Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

«Ο αλλόκοτος φίλος (Χάντερ Τόμσον)» του Πέτρου Γκάτζια

Ο Χάντερ Τόμσον, ο εμπνευστής της λεγόμενης δημοσιογραφίας Gonzo (ζω τα γεγονότα και γράφω τις εμπειρίες μου), είχε μια παράξενη άποψη για το τι ακριβώς σημαίνει φιλία και το πώς πρέπει κανείς να συμπεριφέρεται στους φίλους του.
Η τεράστια φήμη που απέκτησε τον οδήγησε στο να έχει φιλίες ακόμη και στο Χόλιγουντ, ειδικά την περίοδο που ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του, στο οποίο κατέγραφε τη ζωή του, βουτηγμένη στις καταχρήσεις και τις ακολασίες.
Εκείνη την περίοδο, φιλοξενούσε στο υπόγειο του σπιτιού του τον Τζόνι Ντεπ, που θα τον ενσάρκωνε στην ταινία. Η ιδέα για τη συγκατοίκηση ήταν του ίδιου του Ντεπ, ο οποίος ήθελε να μελετήσει από κοντά τον συγγραφέα και δημοσιογράφο, ώστε να είναι καλύτερη η ερμηνεία του. Ο ηθοποιός συνήθιζε να καπνίζει λίγο προτού κοιμηθεί και να ρίχνει τη στάχτη από το τσιγάρο του σ’ ένα τασάκι ακουμπισμένο πάνω σε αυτοσχέδιο κομοδίνο. Έκανε το ίδιο πράγμα για μέρες, μέχρι που παρατήρησε ότι το κομοδίνο ήταν στην πραγματικότητα ένα κιβώτιο γεμάτο με δυναμίτη. Καλεί τότε τον Τόμσον κάτω στο υπόγειο και τον ρωτά αν αυτό που έβλεπε ήταν αληθινό, για να πάρει την απάντηση: «Θεέ μου, συνταγματάρχα! (έτσι ήταν τότε το παρατσούκλι του Ντεπ). Θα μπορούσες να μας τινάξεις όλους στον αέρα!». Η σχέση τους, άλλωστε, ήταν από την αρχή «εκρηκτική». Όταν γνωρίστηκαν, ο Ντεπ ανατίναξε μια ολόκληρη δεξαμενή με προπάνιο στην αυλή του συγγραφέα, ενώ ο Τόμσον επέμενε να διασκορπίσει ο ηθοποιός τις στάχτες του –όταν πεθάνει– με ένα κανόνι.
Ωστόσο, ο Ντεπ δεν ήταν ο μόνος φίλος του καλλιτέχνης τον οποίο είχε τρομοκρατήσει. Στα γενέθλια του Τζακ Νίκολσον, ο Τόμσον εμφανίστηκε στο κατώφλι της βίλας με το τζιπ του. Κουβαλούσε έναν τεράστιο ενισχυτή και έβαλε να παίζουν σε κασέτα οι αγωνιώδεις κραυγές ενός γουρουνιού, το οποίο έτρωγαν ζωντανό αρκούδες. Προβολείς με ισχύ 1.000.000 Watt φώτιζαν την είσοδο, στην οποία είχε αφήσει την κατεψυγμένη καρδιά ενός ελαφιού μέσα σε νάιλον σακούλα, ενώ πυροβολούσε διαρκώς στον αέρα με ένα εννιάρι Smith & Wesson. Ήταν ο τρόπος του να ευχηθεί χρόνια πολλά. Μόνο που εκείνη την εποχή ο Νίκολσον αντιμετώπιζε προβλήματα με έναν θαυμαστή του, ο οποίος τον παρενοχλούσε. Ο ίδιος αργότερα θα διηγηθεί ότι πανικοβλήθηκε, καθώς νόμιζε ότι δεχόταν επίθεση και στο σπίτι βρίσκονταν μαζί με την τότε σύντροφό του, Αντζέλικα Χιούστον, και οι δύο μικρές κόρες του.
Ένα άλλο περιστατικό μεταφέρει ο συγγραφέας Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ. Μια ομάδα φοιτητών επισκέπτεται τον Τόμσον στο εξοχικό του και του ζητά να υπογράψει το βιβλίο του. Εκείνος τους αναγκάζει να ακουμπήσουν τα βιβλία ένα-ένα στη ρίζα ενός δέντρου και αρχίζει να πυροβολεί με το 44άρι Magnum του, κάνοντας στο καθένα μια τεράστια τρύπα αντί για αυτόγραφο.
Στο ίδιο εξοχικό, ένα βράδυ, άδειασε τον πυροσβεστήρα πάνω σε έναν άλλο φίλο του, επειδή δεν άκουσε με προσοχή έναν δίσκο. Εκείνος μόλις είχε αποκοιμηθεί και ξύπνησε απότομα βήχοντας και μισοτυφλωμένος από τους αφρούς.
Αχόρταγος βιβλιοφάγος, αθεράπευτος πότης και δεινός σκοπευτής. Έτσι περιέγραφε τον εαυτό του ο Τόμσον, όταν δεν δήλωνε πως η ζωή του βελτιώθηκε θεαματικά από τότε που αναγκαστικά έπαψε να την παίρνει στα σοβαρά.
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου