Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Στις 3 Μαΐου ξεκινά η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής που θέτει η εποχή μας, η ουσιαστική ένταξή της στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων και η διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό είναι οι στόχοι της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που ανοίγει τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018.
Στη σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου στη ΔΕΘ-HELEXPO στην Αθήνα, στο Μουσείο Ακρόπολης, μίλησαν οι: Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής ΔΕΒΘ, Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO, Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του Δήμου Θεσσαλονίκης και Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία ανέφερε ότι «η υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Πολιτισμού συμπίπτει, χρονικά, με την υποστήριξη της εξωστρέφειας του ελληνικού βιβλίου, μέσω της συστηματικής συμμετοχής του στις διεθνείς εκθέσεις και της επαναλειτουργίας ενός προγράμματος υποστήριξης των μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων προς άλλες γλώσσες (προς τα ρωσικά, προς τα κινεζικά και προς όλες τις υπόλοιπες γλώσσες)». Και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, ο οποίος τόνισε ότι η ΔΕΒΘ είναι «μια ευκαιρία να τεθούν οι κατάλληλες ερωτήσεις και να αναζητηθούν οι κατάλληλες απαντήσεις, έτσι ώστε η εκδοτική δραστηριότητα και η διάδοση του βιβλίου να παραμείνουν ζωντανές – ένα διακύβευμα ταυτόχρονα δημοκρατικό και οικονομικό. Με άλλα λόγια, μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι το βιβλίο δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα». Την εκδήλωση συντόνισε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στους στόχους της ΔΕΒΘ, που είναι η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής της εποχής, η ουσιαστική ένταξη στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων, αλλά και η διάδοση και του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΔΕΒΘ, Μανώλης Πιμπλής. «Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θέλουμε να είναι κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής της διάδοσης του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθεί «ένα τρίγωνο Ελλάδα-Δυτική Ευρώπη-Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη».
«Πιστεύω ότι η 15η ΔΕΒΘ θα είναι η καλύτερη και πιο διεθνής έκθεση όλων των εποχών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Αναστάσιος Τζήκας, συμπληρώνοντας ότι «φέτος ανεβαίνουμε ένα επίπεδο», ενώ και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, τόνισε πως «η 15η ΔΕΒΘ είναι η πιο σημαντική και διεθνής έκθεση βιβλίου στην Ελλάδα» και υπογράμμισε τις στενές σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Γαλλία και, εν προκειμένω, με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Philippe Ray, αναφέρθηκε στις πλούσιες δράσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος της Γαλλοφωνίας, κάνοντας ειδική αναφορά και στους ελληνικής καταγωγής προσκεκλημένους συγγραφείς, αλλά και στη σχέση της Γαλλίας με την πόλη και την εβραϊκή κοινότητά της, που ήταν ανέκαθεν γαλλόφωνη.
Τη 15η ΔΕΒΘ, που θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η 15η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου