Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Αναμνήσεις μιας κατεχόμενης πόλης. Αθήνα 1941-1944

Στο πλαίσιο των Αρχαιολογικών Διαλόγων με θέμα «Πόλεις / Αστικό Τοπίο» (https://dialogues-in-archaeology.gr), σας προσκαλούμε σε έναν ηχητικό περίπατο με προφορικές μαρτυρίες στο κέντρο της Αθήνας την περίοδο της Κατοχής. 

Θα ακολουθήσουμε τις μνημονικές διαδρομές και θα περπατήσουμε στα χνάρια ανθρώπων που έζησαν στην κατεχόμενη από γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα Αθήνα από το 1941 έως το 1944. Στόχος μας είναι να σταθούμε σε σημαντικά στιγμιότυπα και τόπους μνήμης που έχουν εγγραφεί στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της Αθήνας.

Η αφετηρία του περιπάτου είναι στην πλατεία Κοτζιά έξω από το Δημαρχείο Αθηνών και ο τερματισμός στο Σύνταγμα.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο occupiedathens@gmail.com προκειμένου να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Στη συνέχεια θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες τα ηχητικά αρχεία και ο χάρτης, ώστε να τα αποθηκεύσουν σε μια συσκευή που υποστηρίζει ήχο (κινητά, mp3 player, κτλ.). Στον χάρτη υποδεικνύονται επιλεγμένα σημεία-στάσεις όπου θα ακούσουμε μια μικρή ιστορική εισαγωγή και αποσπάσματα μαρτυριών. 
Συνιστάται η χρήση ακουστικών για να μειώνεται ο θόρυβος από το περιβάλλον. Εναλλακτικά εάν κριθεί απαραίτητο τα αποσπάσματα θα μεταδοθούν με ένα ηχοσύστημα.
Σε περίπτωση που κάποιος/α αδυνατεί να προμηθευτεί ηλεκτρονική συσκευή ή έχει οποιαδήποτε άλλη απορία ας μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μας.
Παρακαλείστε επίσης να φορέσετε άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα.


Ο περίπατος πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια διπλωματικής εργασίας της Μαριλένας Κουκούλη στο ΠΜΣ της Πολιτιστικής Διαχείρισης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με επιβλέπουσα την Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας Ανδρομάχη Γκαζή.

Τα αποσπάσματα προέρχονται από τα αρχεία της ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα τη σειρά ντοκιμαντέρ το «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» (1987-1995), τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα του Χίτλερ, Μέρος Β: Τρόμος και Αντίσταση στο Γ’ Ράιχ» και «Η Ελλάδα του Χίτλερ, Μέρος Γ: Η πικρή απελευθέρωση» (2007) και το ντοκιμαντέρ «Απελευθέρωση της Αθήνας» (2007), τα αρχεία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (Ο.Π.Ι.Α), τα αρχεία της Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κολωνακίου (Ο.Π.Ι.ΚΟ), τα αρχεία του Εβραϊκού Μουσείο Ελλάδος και το προσωπικό αρχείο της Τασούλας Βερβενιώτη.

Συντελεστές

Έρευνα και Σχεδιασμός Ηχητικού Περιπάτου: Κουκούλη Μαριλένα
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ανδρομάχη Γκαζή
Ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας, Βασίλης Τσιγκρής
Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Πάρις Λαυτσής- Σκρέτας
Σχεδιασμός Φυλλαδίου: Γιώργος Λαυτσής- Σκρέτας

Πλατεία Κοτζιά Κ., 105 51 Αθήνα, Ελληνικη Δημοκρατια
01/06/2016

https://www.facebook.com/events/179483466104369/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου