Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

John Adams: ο συνθέτης της όπερας «Ο Νίξον στην Κίνα»

Ο John Coolidge Adams (που γεννήθηκε 15 Φλεβάρη, 1947) είναι ένας βραβευμένος Αμερικανός συνθέτης με ισχυρές ρίζες στο μινιμαλισμό. Στα γνωστά έργα του συμπεριλαμβάνονται τα Short Ride in a Fast Machine (1986), On the Transmigration of Souls (2002) ένα χορωδιακό κομμάτι στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, (για το οποίο κέρδισε το βραβείο Pulitzer Prize for Music 2003 ), και Shaker Loops (1978), ένα μινιμαλιστικό έργο για έγχορδα. Η γνωστή όπερα του Νίξον στην Κίνα (1987), εξιστορεί την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972. Η άλλη γνωστή του όπερα είναι ο Doctor Atomic (2005), όπου αναφέρεται στον Robert Oppenheimer, και το the Manhattan Project, που είναι η κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.

Γεννημένος στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ ο έμαθε από τον πατέρα του κλαρινέτο από μικρή ηλικία. Αργότερα σπούδασε κλαρινέτο στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, και ειδικεύτηκε στην σύνθεση. Ως σολίστας ερμήνευσε το Κλαρινέτο Κονσέρτο του Walter Piston στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Δίδαξε μουσική στο San Francisco Conservatory of Music από το 1972 μέχρι το 1984. Η όπερα The Death of Klinghoffer διαδραματίζει την διαμάχη μεταξύ Ισραηλιτών και Παλαιστινίων και τον θάνατο του Αμερικανοεβραίου Leon Klinghoffer. Το Βιολί του Κονσέρτο είναι ένα άλλο σημαντικό έργο της σύγχρονης Αμερικανής κλασικής μουσικής. Αν και μινιμαλιστης ο John Adams προχωρεί πιο πέρα από τον Philip Glass, όμως κάτω από το ίδιο πρίσμα της εγκεφαλικής κάπως ψυχρής ατμόσφαιρας στην μουσική.

Όταν γνώρισα τον John Adams μου είπε ότι είναι μεγάλο το τίμημα να χαρακτηρισθεί κάποιος ως εθνικός συνθέτης, ο μουσικός δημιουργός πρέπει να είναι για όλο τον κόσμο».

(Ο Παναγιώτης Καρούσος με τον μεγάλο Αμερικανό μουσικοσυνθέτη John Adams)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου