Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Περουζέ, του Θεόφραστου Σακελλαρίδη - Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

H αριστοτεχνική όπερα "Περουζέ" του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε λιμπρέτο του Γεώργιου Τσοκόπουλου, πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο Ολύμπια το 1911. 
Η επιτυχία αυτής της «ελληνικής Κάρμεν», με θέμα τον παράφορο
και καταστροφικό έρωτα μιας τσιγγάνας κι ενός νέου χωρικού, ήταν τόσο μεγάλη, που ανέβαινε συνέχεια έως το 1950! 

Από το συγκεκριμένο έργο προέρχεται η γνωστή άρια «Νεράιδα του γιαλού» και το ντουέτο «Πιο θερμά». 
Χάρη στον μουσικολόγο Γ. Λεωτσάκο η παρτιτούρα διασώθηκε. O μαέστρος Βύρων Φιδετζής επιμελήθηκε το εξαιρετικά φθαρμένο χειρόγραφο και η όπερα Περουζέ παίζεται ξανά τώρα, σχεδόν 70 χρόνια μετά το τελευταίο της ανέβασμα στην ΕΛΣ!

Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης, ταλαντούχος και παραγωγικότατος συνθέτης και αρχιμουσικός, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ελληνικής οπερέτας. Το προσωπικό, εντελώς ξεχωριστό ιδίωμά του δημιουργείται από το αριστοτεχνικό πάντρεμα των ετερόκλητων επιρροών του, που κινούνται ανάμεσα στο δημοτικό τραγούδι, ανατολίτικα ιδιώματα, τη γαλλική και την αυστριακή οπερέτα, την τσιγγάνικη μουσική, την καντάδα, ακόμα και την τζαζ.

Ο Βύρων Φιδετζής, ο σπουδαίος αρχιμουσικός που έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάδειξη του έργου ελλήνων συνθετών, διευθύνει τη νεοσυσταθείσα Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (Athens Philharmonia Orchestra). Το ενδιαφέρον της ορχήστρας είναι στραμμένο στη νεοελληνική έντεχνη µουσική δηµιουργία, η οποία µέχρι σήµερα δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει.

Στην αναβίωση της όπερας "Περουζέ" συμπράττουν η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Χορωδία Θεσσαλονίκης.
Σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής, που έχει συνδέσει το όνομά του με εξαιρετικές παραστάσεις όπερας.
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 50€, ΖΩΝΗ Α΄ 40€, ΖΩΝΗ Β΄ 30€, ΖΩΝΗ Γ΄ 20€, ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ 15€, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/65+ 10€, ΑΝΕΡΓΩΝ/ΑΜΕΑ 5€


https://www.facebook.com/events/208519703084573/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου