Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

The Brussels Virtuosi Orchestra: Concertos Virtuoses et airs d'opéra


The Brussels Virtuosi Orchestra: Concertos Virtuoses et airs d'opéra

Marc Grauwels, φλάουτο
http://www.marcgrauwels.be/
Jean-Frédéric Molard & Red Gjeci, βιολί

Βασιλική Καραγιάννη, σοπράνο
http://vasilikikaragianni.com/
Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος
http://www.nikosspanatis.com/el/

Ιστορικός χώρος Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου
Φιλελλήνων 27, Αθήνα
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015, 20:30

Οι Brussels Virtuosi ένα μοναδικής δεξιοτεχνίας μουσικό σύνολο που ιδρύθηκε από τον διεθνώς βραβευμένο Βέλγο φλαουτίστα Marc Grauwels, σε μια μοναδική συναυλία στην Αθήνα, στο πλαίσιο περιοδείας τους ανά την Ελλάδα, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα Mozart, Vivaldi, Cimarosa, Doppler, Rachmaninoff και Delibes, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, στις 20:30, στην ατμοσφαιρική εκκλησία του Αγίου Παύλου.

Η βραβευμένη ορχήστρα Brussels Virtuosi συμπράττει με τον δημιουργό της φλαουτίστα Marc Grauwels, την υψίφωνο και πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασιλική Καραγιάννη και τον διακεκριμένο κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, που είναι αφιερωμένο στη μουσική δωματίου, ερμηνεύονται έργα των Cimarosa και Doppler. O Marc Grauwels και ο βιολονίστας και μαέστρος Jean-Frédéric Molard, παρουσιάζουν, σε μια πρωτότυπη απόδοση για φλάουτο, βιολί και ορχήστρα εγχόρδων, μια από τις ωραιότερες σονάτες του Ιταλού κλασσικού συνθέτη Domenico Cimarosa, καθώς και το έργο Rigoletto-Fantaisie του Doppler, με τα διάσημα θέματα από την σπουδαιότερη Βερντιάνικη όπερα Rigoletto.

Το δεύτερο μέρος ξεκινά με το δημοφιλές «Vocalise» του Rachmaninoff, όπου ο συνθέτης χωρίς ποιητική και επηρεασμένος, ως έφηβος, από τους ύμνους της ορθόδοξης εκκλησίας, συνθέτει το «βουβό» αυτό έργο με ιδιαίτερη αίσθηση, νοσταλγία και σπάνιο ηχόχρωμα. Από την ελευθερία του 20ου αιώνα μεταφερόμαστε στο νησί της μάγισσας Αλτσίνας με τη σαγηνευτική άρια «Sol da te mio dolce amore» του ιππότη Ruggiero από την όπερα Orlando Furioso του Vivaldi απολαμβάνοντας έναν δεξιοτεχνικό διάλογο μεταξύ του φλάουτου και της φωνής, που μιλά για την αγάπη του ιππότη προς την μάγισσα Αλτσίνα, μια αγάπη που ξόρκια μαγικά του έχουν επιβάλλει. Με το ρομαντικό έργο του Léo Delibes «Le Rossignol» αφιερωμένο στο κελάηδημα του αηδονιού, η σοπράνο και το φλάουτο μιμούνται τους ήχους της φύσης χορεύοντας και σε ρυθμό βαλς. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με δύο ακόμα φωνητικά έργα του Mozart, την άρια του Ασκάνιο «Al mio ben mi veggio avanti» από την μυθολογική πρώιμη όπερα Ascanio in Alba για ορχήστρα εγχόρδων και κόντρα τενόρο, όπου ο Ασκάνιο ζητά από την Αφροδίτη να τον ελευθερώσει και να πλησιάσει την αγαπημένη του, και το υπέροχο ντουέτο του Άννιου και της Σερβίλιας από την όπερα La Clemenza di Tito «Ah perdona al primo affetto», όπου οι νεαροί εραστές ανταλλάσουν όρκους αιώνιας αγάπης.

Είσοδος: 12 ευρώ

Πληροφορίες/ κρατήσεις:
Arte Atene: 2109767984

Διοργάνωση & επικοινωνιακή προβολή:
specs 'n' arts
http://www.specsnarts.gr/

Παραγωγή: ARTE ATENE



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Domenico Cimarosa (1749-1801)
Κονσέρτο σε Σολ μείζονα για βιολί, φλάουτο και ορχήστρα
(Allegro - Largo - Rondo)

K. Doppler (1821-1883)
"Rigoletto Fantaisie" di Giuseppe Verdi

για βιολί, φλάουτο και ορχήστρα

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

S. Rachmaninoff (1873-1943)
"Vocalise" για σοπράνο και ορχήστρα

A. Vivaldi (1678-1741)
Orlando Furioso | Ruggiero
"Sol da te mio dolce amore" για κόντρα τενόρο, φλάουτο και ορχήστρα

L.Delibes (1836-1891)
"le Rossignol" για σοπράνο, φλάουτο και ορχήστρα

W. A. Mozart (1756-1791)
Ascanio in Alba | Ascanio
"Al mio ben mi veggio avanti" για κόντρα τενόρο και ορχήστρα

La Clemenza di Tito | Duet of Annio and Servilia
"Ah perdona al primo affetto" για υψίφωνο, κόντρα τενόρο,
φλάουτο και ορχήστρα

Το διεθνές σύνολο Brussels Virtuosi ιδρύθηκε το 1981 με πρωτοβουλία του φλαουτίστα Marc Grauwels. Η πρώτη τους συναυλία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Βρυξελλών. Ευέλικτο σαν σχήμα, το σύνολο ερμηνεύει σπανιότερο ρεπερτόριο, εμφανιζόμενο ως τρίο, ως κουαρτέτο με φλάουτο ή ως Ορχήστρα Δωματίου. Οι Brussels Virtuosi έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βαλονίας, της Φλάνδρας, του Χονγκ Κονγκ, του Ραβέλλο, της Σεούλ και του Τόκυο. Η ορχήστρα συχνά περιοδεύει στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, τον Καναδά, το Μεξικό και τη Βενεζουέλα. Έχει ηχογραφήσει έναν εντυπωσιακό αριθμό CD, που περιλαμβάνει κυκλοφορίες που έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία.

https://www.facebook.com/events/721917014609837/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου