Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

«1821 και απομνημόνευμα. Ιστορική χρήση και ιστοριογραφική γνώση»

Στο μεταίχμιο υποκειμενικής ματιάς και αποτύπωσης της πραγματικότητας, τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821 αποτέλεσαν βασική πηγή για την ιστοριογραφία του Αγώνα, καθώς και για τη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης.
Οι μελέτες του συλλογικού αυτού τόμου προσεγγίζουν πολύπλευρα το ζήτημα, εξετάζοντας: Τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και του Κασομούλη, τα δημοτικά τραγούδια ως πηγές, τη συμβολή του Σπυρίδωνος Τρικούπη, την οικογενειακή, τοπική και εθνική ταυτότητα, στα κείμενα Πελοποννησίων, Σουλιωτών και Κρητών. Ακόμα, τις αρχειακές και εκδοτικές διαδρομές των χειρογράφων, την εμπειρία της μετακίνησης και της προσφυγιάς, τις μαρτυρίες των Ρώσων Δεκεμβριστών και Ιταλών πατριωτών εξόριστων, καθώς και οθωμανικές πηγές για την Ελληνική Επανάσταση.
O τόμος περιλαμβάνει τις επιστημονικές ανακοινώσεις του συνεδρίου «1821 και απομνημόνευμα. Ιστορική χρήση και ιστοριογραφική γνώση» που οργάνωσε, τον Μάρτιο του 2019, το Ίδρυμα της Βουλής στο πλαίσιο του Κύκλου Δράσεων «1821-2021. 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ιστορία – Αρχεία – Μνήμη».
Γράφουν οι: Θάνος Αγγελίδης, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Κώστας Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Άντα Διάλλα, Ελευθερία Ζέη, Σοφία Λαΐου, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Χρήστος Λούκος, Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Παντελής Μπουκάλας, Αλέξης Πολίτης, Νίκος Ροτζώκος, Βαγγέλης Σαράφης, Μαρίνος Σαρηγιάννης, Francesco Scalora, Παναγιώτης Στάθης, Γεράσιμος Στεφανάτος, Διονύσης Τζάκης.
Eπιστημονική επιμέλεια: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Νίκη Μαρωνίτη, Παντελής Μπουκάλας.
Ο τόμος είναι διαθέσιμος στα σημεία πώλησης των εκδόσεών μας https://tinyurl.com/ycugzj3u, καθώς και από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα https://tinyurl.com/y7o67a28

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου