Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

W.A.Mozart: 4 κονσέρτα για πιάνο


W.A.Mozart: 4 κονσέρτα για πιάνο 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη λήξη του φετινού Φεστιβάλ, παρουσιάζονται τα 4 κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων του W. A. Mozart στη εκδοχή τους για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, με σολίστ τους Δόμνα Ευνουχίδου, Χαράλαμπο Αγγελόπουλο, Νίκο Κυριόσογλου, Τριαντάφυλλο Λιώτη και τα κουαρτέτα 'LynX', 'Salonicco'. Συμμετέχουν με νέα πρωτότυπα έργα για κουαρτέτο εγχόρδων, βασισμένα σε θέματα των αντίστοιχωχ κονσέρτων, οι συνθέτες Δημήτρης Σκύλλας, Γεωργία Κουμαρά, Σάββας Τσιλιγκιρίδης και Ορέστης Παπαιωάννου.

Πρόγραμμα

W. A. Mozart: Τα 4 κονσέρτα για πιάνο και έγχορδα
και 4 Δεκεμβρίου, 20:30
Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Σάββας Τσιλιγκιρίδης: Νέο έργο
W. A. Mozart: Κονσέρτο σε Φα μείζονα, KV 413
Allegro
Larghetto
Tempo di menuetto

Κουαρτέτο Salonicco - πιάνο Τριαντάφυλλος Λιώτης

διάλειμμα

Ορέστης Παπαϊωάννου: Νέο έργο
W. A. Mozart: Κονσέρτο σε Λα μείζονα, KV 414
Allegro
Andante
Allegretto

Κουαρτέτο Salonicco - πιάνο Δόμνα Ευνουχίδου

Εισιτήρια 12 και 6 ευρώ (ξεχωριστά για 3 ή 4 Δεκεμβρίου)
Εισιτήρια 20 και 10 ευρώ (μαζί για 3 και 4 Δεκεμβρίου)

Προπώληση Γκαλερί Αγγελόπουλου, Τσιμισκή 121, 2310273298, Δευτέρα - Σάββατο 10:00 - 14:00 εκτός αργιών


Βιογραφικά συντελεστών

Κουαρτέτο εγχόρδων Salonicco

Το Κουαρτέτο Salonicco ιδρύθηκε το 2014 από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Έχει εμφανιστεί στο θέατρο της Αρχαίας Αγοράς, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στα Κυριακάτικα Πρωινά της ΚΟΘ. Επιθυμία του είναι να μεταφέρει το πλούσιο ρεπερτόριο για κουαρτέτο εγχόρδων σε όσο γίνεται πιο ευρύ κοινό.
David Bogorad, βιολί
Ευτυχία Ταλακούδη, βιολί
Παύλος Μεταξάς, βιόλα
Μυρτώ Ταλακούδη, τσέλο

Ο Δανοαμερικανός βιολονίστας και βιολιστής Ντέιβιντ Μπόγκοραντ έκανε το ντεμπούτο του με την ορχήστρα της Εθνικής Δανέζικης Ραδιοφωνίας το 2005. Έχει συμπράξει ως σολίστ βιολιού και βιόλας με ορχήστρες στη Δανία, Ελλάδα, Γαλλία και στις Η. Π. Α. Ως μέλος του Prima Trio εμφανίστηκε σε κύκλους συναυλιών όπως το Da Camera Society, Los Angeles και Dumbarton Oaks στην Washington DC. Eχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ, όπως το Copenhagen Summer Festival, το Frederiksværk Musikfestival και το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας. Βραβεύτηκε σε διαγωνισμούς, όπως το “Øresund Soloist”, “National Danish String Competition” και “Sorantin Competition” στις Η. Π. Α. Είναι κάτοχος του Bachelor στο βιολί από το Oberlin Conservatory of Music, Η. Π. Α. από όπου έλαβε το βραβείο “Louis and Annette Kaufmann” για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στο βιολί. Το 2015 πήρε δίπλωμα βιόλας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με άριστα παμψηφεί. Καθηγητές του ήταν ο Milan Vitek και ο Odin Rathnam στο βιολί, η Marylin McDonald στο μπαρόκ βιολί και η Karen Ritscher και η Κατερίνα Μητροπούλου στη βιόλα.
Από το 2010 είναι μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου στη βιόλα, από το 2014 πρώτο βιολί στο Κουαρτέτο Salonicco και δίνει συναυλίες με το σύνολο Kyklos. Έχει τη θέση του Β' Κορυφαίου στα δεύτερα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Η Ευτυχία Ταλακούδη σπούδασε επί σειρά ετών με τους P. Arnaudov, Κ. Γαλιλαία και Ε. Παπαδημήτρη. Πήρε δίπλωμα βιολιού από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με άριστα παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές της στην Καρλσρούη της Γερμανίας με τον Στέλιο Καφαντάρη και αργότερα με υποτροφίες από το ΙΚΥ και το Raphael Foundation στο Οberlin Conservatory of Music, ΗΠΑ με καθηγητές τους Taras Gabora, Μilan Vitek, Marilyn McDonald (μπαρόκ βιολί) και τα μέλη του St. Petersburg Quartet. Ως μέλος διαφόρων συνόλων μουσικής δωματίου έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Τσεχία, Δανία και Η. Π. Α. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, είναι μέλος του κουαρτέτου Salonicco και διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης. Από το 2002 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Ο Παύλος Μεταξάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Το 2001 πήρε το πτυχίο στο βιολί από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Ν. Αρχοντή) με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και το 2004 πήρε δίπλωμα βιόλας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Χ. Σειρά) με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο.
Κατέχει τα διπλώματα βιόλας (Diplom Kuenstlerische Ausbildung, 2007) και (Diplom Solistische Ausbildung, 2010) από την Κρατική Ανωτάτη Μουσική Σχολή του Trossingen στη Γερμανία (τάξη βιόλας prof. James Creitz).
Είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ενώ έχει συνεργαστεί ως σολίστας με ορχήστρες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Μυρτώ Ταλακούδη πήρε Δίπλωμα Βιολοντσέλου με τη διδασκαλία του Μ. Καζαμπάκα και ξεκίνησε τις ανώτερες σπουδές της με υποτροφία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στη Hochschule für Musik του Freiburg με τους C. Henkel και A. Contino. Ως υπότροφος του ΙΚΥ και του Eva Heinitz Fellowship συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Indiana University Jacobs School of Music στο Bloomington των ΗΠΑ, στην τάξη του Janos Starker. Παράλληλα μελέτησε μπαρόκ τσέλλο με τις Christine Kyprianides και Susanne Wahmhoff. Έχει διατελέσει μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Καμεράτα – Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής, είχε τη θέση κορυφαίας Α’ στην Εθνική Λυρική Σκηνή και εργάστηκε επί τέσσερα έτη στην Όπερα του Chemnitz (Robert-Schumann-Philharmonie) και τη Neue Philharmonie Westfalen στη Γερμανία. Συνεργάζεται με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι μέλος του συνόλου Contra Tempo και διδάσκει στο Ν.Ω.Θ. και το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης.


Τριαντάφυλλος Λιώτης

Ο Τριαντάφυλλος Λιώτης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος (τάξη Άννας Αικατερίνη) και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Νικολάου Τασόπουλου, Δίπλωμά, “Άριστα Παμψηφεί” και “1ο Βραβείο”) και τις συνέχισε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Ντέτμολντ με τον καθηγητή Alfredo Perl (Bachelor και Master Solist) και μετέπειτα στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Καρλσρούης με τον καθηγητή Dr. h.c. Kalle Randalu (Solistenexamen). Ο Τριαντάφυλλος Λιώτης έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου. Έχει δώσει πολλές συναυλίες αποκομίζοντας εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κροατία, Ελβετία, Ισπανία). Έχει εκτελέσει για πρώτη φορά έργα σύγχρονης μουσικής, ανάμεσά τους και βραβευμένων συνθετών όπως η Ευαγγελία (Λίνα) Τόνια. Ηχογραφήσεις του έχουν μεταδοθεί σε Τηλεόραση και Ραδιόφωνο. Από το 2011 είναι υπότροφος του ιδρύματος “Villa Musica Rheinland-Pfalz”.

Σάββας Τσιλιγκιρίδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου.
Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται συνθέσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής, ηχητικές εγκαταστάσεις, μουσική για το θέατρο, για σόλο όργανα, ενόργανα σύνολα και ορχήστρα.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική.
Έχει λάβει παραγγελίες μεταξύ άλλων, από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και το Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το μουσικό σύνολο Idee Fixe, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το Pocket Ballet Project (Ιταλία) και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Δόμνα Ευνουχίδου

Η Δόμνα Ευνουχίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο με άριστα και Α’ βραβείο (τάξη Α. Κοντού). Συνέχισε τις σπουδές της στην École Normale de Musique (τάξη Ζαν Μπλανκάρ) και στο Conservatoire National Supérieur de Musique στο Παρίσι, απ’ όπου αποφοίτησε με Α’ βραβείο στο πιάνο και στη μουσική δωματίου (τάξη Aldo Ciccolini).
Επίσης, φοίτησε στη Musikhochschule του Μονάχου και εργάστηκε σε σεμινάρια και θερινές μουσικές ακαδημίες με τον Μαουρίτσιο Πολλίνι, τον Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, τον Σέρτζιου Τσελιμπιντάκε κ.ά.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με τη Συμφωνική της Βουδαπέστης και της Κωνσταντινούπολης, τη Φιλαρμονική της Μαδρίτης, την Ορχήστρα Pro Musica της Οξφόρδης, τη Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Συμφωνική του Μπάντεν-Μπάντεν, την Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου κ.ά. Ως σολίστ, συμμετείχε επίσης σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθηνών, Σύμης, Πατρών, Ηρακλείου, Δημήτρια, Αιξ αν Προβάνς, Donaueschingen, Οχρίδας, Midem-Cannes κ.ά).
Η δισκογραφία της περιλαμβάνει όλα τα έργα για πιάνο του Γιάννη Κωνσταντινίδη, καθώς και έργα του Αιμίλιου Ριάδη, του Μανώλη Καλομοίρη και του Μωρίς Ραβέλ. Έχει, ακόμα, ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το ρεπερτόριο της πιανίστριας περιλαμβάνει 40 κοντσέρτα και μια μεγάλη επιλογή έργων για σόλο πιάνο, από τον Μπαχ μέχρι σήμερα.
Διδάσκει στο Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης και ήταν διευθύντρια του Νομαρχιακού Ωδείου Φλώρινας από το 2007 έως το 2012. Συχνά συμμετέχει σε ελληνικές και διεθνείς επιτροπές διαγωνισμών.
Η Δόμνα Ευνουχίδου έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση νέων μουσικών θεσμών στη Βόρεια Ελλάδα, όπως είναι η Εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών, η Βαλκανική Εβδομάδα Νέων Καλλι­τεχνών και οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες, που διοργανώνει κάθε χρόνο η HELEXPO. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου-HELEXPO της Θεσσαλονίκης. Οργάνωσε το Φεστιβάλ «Μουσική στη Σαμοθράκη» και το Φεστιβάλ «Σεμινάρια Μουσικής» στο Νυμφαίο.
Το 1998 ίδρυσε το Piandaemonium, ένα συγκρότημα δώδεκα πιανιστών σε έξι πιάνα, που ερμηνεύει, κυρίως, σύγχρονη μουσική και συνθέσεις γραμμένες ειδικά γι' αυτό.

Ορέστης Παπαϊωάννου

Ο Ορέστης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1993. Ξεκίνησε μαθήματα κλαρινέτου στο Ωδείο Δήμου Έδεσσας σε ηλικία 7 ετών στην τάξη του Δημήτρη Παπαϊωακείμ, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα Πανψηφεί και Πρώτο Βραβείο καθώς και μαθήματα ανώτερων θεωρητικών στην τάξη του Γιάννη Γκουράνη, με Πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης με Άριστα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλαρινέτου με καθηγητές τους Μίλτο Μουμουλίδη και Aurelian Octav Popa, μουσικής δωματίου με την καθηγήτρια Sanda Craciun Popa, Μasterclass διεύθυνσης με τον Μιχάλη Οικονόμου καθώς και Μasterclass Σύνθεσης με τον Γιώργο Βασσιλαντωνάκη.
Από το 2011 φοιτά στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην τάξη Σύνθεσης του Χρήστου Σαμαρά. Έχει παίξει σε πρώτες εκτελέσεις φοιτητών της Τάξης με το τρίο σύγχρονης μουσικής “Ensemble Omega”. Το 2015 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελληνικών Χορωδιών για το έργο του για μικτή χορωδία «Ελεγεία» και κέρδισε το Πρώτο Βραβείο σύνθεσης στον 6ο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Antonín Dvořák στην Πράγα της Τσεχίας, καθώς και δύο ειδικά βραβεία για καλύτερο έργο αυστηρού στυλ και καλύτερης τονικής μουσικής.


https://www.facebook.com/events/1510972065892051/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου