Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ /ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015

Είναι γνωστό ότι από τον Αύγουστο αυξήθηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές στη χώρα, λόγω της όξυνσης του πολέμου σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Ειδικότερα στην περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας, καταφθάνει καθημερινά μεγάλος αριθμός προσφύγων, οι οποίοι τη χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό πριν μεταβούν στα καθορισμένα κέντρα φιλοξενίας και από εκεί στα σύνορα με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στη δημιουργία εντάσεων και προβλημάτων στην περιοχή της πλατείας και των γύρω δρόμων. Οι μεν πρόσφυγες αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, για όσο διάστημα παραμείνουν στην περιοχή, αφού στερούνται και τις πιο στοιχειώδεις ανέσεις εκεί, οι δε κάτοικοι νιώθουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει σημαντικά υποβαθμιστεί. Όσο για τους καταστηματάρχες και άλλους επαγγελματίες της περιοχής, βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας την εργασία τους να πλήττεται  ανεπανόρθωτα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ Πλατείας Βικτωρίας οργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015 το απόγευμα στον κοντινό στην πλατεία κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ στην οποίαν κάλεσε κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής να εκθέσουν τα προβλήματά τους, να συζητήσουν με εκπροσώπους  αρμόδιων φορέων, και να γίνει προσπάθεια να βρεθεί από κοινού μια λύση που θα εξυπηρετεί όλες τις πλευρές. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βασίλης Παπαδόπουλος και η βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Χαρά Καφαντάρη, καθώς και εκπρόσωπος της ΟΜ του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εκδήλωση επισημάνθηκαν από την ΟΜ τα χαρακτηριστικά της κρίσης και της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ, με άξονα την δημιουργία Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, την αλλαγή της ατζέντας στην κοινωνία για το προσφυγικό και από την “ ανακατάληψη του κέντρου των πόλεων”, στην συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ του  περάσματος στην κοινωνία του κλίματος  αλληλεγγύης και στην έμπρακτη αναγνώριση του προβλήματος και της έκτασης του. Και φυσικά στην αναγκαία ύπαρξη της κυβέρνησης της Αριστερός μιας και όλοι ανατριχιάζουμε στην σκέψη να υπήρχε ανάλογη κυβέρνηση στην χώρα μας με την Ουγγαρία και τις επιπτώσεις αυτού στο Αιγαίο και στην έλευση των προσφύγων.

Στο ακροατήριο συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι και καταστηματάρχες της Πλατείας οι οποίοι αφενός εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους αλλά και  έντονη ανησυχία για τις συνεχώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές, οι οποίες κατακλύζουν καθημερινά την Πλατεία, αφετέρου εξέθεσαν τις αφόρητες συνθήκες διαβίωσης και για τους πρόσφυγες που στρατοπεδεύουν στην περιοχή χωρίς τις στοιχειώδεις ανέσεις αλλά και για τους ίδιους λόγω της τρομερής υποβάθμισης της ποιότητας ζωής τους με τις επικρατούσες συνθήκες. Οι καταστηματάρχες επίσης εξέφρασαν την απόγνωσή τους ότι οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες έχουν καταστραφεί αφού η περιοχή έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε  γκέτο και δεν πλησιάζουν πελάτες από άλλες περιοχές της Αθήνας.

Ο ΓΓ άκουσε τα αιτήματα των κατοίκων και,  αφού εξέθεσε από την πλευρά της κυβέρνησης της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπη, λόγω της όξυνσης του προσφυγικού/μεταναστευτικού δεσμεύτηκε στα παρακάτω: α) θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει το αίτημα των κατοίκων να μεταφέρονται οι πρόσφυγες κατευθείαν στους χώρους φιλοξενίας και να σταματήσει να λειτουργεί Πλατεία Βικτωρίας ως ενδιάμεσος σταθμός β) θα φροντίσει να οργανωθούν τρία τέσσερα μεγάλα μόνιμα κέντρα φιλοξενίας σε διάφορα μέρη της Αθήνας όπου θα οδηγούνται αμέσως οι πρόσφυγες από τον Πειραιά και γ) η κατανομή των 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου θα γίνει βάσει σχεδίου σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και όχι στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές όπως η Πλατεία Βικτωρίας.

Η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους κατοίκους θα συνεχίσει, θεσπίζοντας  για πρώτη φορά αδιαμεσολάβητο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και τους θεσμικούς εκπροσώπους ώστε να θίγονται άμεσα τα προκύπτοντα από τους πρόσφυγες θέματα, τον αγώνα  για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή, στην σταθερή απόκρουση ρατσιστικών αντιλήψεων και στην έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου