Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

Όπερα «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ειρήνης Κώνστα

Όπερα «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ειρήνης Κώνστα

Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος

Συμμετέχουν:

Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο

Ηρακλής & Ύλλος: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος

Μακαρία: Ρέα Βουδούρη, σοπράνο

Ευρυσθέας: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος

Αλκμήνη: Κατερίνα Μποτώνη, μεσόφωνος

Παντελής Λεγάκης, πιάνο με ορχηστρικό σύνολο

Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Γαλατσίου

Φεστιβάλ Δήμου Γαλατσίου 2018
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
Ώρα 21:00 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη 

Όπερα «Τραχίνιες» του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Κώνστα
Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος

Λυρική τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή 

με την επωνυμία «Ολυμπιακή Φλόγα»

Η σύγχρονη αριστουργηματική όπερα «Τραχίνιες» του Σοφοκλή του Παναγιώτη Καρούσου, με την επωνυμία «Ολυμπιακή Φλόγα» έκανε το θριαμβευτικό της ντεμπούτο στο Lincoln Center της Νεας Υορκης στις 26 Μαρτιου 2016. Στις 5 Ιουλίου 2016 ξαναπαρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Θερινό Φεστιβάλ της Αστόριας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου είναι μια όπερα σε δύο πράξεις που σχετίζονται με το μύθο του Ηρακλή και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, και θα πραγματοποιηθεί με αρχαία ελληνικά κοστούμια και σκηνοθεσία. Η όπερα στο σύνολό της βασίζεται στην Ολυμπιακή φλόγα και όπως ξεδιπλώνεται μας δίνει τη θεμελιώδη έννοια πίσω από το αρχαίο ελληνικό θρησκευτικό τελετουργικό, με σκοπό να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στους θεούς.
Η πρώτη πράξη της όπερας περιλαμβάνει ποιήματα από τον Όμηρο (Ομηρική ύμνοι), τον Πίνδαρο (Ολυμπιακοί ύμνοι «Ολυμπιόνικοι»), και τον Ησίοδο (Έργα και Ημέραι).
Η δεύτερη πράξη της όπερας βασίζεται αποκλειστικά στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Στις Τραχίνιες, περιγράφονται τα βάσανα του Ηρακλή και η εξιλέωση της Δηιάνειρας, με τον τραγικό θάνατό της. Η οπερατική τραγωδία «Ολυμπιακή Φλόγα» παρουσιάζει την ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία με δωρικό λυρισμό, και ως μουσούργημα είναι ένα έργο με συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η σύνθεση και ενορχήστρωση της όπερας επηρεάζεται από την μετα-ρομαντική εποχή στη μουσική και από άλλα κλασικά στοιχεία της ελληνικής αρχαιότητας καθιστώντας έτσι μια avant-garde όπερα. Κατέχει δεσπόζουσα θέση σε αυτό το έργο όπως και σε άλλα του Παναγιώτη Καρούσου η έξαρση του λυρισμού, η οποία σχετίζεται και με την αρχαία ελληνική τραγωδία. Η όπερα έκανε Παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό του Μόντρεαλ (Βασιλική Notre-Dame) με σολίστ, χορωδία και μεγάλη συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Andre Gauthier. Στην Ελλάδα, η όπερα παρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή, με κοστούμια σε σκηνοθεσία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου που πρωταγωνίστησε στο έργο και Δηιάνειρα την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα. Το στυλ bel-canto των αριών και ο μελαγχολικός ρομαντισμός αναδεικνύουν το έργο ως ένα σημαντικό οπερατικό αριστούργημα της νέας εποχής, «μιά πρωτότυπη έξαρση του λυρισμού στην όπερα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου