Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Κατερίνα Τσατσαρώνη: Εμείς δεν μείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ για να υπηρετήσουμε το Μνημόνιο

 "Εμείς δεν μείναμε για αποτελέσουμε τον χειροκροτητή της κυβέρνησης. Ό,τι κάνει η κυβέρνηση προς όφελος των υποτελών τάξεων και της νεολαίας θα το επικροτήσουμε. Οτιδήποτε πλήττει τη νεολαία θα δράσουμε για να πάρει μια άλλη τροπή" ξεκαθαρίζει η Κ. Τσατσαρώνη, από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύσσοντας τους πολιτικούς και οργανωτικούς στόχους της οργάνωσης το επόμενο διάστημα.
 * Ποια είναι η κατάσταση στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της δεύτερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής της;
Έχει ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος και η συνδιάσκεψη θα έχει μέτρο «ένα προς ένα», ώστε να μην αποκλειστεί κανένα μέλος. Το σύνθημα της συνδιάσκεψης είναι «Ενώνουμε το βήμα μας, ανοίγουμε δρόμους», που συμπυκνώνει αυτό που θέλουμε το επόμενο διάστημα, δηλαδή να βρεθούμε με όλους τους νεολαίους και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ό,τι διεκδικούσαμε τον προηγούμενο καιρό ή να ανοίξουμε νέα μέτωπα όπου υπάρχει ανάγκη.
 * Ποια είναι τα βασικότερα θέματα του προσυνεδριακού διαλόγου;
Προσπαθούμε να αντλήσουμε εμπειρία, κάνοντας παράλληλα κριτική, από αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα: Την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου, το μεγαλειώδες όχι του δημοψηφίσματος, τον εκβιασμό που οδήγησε στο Μνημόνιο -γιατί εμείς ως αποτέλεσμα εκβιασμού το βλέπουμε-, το ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που το στηρίζει ακόμα η νεολαία και που από αυτόν περιμένει λύσεις στο σήμερα.
Επίσης συζητάμε τους τρόπους παρέμβασής μας στην παιδεία, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας και οπουδήποτε ανοίγουν νέα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, το οποίο τίθεται συνεχώς στον προσυνεδριακό.
 * Επιμένετε στον όρο "κοινωνικά χρήσιμη" για τη Νεολαία. Όμως, το προηγούμενο διάστημα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υστερούσε σε μαζικότητα. Πώς σκοπεύετε να το διορθώσετε αυτό;
Δεν θα έλεγα ότι υστερούσαμε. Είχαμε την αγωνία της παρέμβασης στους μαζικούς χώρους και της επαφής με την κοινωνία, αλλά ήμασταν σε μια κατάσταση που και για μας ήταν πρωτόγνωρη. Νομίζω ότι τώρα είμαστε πιο έτοιμοι. Θέλουμε ένα σχολείο που δεν θα είναι εξεταστικό κέντρο, ένα πανεπιστήμιο που θα ξανασυνδεθεί με την κοινωνία, θέλουμε να παρέμβουμε στους εργασιακούς χώρους, να συμμετέχουμε σε συνεταιριστικά εγχειρήματα, που τον επόμενο καιρό θα ανθήσουν, να συμβάλουμε για να έχουν οι νέοι πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, να πολεμήσουμε την καταστολή, την ομοφοβία, τον σεξισμό.
 * Όμως οι νέοι δεν μοιάζουν να έχουν διάθεση να οργανωθούν στα κόμματα.
Δεν συμφωνώ σε αυτό. Μετά την περίοδο των εκλογών πολύς κόσμος έδειξε διάθεση να οργανωθεί στη Νεολαία. Όχι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση. Κυρίως ήρθε επειδή βιώνει στην εργασία του το να μην τον πληρώνουν, να τον τρομοκρατούν, να δουλεύει άπειρες ώρες.

* Πού διαφοροποιείται ή ασκεί κριτική η Νεολαία σε σχέση με το κόμμα και την κυβέρνηση;
Εμείς δεν μείναμε για αποτελέσουμε τον χειροκροτητή της κυβέρνησης. Ό,τι κάνει η κυβέρνηση προς όφελος των υποτελών τάξεων και της νεολαίας θα το επικροτήσουμε. Οτιδήποτε πλήττει τη νεολαία θα είμαστε εκεί για να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε, θα δράσουμε να πάρει μια άλλη τροπή.
Αυτή τη στιγμή έχουμε διαφορετική θέση για το θέμα του φράχτη, θεωρούμε ότι ο φράχτης θα πρέπει να πέσει για να υπάρχουν πιο ασφαλείς δίοδοι και να περάσει με ασφάλεια όλος αυτός ο κόσμος που πνίγεται στο Αιγαίο.
Σε σχέση με το Μνημόνιο νομίζω ότι τόσο στην συνδιάσκεψή μας όσο και στο συνέδριο του κόμματος θα γίνει συνολική εκτίμηση, αυτοκριτική και χάραξη στρατηγικής.
 * Ποιο είναι το στίγμα, η συνεισφορά που θέλετε να δώσετε στο συνέδριο;
Ότι με κανέναν τρόπο η Αριστερά δεν έχει τελειώσει σε αυτόν τον τόπο και ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με την Αριστερά σε γειτονικές χώρες ή χώρες που βρίσκονται σε παρόμοιες συνθήκες, όπως η Τουρκία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου βλέπουμε και εκεί να ανεβαίνει. Γι' αυτό και έχουμε καλέσει αντιπροσωπείες αριστερών Νεολαιών άλλων χωρών στη συνδιάσκεψη. Επίσης πιστεύουμε ότι το κόμμα πρέπει να ανασυγκροτήσει τις οργανώσεις του, όπως προσπαθούμε και εμείς.
Και φυσικά να διατηρήσουμε όλους τους στόχους και τις αξίες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Το κόμμα θα πρέπει να δει ποιο είναι συμφέρον των κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπεί και να δημιουργήσει ένα σχέδιο για να το εξυπηρετήσει.
 * Τι σχέσεις επιδιώκετε να έχετε με τις υπόλοιπες οργανώσεις της Αριστεράς και όσους αποχώρησαν το καλοκαίρι από τη Νεολαία;
Αυτό ήταν ένα γεγονός, μας στενοχώρησε όλους. Δεν είναι ωραίο να φεύγουν σύντροφοι με τους οποίους για χρόνια είχαμε δώσει πολύ σημαντικούς αγώνες. Εξάλλου, εκτός από κοινές καταβολές, κατά κάποιον τρόπο, συνεχίζουμε να έχουμε και κοινούς στόχους. Εμείς δεν μείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ για να υπηρετήσουμε το Μνημόνιο. Ούτε θεωρούμε ότι το Μνημόνιο είναι το πολιτικό πρόγραμμα της Αριστεράς.
Οι προβληματισμοί που έθεσαν ήταν και δικοί μας. Υπάρχει όμως ένας διαφορετικός τρόπος για το πώς βλέπουμε τη συνέχεια. Εμείς θεωρήσαμε ότι συνεχίζει να είναι σημαντική η παραμονή μας στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις ζωές όλης της νεολαίας.
Η ακριβής σχέση θα συζητηθεί στη συνδιάσκεψη. Πάντως, εμείς θέλουμε να βρισκόμαστε σε κοινούς αγώνες με την υπόλοιπη Αριστερά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η υπόλοιπη Αριστερά δεν σκοπεύει να μας αποκλείσει. Για παράδειγμα, αυτά που έγιναν στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ήταν λάθος, γιατί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει σημαντικούς αγώνες στον τομέα αυτόν, αλλά και επειδή το μέτωπο σε τέτοια κινήματα θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο δυνατόν.
 * Ποιο είναι το όραμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ;
Η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ευρώπης και τελικά η συνολική ανατροπή της οργάνωσης της κοινωνίας. Αυτά φαντάζουν πολύ μακροπρόθεσμα, αλλά κάθε μικρή νίκη που κερδίζεις σήμερα δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για το αύριο. Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε σήμερα αυτά που ζητούσαμε χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου