατο 19 Μαΐου 2018, ώρα 21:30

Η επαναστατική φράση του Νίκου Καζαντζάκη μετουσιώνεται σε μία σπάνια παράσταση κρητικών χορών αφιερωμένη στην ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Οι TIMES του Λονδίνου έγραψαν: «Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε το συναρπαστικότερο γεγονός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η αποθέωση του ανθρώπινου ηρωισμού».

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί ως τώρα για τη μάχη της Κρήτης! Κάθε άνθρωπος που συμμετείχε είχε ή έχει να πει τη δική του ιστορία, όπως ο ίδιος τη βίωσε.

77 χρόνια μετά, οι κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης μαζί με 25 χορευτές και 5 μουσικούς επί σκηνής, προσεγγίζουν με το δικό τους τρόπο εκείνες τις ημέρες που η αγριότητα του πολέμου από τη μία και η απαράμιλλη ανοιξιάτικη ομορφιά του κρητικού τοπίου από την άλλη, δημιουργούν μία άκρως σουρεαλιστική κατάσταση, η οποία εμπνέει τους δημιουργούς της παράστασης.

Πρόκειται για μία παράσταση γεμάτη κρητική μουσική, χορό, τραγούδι, φράσεις, ποίηση, αφηγήσεις, μαρτυρίες αλλά και εικόνες, τοπία, ανθρώπους από την Κρήτη, που θα προβάλλονται παράλληλα στην οθόνη.

Βομβαρδισμοί, εκτελέσεις, βασανισμοί, κάψιμο χωριών, ορφανά παιδιά, μάνες μαυροφορεμένες, έρωτες που ο πόλεμος σταμάτησε απότομα, χοροί, ριζίτικα, μαντινάδες που εμψύχωναν τον κρητικό λαό είναι τα σημεία αναφοράς και έμπνευσης μίας πρωτότυπης παράστασης η οποία έχει στόχο να περάσει το μήνυμα της ειρήνης.

Κυριαρχεί η απόλυτη ταύτιση των κινήσεων του χορευτή με τον ρυθμό και το συναίσθημα της μουσικής, αλλά και το αυτοσχεδιαστικό του ταλέντο, να δημιουργεί δηλαδή αυθόρμητα χορευτικές φιγούρες επηρεασμένος από τους μουσικούς.

Ο θεατής έχει την ευκαιρία, να παρακολουθήσει μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικού διαλόγου χορευτών και μουσικών.

Στην εν λόγω παράσταση παρουσιάζονται πάνω από 16 κρητικοί χοροί από επίλεκτους χορευτές τους οποίους συνοδεύουν εξαίρετοι νέοι μουσικοί.

Η κρητική μουσική παράδοση θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο γιατί, όχι μόνο συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενσωματώνει δημιουργικά σύγχρονα μουσικά στοιχεία, αλλά παράλληλα καταφέρνει να εκφράζει και να σχολιάζει με ζωντανό τρόπο την σημερινή πραγματικότητα.

Οι δημιουργοί της παράστασης, Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης, σχολιάζουν: «Σήμερα σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα ,και τους Έλληνες, η κορυφαία αυτή στιγμή της ιστορίας μας, οφείλει να λειτουργήσει ως έμπνευση και κίνητρο.
Για να διαψεύσουμε όσους αμφισβητούν τη χώρα μας και να αποδείξουμε ότι την κρίσιμη ώρα μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να αγωνιζόμαστε με ομοψυχία και πίστη, να πετυχαίνουμε στόχους που φαίνονται αδύνατοι.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη αυτή κληρονομιά, ως πηγή έμπνευσης για να κερδίσουμε το σεβασμό και κυρίως το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει».

Το πιο δυσάρεστο γεγονός στον κόσμο είναι ο «πόλεμος!» Δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη καταστροφή!
Δεν έχει σημασία ποιοί τον κάνουν και πού, αφού είναι ΠΟΛΕΜΟΣ!
Πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι και να κυριαρχήσει η ΕΙΡΗΝΗ!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Έρευνα – Επιτόπια καταγραφή - Σύλληψη – Ιδέα παράστασης

Γιάννης Μεγαλακάκης
Σκηνοθετική επιμέλεια - Φωτιστικός σχεδιασμός


Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Κρητικοί χοροί

Θοδωρής Ποθουλάκης και οι συνεργάτες του
Μουσική

Βασίλης Λίνας
Σκηνοθεσία video – προβολών

Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμές
12 ευρώ με μπύρα ή κρασί στο bar
14 ευρώ με ποτό στο bar
17 ευρώ με ποτό στο τραπέζι
40 ευρώ φιάλη κρασί | 2 άτομα
80 ευρώ φιάλη ποτού | 4 άτομα

Προπώληση εισιτηρίων
www.viva.gr
11876
σε όλα τα καταστήματα
Seven Spots, Reload, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, αθηνόραμα.gr, vivakiosk, Yoleni's

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη
τηλ. 210 9315600





ΒIΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

Πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης.
Το 1997 χορεύουν στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύουν την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».

Το 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το 2006 κυκλοφορούν την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη».

Έχουν παρουσιάσει πρωτότυπες παραστάσεις και ειδικές εμφανίσεις και παρουσιάσεις στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, στο θέατρο Παλλάς, στο Θέατρο Βράχων, στο θέατρο Badminton, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο θέατρο Παπάγου, στο θέατρο Λυκαβηττού και αλλού συνεργαζόμενοι με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής , όπως ο Ψαραντώνης , ο Βασίλης Σκουλάς , ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ,ο Μανώλης Λιδάκης , η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλούς άλλους.

Επίσης έχουν συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες της ταινίας «El Greco» και με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς « Το Νησί».

Έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης , της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Υακίνθεια 2013: ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη


https://www.facebook.com/events/1675747235794910/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου