Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Η Στέφη Κόρτη-Κόντη σε α΄ πρόσωπο

Το βιβλίο μου Στη δίνη του Εμφυλίου είναι το πρώτο που δεν είναι αυτοβιογραφικό αλλά μυθοπλασία. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα χρόνια του Εμφυλίου, με ήρωες φανταστικούς. Ωστόσο, υπάρχει και εδώ καμουφλαρισμένη αυτοβιογραφία. Η Βέροια της εποχής είναι η Βέροια των διακοπών μου, αφού είναι η πατρίδα του πατέρα μου, και μέσα από τη συγγραφή του βιβλίου ξανάζησα κάποιες παιδικές αναμνήσεις και εστίασα σε πρόσωπα που έζησα μαζί τους στα πρώτα μου χρόνια, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχουν καμιά σχέση με την ιστορία, η οποία εξελίχθηκε αυτόνομα παίρνοντας τον δικό της δρόμο. Ξεκίνησα να γράφω αφηγήσεις από τη ζωή μου ή την ιστορία της οικογένειάς μου, γιατί το ένιωθα σαν ανάγκη να παγώσω με κάποιο τρόπο στο χρόνο τις μνήμες μου από τα παιδικά και νεανικά μου χρόνια, που κάποιες φορές μπορεί να ήταν τραυματικές και άλλες πάλι φορτισμένες με μια έντονη νοσταλγία. Το γράψιμο αυτών των βιβλίων μου έδωσε πολλή χαρά και λύτρωση. Κάποια στιγμή θέλησα να επανέλθω στα πρώτα μου χρόνια, αλλά όχι πια με αυτοβιογραφία, αλλά με μια ιστορία που εκτυλίσσεται κυρίως στο χώρο και στο χρόνο που έζησα κάποτε, ακουμπώντας σε πρόσωπα που συνάντησα, αλλά αλλάζοντας τη μοίρα τους και επινοώντας άλλα, που αναγκαστικά συνδέθηκαν με αυτά.
 Στη δίνη του εμφυλίου Στέφη Κόρτη-Κόντη Επίκεντρο
Στη δίνη του εμφυλίου
Στέφη Κόρτη-Κόντη
Επίκεντρο
192 σελ.
ISBN 978-960-458-650-9
Τιμή: €12,00
Η ιστορία αρχίζει στη Βέροια στα χρόνια του Εμφυλίου και εξελίσσεται ανάμεσα σε δυο οικογένειες που τα παιδιά τους ανήκουν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Ο γιος της μιας οικογένειας, ο Στέφανος, είναι αξιωματικός του Εθνικού Στρατού, ενώ ο γιος της άλλης, ο Γιάννος, έχει προσχωρήσει στον Δημοκρατικό Στρατό. Και οι δυο πολεμούν στα βουνά της Μακεδονίας, ο ένας απέναντι στον άλλο. Ο αξιωματικός είναι ερωτευμένος από τα μαθητικά του χρόνια με την αδελφή του αντάρτη, την Αθηνά, και αντιμετωπίζει το δίλημμα να καταστρέψει την καριέρα του αν την παντρευτεί. Η αγάπη τους όμως είναι πολύ δυνατή και παρά τα εμπόδια που φαίνονται ανυπέρβλητα, προσπαθούν να βρουν μια λύση, ώστε να τη διασώσουν. Το ζευγάρι συναντιέται και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο αξιωματικός μετατίθεται μετά το τέλος του Εμφυλίου και η κοπέλα κάνει την άσκησή της σε ένα δικηγορικό γραφείο και έτσι μέσα από την αφήγηση προβάλλει και η Θεσσαλονίκη της εποχής με τα τραμ, τα ζαχαροπλαστεία και τους κινηματογράφους της πλατείας Αριστοτέλους.
Ο Γιάννος παίρνει μέρος σε μια αποστολή νέων παιδιών που στρατολογήθηκαν στα χωριά της Ρούμελης και προορίζονται για να ενισχύσουν τον Δημοκρατικό Στρατό στον Γράμμο. Τα παιδιά οδηγούνται σε μια μαρτυρική και επικίνδυνη πορεία βαδίζοντας τις νύχτες σε χιονισμένους και κακοτράχαλους δρόμους, μέσα από παγωμένες λίμνες και ορμητικά ποτάμια, νηστικά και κακοντυμένα. Κάποια δεν τα καταφέρνουν να επιβιώσουν ως το τέλος. Ανάμεσα στα παιδιά, ένα νέο κορίτσι από το Καρπενήσι, η Βασιλική, τραβάει το ενδιαφέρον του Γιάννου, που επιβλέπει τους νεοσύλλεκτους ως διμοιρίτης και την ερωτεύεται, πράγμα που είναι κολάσιμο αμάρτημα για έναν μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού. Η κοπέλα ανταποκρίνεται και μάλιστα νιώθει και απέραντη ευγνωμοσύνη για τον Γιάννο που τη σώζει από ένα μεγάλο κίνδυνο και τη βοηθά να δραπετεύσει και μετά από περιπέτειες να ξαναβρεθεί στο χωριό της.
Ο Γιάννος συνεχίζει την πορεία προς τον Γράμμο και μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού καταφεύγει στην Αλβανία και έπειτα με πλοίο από το Δυρράχιο μέσω Πολωνίας στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί ζει τη ζωή του πολιτικού εξόριστου νοσταλγώντας την πατρίδα του και την κοπέλα που αγάπησε σε εκείνη τη δραματική πορεία προς τον Γράμμο και δεν ξέρει αν τα κατάφερε να επιβιώσει τελικά ή όχι. Κάποτε, ύστερα από πέντε χρόνια, έρχεται ο πολυπόθητος επαναπατρισμός. Ένας αριθμός πολιτικών εξορίστων της Τσεχοσλοβακίας μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους και ο Γιάννος παίρνει το δρόμο του γυρισμού. Φθάνοντας στη Βέροια μαθαίνει ότι η Βασιλική επέζησε τελικά και πριν από καιρό βρέθηκε στη Βέροια και επισκέφτηκε τη μάνα του Γιάννου. Ο Γιάννος, αν και μόλις επέστρεψε από ένα κουραστκό ταξίδι, θα ξεκινήσει γεμάτος λαχτάρα να βρει τη Βασιλική, που ποτέ δεν έπαψε να την αγαπά.
Γύρω από τους κεντρικούς ήρωες κινούνται και άλλα πρόσωπα, συγγενικά και φιλικά, που κι αυτά προσπαθούν να δημιουργήσουν τη ζωή τους και να βρουν τη θέση τους μέσα στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου.
Το βιβλίο δεν είναι πολιτικό μυθιστόρημα ούτε δείχνει συμπάθεια προς το ένα ή το άλλο μέρος του Εμφυλίου, αλλά είναι η ιστορία απλών καθημερινών ανθρώπων που μπλέχτηκαν στη δίνη ενός αιματηρού πολέμου. Για τα γεγονότα του πολέμου με βοήθησε πολύ ο σύζυγός μου Βασίλης Κόντης ως ιστορικός μου σύμβουλος, με βιβλία και πληροφορίες, παρών σε κάθε ζήτηση και κάθε απορία μου.
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr
Κατηγορία: ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
κείμενο: Στέφη Κόρτη-Κόντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου