Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Tα Βιβλία των Τραγουδιών του John Cage Songbooks

O Ανάργυρος Δενιόζος με την Άννα Παγκάλου, mezzo την Ειρήνη Φωτεινάκη, soprano και το ensemble Continuum (Athens branch) παρουσιάζουν την μουσική παράσταση «Tα Βιβλία των Τραγουδιών του John Cage» στο Θέατρο Πόρτα, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, ώρα 21:15.

Τα Song Books του John Cage γράφτηκαν το 1970 και είναι αφιερωμένα στην mezzo soprano Cathy Berberian και την performer Simone Rist. Πρόκειται για ένα από τα πιο ποιητικά και την ίδια στιγμή πολιτικά έργα του συνθέτη. 
‘Ενα κοινό θέμα διατρέχει όλο το έργο, μία φράση από το ημερολόγιο του (Diary: How To Improve The World (You Will Only Make Matters Worse)): Συνδέουμε τον Satie με τον Thoreau. 
Η φύση με την πολυπλοκότητά της, ο θόρυβος και η σιωπή, η καθημερινήμας εμπειρία που συνδυάζει ταυτόχρονα πολλές αισθήσεις και εμπειρίες, είναι τα πρότυπα για τα Song Books.
Tην ίδια στιγμή η παράσταση φωτίζει στιγμιότυπα από μία κοινωνική-πολιτική ουτοπία, αναπαράσταση μίας κοινωνίας όπου όλοι συνυπάρχουν και συνεργάζονται ή δρουν παράλληλα σε ολοένα μεταβαλόμενους σχηματισμούς

Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια ποικιλία στην μορφή του που συνδυάζει την μουσική με την performance. Aποτελεί ένα πανόραμα των συνθετικών προσεγγίσεων του John Cage, από τα λυρικά κομμάτια της πρώτης περιόδου του μέχρι την εποχή των happenings και της απροσδιοριστίας σε ένα συχνά χιουμοριστικό, απροσδόκητο συνδυασμό που περιλαμβάνει από το συνηθισμένο και το καθημερινό μέχρι το ανεξήγητο.
Ο συνθέτης προσφέρει ένα τεράστιο μουσικό κ.α. υλικό, οδηγίες για την χρήση του καθώς και την δυνατότητα να συνδυαστεί με συγκεκριμένα οργανικά και ηλεκτρονικά έργα του όπως τα Solo(s) από το Concert for Piano and Orchestra (1957-58) η Aria (1958) και το Fontana Mix (1958). Από αυτό το υλικό, ο Ανάργυρος Δενιόζος δημιούργησε μία νέα performance version για τραγουδιστές, μουσικούς, performers και τεχνικούς προσαρμοσμένη ειδικά για το θέατρο Πόρτα όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Συμμετέχουν:
Άννα Παγκάλου, μέτζο σοπράνο
Ειρήνη Φωτεινάκη, σοπράνο
Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου, τρομπόνι
Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο και μπάσσο κλαρινέτο
Ana Chifu, φλάουτο, φλάουτο μπάσσο
Ζαχαρίας Ταρπάγκος, φλάουτο, φλάουτο μπάσσο
Δέσποινα Παπαχριστοπούλου, Κορίνα Θεοδωρίδου, Μαρία Ντούρου, Αριστέα Σταφυλαράκη, Eλεάνα Φινοκαλιώτη, Κώστας Γεραντώνης, Θάνος Λέκκας, Γιώργος Μιχαλιτσιάνος, ηθοποιοί – performers και ο Πυθαγόρας Κωτσούλας.


Concept, σύνθεση, μουσικολογική & σκηνοθετική επιμέλεια, realisations, ενορχηστρώσεις, οργάνωση: Ανάργυρος Δενιόζος
Σκηνοθεσία, Video & Φωτισμοί: Μάνος Αρβανιτάκης
Προγραμματισμός/Electronics, ηχοληψία: Νίκος Παλαμάρης


https://www.facebook.com/events/424214924445258/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου