Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Οίκος Εθνοτήτων της Μόσχας - Λογοτεχνική βραδυά

Μόσχα, 29 Οκτωβρίου 2015
Μία ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, όταν είχαμε την ιδιαίτερη ευκαιρία να απολαύσουμε, στο πλαίσιο της λογοτεχνικής βραδυάς που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας, την αμεσότητα, τη ζεστασιά, την ανθρωπιά, τις ευαισθησίες του διακεκριμένου Έλληνα ερευνητή του ζητήματος της γενοκτονίας του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εξαίρετου συγγραφέα επιστημονικών πονημάτων και λογοτεχνικών έργων (μεταξύ άλλων και του ιστορικού μυθιστορήματος «Κόκκινο ποτάμι»),Χάρη Τσιρκινίδη.
 
Μάς αφόπλισε με την ειλικρίνεια και το συναισθηματισμό του, μοιραζόμενος μαζί μας τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς του για το μέλλον του Ελληνισμού, αφού προέβη σε μία σύντομη ιστορική επισκόπηση των δοκιμασιών της Ορθόδοξης Ανατολής ανά τους αιώνας, επισημαίνοντας, βέβαια, το μέγιστο ρόλο της Ρωσίας σήμερα για την εξασφάλιση των ισορροπιών στον πλανήτη μας.
Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι η διατήρηση και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους, εφόσον εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του ολιτισμικού κληροδοτήματος, αλλά και την αρμονική ύπαρξη και συνύπαρξη εθνών, στα πλαίσια πάντα κρατικών δομών που διέπονται από το κράτος δικαίου. Ο σεβασμός, η δικαίωση της ιστορικής μνήμης και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης πραγμάτων δεν είναι, ή μάλλον δεν πρέπει να είναι, έννοιες επιλεκτικές, αλλά καθολικές. Παρ΄όλα αυτά σήμερα, από τη διεθνή κοινότητα, εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας του χριστιανικού πληθυσμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της ενδοχώρας της Ανατολίας  την περίοδο 1908-1923.
  
Από αριστερά: Θεόδωρος Καραφουλίδης (γενικός δ/ντής εταιρείας “PROTOS”, χορηγό;ς, αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΠ), Ναντέζντα Θεοδωρίδου (δημοσιογράφοςμ, παραγωγό;ς, τηλεοπτοικό κανάλι ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ), Δώρα Γιαννίτση /слева направоФедор Карафулиди (ген. Директор компании «ПРОТОС», меценат, правление ГКЦ), Надежда Феодориди (журналист, продюсер, телеканал «КУЛЬТУРА»), Теодора Янници (директор ГКЦ). 
Ιδιαίτερα μας χαροποίησε η συμμετοχή της νεολαίας, η οποία, μαζί με όλους τους παρευρισκομένους, είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το «Κόκκινο ποτάμι» στη ρωσική, με αυτό΄γραφο του ίδιου του συγγραφέα, δεδομένου ότι πρόσφατα, κατόπιν πρωτοβουλίας και ενεργειών του Κ.Ε.Π., πραγματοποιήθηκε έκδοση νέου τιράζ.
Η βραδυά πλαισιώθηκε από ανάγνωση αποσπασμάτων του μυθιστορήματοις «Κόκκινο ποτάμι» από τον ομογενή ηθοποιό και καλό φίλο Γιάννη Πολίτοβ και τη διευθύντρια του Κ.Ε.Π., ιστορικό και ηθοποιό, Δώρα Γιαννίτση,  καθώς και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Συγκρότημα του ΚΕΠ με επικεφαλής-καλλιτεχνική διευθύντρια την Τατιάνα Τσόρναγια, το οποίο παρουσίασε χορούς από τον Ελληνισμό της Καππαδοκίας και του Πόντου.  
Είναι η δεύτερη φορά  μέσα στα τελευταία πέντε (5) χρόνια, που έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τύχη να εισπράττουμε το εξαιρετικό χάρισμα του Χάρη Τσιρκινίδη, πρωτοπόρου ερευνητή εδώ και περισσότερο από τριάντα (30) χρόνια στο ζήτημα της αποκατάστασης της ηθικής τάξης, της αναγνώρισης του ιστορικού γεγονότος της Γενοκτονίας, της νομικής τεκμηρίωσής του.
 
Актер Яннис Политов, писатель-исследователь Харис Циркинидис и Теодора Янници / ο ομογεής ηθοποιόςΓιάννης Πολίτοβο Χάρης Τσιρκινίδης και η Δώρα Γιαννίτση.
Το κοινό έθεσε και το ερώτημα της μεταφοράς στην κινηματογραφική οθόνη του μυθιστορήματος«Κόκκινο ποτάμι», κάτι, για το οποίο έχει γίνει λόγος αρκετές φορές στο παρελθόν, ενώ αποφασίστηκε να προβούμε περί τούτου σε ομαδικό διάβημα-επιστολή προς την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.       
Για άλλη μία φορά δραττόμεθα της ευκαιρίας να εκφράσουμε στον κύριο Τσιρκινίδη, ευρισκόμενο στη Μόσχα προσκεκλημένος διεθνούς συνεδρίου για το ζήτημα της νομικής τεκμηρίωσης της Γενοκτονίας, που διοργανώνεται από την κοινότητα και την Εκκλησία της Αρμενίας,  την ευγνωμοσύνη μας για την ανάταση ψυχή και πνεύματος, που μάς προσέφερε
Η βραδυά εμπλουτίσθηκε από έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφικά ντοκουμέντα της εν λόγω περιόδου, καθώς και συνοδεύθηκε από συγκλονιστικά κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, που σχετίζονται με τη Γενοκτονία και την καταστροφή της Σμύρνης, παραπομπές στο Διαδίκτυο στα οποία παρατίθενται κάτωθι:


http://networkedblogs.com/LvmBP
 
Επισυνάπτονται φωτογραφίες και υλικό από τη εκδήλωση,ήτοι:
Το κείμενο της διάλεξης – παρουσίασης του συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη «Γενοκτονία Ελλήνων – Νομική Τεκμηρίωση» σε ρωσική και ελληνική.
Το κείμενο εισαγωγικής ομιλίας της διευθύντριας του Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση με μία σύντομη ιστορική επισκόπηση της παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Ιστορική επισκόπηση της πορείας του Ελληνισμού στην περιοχή από τη αρχαιότητα μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή.
 
Με εκτίμηση
Δώρα Γιαννίτση,
διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου